17.3 C
Cegléd
2024. április 26. péntek
spot_img

Gigaberuházásra készülnek a kórházban

Nagy mennyiségű orvosi segédeszközt, gépet, egészségügyi felszerelést kapott a napokban a ceglédi Toldy Ferenc Kórház. Dr. Pusztai Dezső főigazgatóval a következő évek nagy ceglédi fejlesztéseiről – az új szakrendelő építéséről és a kórház teljeskörű felújításáról – valamint a koronavírus járvánnyal összefüggő kihívásokról is beszélgettünk.
– Valóban nagy mennyiségben kaptunk eszközöket a kórházba – számolt be lapunknak a főigazgató. – Ezek egy része a Covid-járvány kapcsán érkezett: védőfelszerelések, eszközök, lélegeztetőgépek, amelyeknek nagyon örültünk. Rengeteg maszkot, védőruhát, szemüveget kaptunk és ezekre nagy szükség van. Csak egy számadat: a járvány előtt 4-5000 db maszkot használt a kórház egy hónap alatt, most egy hét alatt fogy el ugyanennyi… A másik szállítmány az Egészséges Budapest Programhoz kapcsolódó gép- és műszerfejlesztés elemeit jelenti: főként altatógépek, monitorok és egy sor fontos műszer. Ez utóbbiak két nagy projektünkhöz is kapcsolódnak. Az egyik a rendelőintézet építése a Lidl áruházzal szemben, amelyhez nemcsak a kormánydöntés van meg és ezzel a 2,2 milliárdos finanszírozás is, hanem már az engedélyes terv is elkészült. Jelenleg a fenntartó – aki a beruházó is – az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) a kivitelezőket pályáztatja és remélem, hogy jövőre elkezdődik az építkezés. Ezzel a Rákóczi és Ady Endre utca sarkáról a kórházhoz költöznek majd a szakrendelések egy igazán modern, a mai kor követelményeinek megfelelő épületbe. Ezen kívül napirenden van a teljes kórház épületegyüttes rekonstrukciója is. Ennek egyik része a sürgősségi osztály fejlesztése, a másik pedig a főépület komfortfokozatának javítása, a kórtermek 2-4 ágyassá alakítása, saját fürdőszobával. De a beruházás részeként új konyha és mosoda is épülne, valamint termálkút látná el a komplexum fűtését. A projektnek 10 milliárdos költségvetése van és ígéretet kaptunk a fenntartótól a megvalósítására, jelenleg az épület tervezési munkái folynak. Ehhez a beruházáshoz a gépek és felszerelések biztosítása az ÁEEK feladata, és ennek nagyobb részét kaptuk meg most.

– Csupa pozitív hírt osztott meg velünk a főigazgató úr, miközben szinte közmondásos hogy az egészségügy gazdasági helyzete milyen nehéz helyzetben van. Elmondható, hogy most változás történik ebben a tendenciában?
– Lényeges változások történtek a finanszírozásban: azt mondhatom, hogy soha ennyi fejlesztés, eszköz a kórházba még nem érkezett, mint amióta állami intézménnyé váltunk. Korábban volt városi fenntartású, majd gazdasági társasági formában működött. 2012 óta az állam vette át a fekvőbeteg intézményeket és bár előfordultak zökkenők, de az utóbbi 3-4 évben annyi mindent kaptunk, mint előtte 10 évig sem. Érzékelhető és jól látszik, hogy egy gazdája van a kórházaknak, így amikor a fenntartó nagy mennyiségben, nyilván alacsonyabb áron beszerez felszereléseket, akkor minden kórház kap belőle. Nemrég például 110 modern elektromos ágyat kaptunk, persze ennél többre lenne szükségünk, de örülünk az apró lépéseknek is. Fontosak számunkra a betegek közérzetét javító beruházások, ahogy említettem a kórtermek komfortosabbá tétele, vagy az, ha modern gépekkel gyorsabban, fájdalommentesebben tudjuk ellátni a betegeket.

– A dolgozók számára milyen közérzet javító intézkedések történnek?
– Ha jobb munkakörülmények között, magasabb bérért dolgozhatnak az egészségügyisek, akkor nyilván elégedettebbek. A bérfejlesztés az orvosok esetében megtörtént, a szakdolgozók esetében pedig több lépcsőben folyamatosan zajlik, 2022 januárjára összességében 72%-kal emelkedik a fizetésük. Nyilván ez még mindig elmarad a nyugati bérszínvonaltól, de jelentős lépés az anyagi megbecsülésük érdekében. Szükség is van rá, hiszen az egészségügyi dolgozók munkaterhelése a Covid-járvány miatt tovább nőtt.

– Megenged egy kicsit személyesebb kérdést? Főigazgató úr 13 éve vezeti a kórházat, hogy érzi magát ebben a feladatban?
– Most a járvány miatt nagyon nehéz időszakban vagyunk: a betegek türelmetlenek, a szükséges, mindenki biztonságát szolgáló járványügyi protokoll miatt, a dolgozókra pedig egyre nagyobb terhelés jut. Most tehát ez kihívásokkal teli időszak igazgatóként is. De visszatekintve az elmúlt 13 évre: öt éves ciklusokra kaptam a megbízást és jelenleg a harmadik ciklusom töltöm, maximum egyet tölthetek még, aztán nyugdíjba vonulok. Azt mondhatom, hogy nagyon jól éreztem magam az első időszakban, amikor az önkormányzat gazdasági társaságaként üzemelt a kórház és annak ügyvezetője voltam. Hatalmas mozgásteret jelentett és nagyon sok mindent elértünk, amire büszke vagyok. Ebben az időszakban az adósságállományt csökkentettük és 800 milliós önerős beruházást hajtottunk végre. A következő öt évben nagy volt a kontraszt, inkább csak a szakmai irányítás maradt a kezünkben. De utána javult a helyzet és a harmadik ciklusra – központi beruházásokkal – komoly fejlesztések valósultak meg és ígéretes tervek állnak még előttünk. Ha a 4. ciklusra is lehetőséget kapok és addigra ezek a korszerűsítések megtörténnek, mind a rendelőintézet építése, mind a kórházrekonstrukció, akkor nagyon szép eredménnyel zárhatom le életemnek ezt a korszakát.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...