3.1 C
Cegléd
2024. március 5. kedd
spot_img

Rengeteg a gomba Cegléd környékén

Az elmúlt hetek kiadós esőzéseinek köszönhetően rengeteg gomba található a Cegléd környéki erdőkben, mezőkön. Érdemes egy-egy kirándulás keretében szedni az egészséges és sokoldalúan elkészíthető gombafélékből. A nem gyakorlott gombászok azonban a zsákmánnyal mindenképpen keressék fel a zöldségpiacon a gombavizsgálót.

Járványidőben hétvégente különösen érdemes egy-egy sétát tenni, vagy futni a jó levegőn a természetben. A mozgással nemcsak immunrendszerünk eddzük, de jót tesz a bezártság ellen is és ha, közben nyitott szemmel járunk, akkor nemcsak felfedezhetjük a saját lakókörnyezetünk kincseit, de az ebédre, vacsorára valót is össze szedhetjük.

Tavasztól késő őszig – minden kiadósabb eső után – szedhető a legelőkön, mezőkön a Szegfűgomba, amelynek jelentős rajongótábora van a gombakedvelők között. Ennek több oka is van, egyrészt nem nagyon van olyan mérgező gomba, amivel össze lehet keverni, másrészt nagyon ízletes. Egyetlen hátránya, hogy igen sokáig kell hajolgatni, mire összeszedünk egy pörköltre, vagy tojásos gombának valót egy népesebb családra. Szerencsénk van viszont, ha boszorkánykörre akadunk, mert akkor egykettőre megtelik a kosár. A szegfűgombát szárítani is egyszerű, fűtőtestre terítve, egy éjszaka alatt kiszárad és üvegben sokáig eltartható.

Az elmúlt évekhez képest hatalmas kalapokkal terpeszkednek az erdők szélén, de mezőn is a Nagy őzlábgombák. Idén szinte erdőt alkotnak az egyik legízletesebb ehető gombafajtánk csoportjai. Az őzlábgomba kalapja rántva fenséges, a kisebb, még ki nem nyílt „bunkók” tölthetők, sajttal, sonkával és sütőben készre süthetjük, vagy ha kedvünk úgy tartja, töltve is bepanírozhatjuk. Az egészen nagy, de egészséges lapos kalapok pedig pizzaalapként is használhatók. A szénhidrátmentes pizzánk alapjára fűszeres paradicsomszószt teszünk, majd sonka vagy kolbász feltéttel, sajttal a sütőben megsütjük. Az őzlábgomba kiváló krémlevesnek, gombakrémnek is, mert hamar szétesik hő hatására a laza rostozata.

Szintén gazdag az idei termés Mezei csiperkéből is, amit pörköltnek, paprikásnak, levesnek, de rántva, párolva, töltve is fogyaszthatunk. A csiperke igen sokoldalú gomba és jól tartósítható, ezért sokan gyűjtik is, de érdemes vele vigyázni, mert könnyen összetéveszthető a karbolszagú vagy sárguló csiperkével, amely viszont mérgező. A mezei vagy más néven kerti csiperke finom gombaszagú és húsa törés esetén kicsit vörösödik, a karbolszagú csiperke törésre sárgára színeződik és illata vegyszeres, ami a főzés során tovább erősödik.

A fagyok előtt még a pöfeteg is szépen terem, de csak a fiatal, még hófehér belsejű Pöfeteg használható étkezési célra. Semleges íze miatt érdemes más gombákkal keverni, de szeletelve és rántva is nagyon finom.

Késő ősszel, már a fagyok idején jelenik meg a nyárfásokban, főleg rönkökön a Késői laska, ami sokkal finomabb termesztett társánál, és nagyon sokféleképpen elkészíthető, összetéveszteni pedig nemigen lehet semmivel, annyira jellegzetes. A laska elsőrangú levesnek, pörköltnek és párolva jól tűri a mélyhűtést is, mert keményebb húsú a gombatársainál.

Gombavadászatra fel!

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Négyből három győzelem

Négyből három győzelem a 12 fordulóban az asztaliteniszezőknél! Pest Vármegye...

Ipari park botrány

Rendkívüli testületi ülés, sajtótájékoztató, elbocsátás, rendőrségi feljelentés - tovább...

650 millió forint a semmiért?

Dr. Csáky András polgármesternek köszönhetően szinte az ürességtől kong...

Nem mindennapi jelenség Cegléden

Az INFOSTART oldala is beszámolt róla, magas pollentartalom okozta...

A képviselői munka kulcsa: bizalom és kommunikáció

Az önkormányzati választások felé közeledve jelen lapszámunkban Takátsné Györe...