12.7 C
Cegléd
2024. március 14. csütörtök
spot_img

FENYŐDI MIKLÓS (1944-2020)

Életének 76. évében elhunyt Fenyődi  Miklós nyugdíjas  tanár és  atlétikai szakedző. Olyan váratlanul és csendben ment el, mint ahogy egy életen át tette dolgát szűkebb és tágabb világában. Csendben, halkan, nehogy megbántson valakit. A kulturális élet és benne szűkebb értelemben a sport  pótolhatatlan vesztesége az ő távozása.

Győrben született, ahol az általános és középiskolai éveket is töltötte.  Utána kertészmérnöki, majd  tanári- és szakedzői diplomát is szerzett.  Pályaképét évtizedeken keresztül  a tanári és az atlétikai, majd kosárlabda edzői tevékenység határozta meg.

Fiatal korában aktív atlétaként a Bp. Spartacus versenyzőjeként ért el sikereket, ami  pályafutását  végigkísérte, amíg tehette a hazai és nemzetközi szenior versenyek rendszeres résztvevője volt.

1981-1996 között a CVSE atlétikai szakosztályának vezetőedzője, egyidejűleg a Református  Általános iskola tanára. Tanítványai közül többen lettek országos bajnokok, korosztályos válogatottak és Varga Attila személyében olimpiai kerettag is közöttük volt.

Az atlétika mellett a kosárlabda töltötte ki alkotói évtizedeit. Pályán és  pályán kívül is maradandót alkotott. A ceglédi általános iskolai kosárlabda élet megteremtője, csapataival többszörös megyei  kupa győzelmet értek el. Az első egyesületi kosárlabda klub és a diák válogatott létrehozója, jelentős versenyformák megalkotója. A ceglédi „kosárlabda zsonglőr” versenyeknek pedig egy egész oldalt szentel a „Magyar kosárlabdázás története” c. könyv. Az iskolai „100 km-es futóprogramja” pedig alapjaiban hozzájárult a diákok egészséges testi fejlődéséhez.

1995-től Ceglédbercelen  végzett tanári munkát, ahonnan 2006-ban vonult nyugdíjba. 2002-től,  az ottani öntevékeny kosárlabda csapat edzője volt és a női csapattal második helyezést értek el a megyei bajnokságban. Egész életében a gyermekek és a sport szeretete jellemezte. Szerénységével  és nagy türelemmel szolgálta évtizedeken keresztül során Cegléd és szűkebb közössége sportját.

Emlékét megőrizzük, nyugodjék békében.

M.L.

 Fenyődi Miklós temetése  október 22-én (csütörtökön)  12,30  órakor lesz Cegléden, az Újvárosi Köztemetőben.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Hogyan fejleszti a logikus gondolkodást a pasziánsz?

Az ingyenes online pasziánsz mindig is népszerű választás volt...

8 tipp, hogy az esküvőd életed egyik legszebb napja legyen

Minden bizonnyal görcsbe rándul a gyomrod, ha a közelgő...

Lépcsőzés az egészségért

2024. márciusát kórházi Egészségfejlesztési Irodánk kezdeményezésére a „Lépcsőn járj,...

Lapáttal verte a szomszédját

A Pest Vármegyei Főügyészség emberölés kísérlete miatt emelt vádat...

Újabb beruházási botrány

„150 millió forint támogatásból újulhat meg Cegléden a Török...