11.6 C
Cegléd
2024. március 13. szerda
spot_img

Térségi körkép – Újszilvás

Új sorozatunkban a Dél-Pest megyei térség településeit mutatjuk be körképszerűen. Elsőként Újszilvás polgármesterét dr. Petrányi Csabát kérdeztük a koronavírus jelentette kihívásokról, az újszilvási beruházásokról, de beszélgettünk arról is milyen a „bezzeg” település és kik a „szívemberek”…
– Hogyan élik meg az újszilvásiak a Covid járvánnyal járó következményeket és milyen terhet, kihívást jelent ez a helyzet az önkormányzatnak?
– Az újszilvásiak alapvetően fegyelmezettek és egészséges mértékben tartanak a vírustól, hiszen ezt komolyan kell venni. Az a tapasztalatom, hogy itt szabálytartók az emberek, éppen ezért jelenleg egy covidos sincs tudomásom szerint Újszilváson. Az előző, tavaszi hullámban volt egy fő beteg, egy kórházi dolgozó. Karanténban persze jelenleg is többen vannak, elsősorban külföldi munkavégzés kapcsán.
Természetesen plusz terhet jelent az önkormányzatnak ez a rendkívüli helyzet. Tavasszal a veszélyhelyzet idején például polgármesteri intézkedések történtek a szabályok betartása érdekében. De most is rendszeres a buszmegállók, padok fertőtlenítése és annak biztosítása, hogy az intézmények megfeleljenek a hatályos intézkedéseknek. Folyamatosak az intézményekben a tisztító, fertőtlenítő eljárások, most már az idősotthon kapott központi forrásból fertőtlenítő szereket és az óvodába is lézeres lázmérőt kaptunk. Itt tenném hozzá, hogy mi már szeptembertől mértük a kicsik lázát az óvodában az érkezéskor.
A szájmaszk használata nagyon fontos a járvány megfékezése érdekében, ezért az önkormányzat minden újszilvásinak adott maszkot, 2600 darabot osztottunk ki.
– Úgy tűnik, hogy a határozott lépéseknek és a lakossági fegyelemnek köszönhetően a koronavírus elkerülte eddig Újszilvást, de valami más is elkerülte, aminek viszont nem örülnek ennyire a helyiek. Az M4-es útra gondolok….
– Nagy szívfájdalma ez az egész Tápió-menti térségnek és a mi településünknek is. 30 éve vártunk a rácsatlakozásra, hogy Szolnok irányába könnyebben eljussunk. Nem mindegy, hogy 8 vagy 16 kilométert kell kerülni, hiszen például a szív- és érrendszeri betegségek kórházi ellátását az újszilvásiaknak a szolnoki Hetényi Géza kórház biztosítja. Emberéletek múlhatnak 10-15 perc késésen! De mondhatnám indokként a munkába, iskolába járók érdekét, vagy azt, hogy több helyi vállalkozásnak a telephelye is Szolnokon van. Ennek a tervezési és végrehajtási hibának a korrigálása azonban már szerencsére zajlik. Földi László képviselő magáénak érzi az ügyünket, tudja, hogy az állampolgároknak és a vállalkozásoknak is fontos ennek mihamarabbi megvalósulása és biztosított arról, hamarosan elindul rácsatlakozás tervezése.

– Mióta Ön polgármester lett Újszilvás évek óta „bezzeg” település a térségben az innovatív településfejlesztési megoldások miatt. Milyen tervei vannak a továbbiakra?
– Nem tudom, hogy kívülről ez hogy látszik, de mi ezért a „bezzeg” helyzetért nagyon sokat tettünk. Szerencsés vagyok, mert 1995-2002-ig jegyzője voltam Újszilvásnak, azóta pedig polgármestere, tehát az elmúlt évtizedek tapasztalatai alapján már jól átlátom a rendszereket és a lehetőségeket. Mindemellett persze változnak az önkormányzatok lehetőségei. Most a Magyar Falu program pályázatai adnak sokféle támogatási lehetőséget és minden projekt fontos számunkra, mert a legkisebb beruházás is számít, hozzátesz a falu élhetőbbé tételéhez.
A fejlesztések fókuszában most a négy éve épülő uszoda van, ami – reményeink szerint – két hét múlva a medencék feltöltésével végre üzembe helyezhető lesz, ezzel indul a terhelésmentes próbaüzem. A covid-járvány miatt hozott intézkedések hátráltatták az uszoda átadását, pedig az iskolánk sportiskolává vált és már szeptembertől ezen tematika alapján indult az oktatás. Az iskolánkra büszkék vagyunk, a gyerekek száma nő, és nemcsak amiatt, hogy a „Falusi CSOK” igénybevételével fiatal családok költöznek a faluba, hanem azért is, mert a színvonalas oktatás, a kiemelkedő tárgyi feltételek és most a sportiskolává válás is vonzó a környékbeli szülők számára is.
Büszkék vagyunk arra, hogy komoly értéket teremtettünk ezzel az uszodával Újszilváson, amely megújuló energiával működik majd, így az ország legtakarékosabb uszodái közé fog tartozni. Ha hasznot nem is termel, de úgy gondolom ráfizetés nélkül tud majd működni. Ha addig nem eszkalálódik a járványhelyzet, akkor novemberben átadható lesz. Sok személynek kellene köszönni, hogy ez megvalósulhatott, de dr. Beck Györgynek külön köszönet jár, mert az ő támogatása, barátsága nélkül nem jöhetett volna létre ez a számunkra hatalmas beruházás, ami – Cegléd mellett – a vízilabda utánpótlás bázisa lehet 4-5 település részére.
Néhány projektet felsorolnék, ami a közelmúltban valósult meg, vagy jelenleg is folyamatban van: átadásra került a játszótér az óvoda udvarán, urnafalat és temetői világítás korszerűsítést valósítunk meg, a Faluház világítás korszerűsítése és eszközbeszerzése is zajlik. Folyamatban van egy minibölcsőde építése, ennek alapozási munkái megkezdődtek, a sportközpontban pedig egy fallabdázásra alkalmas tornaszoba épül és az orvosi rendelő energetikai felújítása is zajlik. Október 22-én adjuk át a megújult piactéri épületet, amely új fűtési rendszert és nyílászárókat kapott, de új standok, parkolók is létesültek az 50 milliós felújítás során.
– Mi az, amiben Újszilvás példát mutat más településeknek és mi az, amiben a környező települések vezetői inspirálják Önt?
– Ez nehéz kérdés… Nekem az az alapelvem, hogy minden település más és az ottani természeti és emberi erőforrásokat kell kihasználni, azokra kell építeni. Újszilváson például telepítettünk gyümölcsösöket és gyümölcslé-feldolgozó üzemet, amit november 30-án adunk majd át. Jelenleg 8 hektár gyümölcsösünk van, de amilyen gyümölcsünk nincs, azt veszünk akár Szabolcsból is és készítünk belőle egészséges ivóleveket az óvoda, iskola és az idősotthon számára. A helyi adottságokat kell jól kihasználni, a helyi vállalkozásokkal együttműködve. Ha a tehetséges emberek, vállalkozások és az önkormányzat törekvései, céljai innovációs szimbiózisban vannak, akkor a változásokhoz könnyebben alkalmazkodunk, reagálóképes marad a település.
Ha a természeti adottságokat nézzük, ott van például Csemő példaként, innovatív vezetővel, csodálatos múlttal, jelennel és szerintem jövővel. Azt használták ki, amiben Csemő különleges és partnerek voltak ebben a vállalkozások és a lakosság. A különböző települési szereplők összehangolása terén dr. Lakos Roland munkája példaértékű.
De említhetnék más polgármestereket is, akik szívvel-lélekkel vezetik településüket, mert ez a lényeg! Szívvel kell csinálni! Nyársapát, Ceglédbercel, Jászkarajenő vezetői mind „szívemberek” és most Abony is jó kezekbe került. Ha korábban kerül a polgármesteri székbe Pető Zsolt, akkor már lenne a 4-es útra lehajtónk.
Meg kell tehát találni, hogy melyik település miben jó, mert valamiben minden térségi falu, város jó és ebben kell az élen járni, példát mutatni és közben emberközpontúnak maradni. Nálunk például idén szeptemberi döntése a testületnek, hogy minden újszilvási születésű gyermek 30 ezer forintot kap készpénzben, vagy ilyen értékű ajándékcsomagot adunk át, és minden óvodás és iskolás 10 ezer forintot kap beiskolázásra. Kellenek ezek a döntések ahhoz, hogy a lakosok érezzék, tényleg értük vagyunk, támogatjuk őket, és egyre jobb lesz újszilvásinak lenni.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Hogyan fejleszti a logikus gondolkodást a pasziánsz?

Az ingyenes online pasziánsz mindig is népszerű választás volt...

8 tipp, hogy az esküvőd életed egyik legszebb napja legyen

Minden bizonnyal görcsbe rándul a gyomrod, ha a közelgő...

Lépcsőzés az egészségért

2024. márciusát kórházi Egészségfejlesztési Irodánk kezdeményezésére a „Lépcsőn járj,...

Lapáttal verte a szomszédját

A Pest Vármegyei Főügyészség emberölés kísérlete miatt emelt vádat...

Újabb beruházási botrány

„150 millió forint támogatásból újulhat meg Cegléden a Török...