15.6 C
Cegléd
2024. március 5. kedd
spot_img

Ülésezett a testület

Pályázatot nyújt be a város az illegális hulladéklerakók felszámolására, elfogadták Cegléd Város Középtávú Sportfejlesztési Koncepcióját és kísérleti jelleggel sebességcsökkentő küszöböket helyeznek ki a Puskaporos utcán és a Szolnoki úton. Novemberi ülését tartotta Cegléd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete.

Az idei rendhagyó év miatt a mai testületi ülés előtt adták át a Gubody-díjat Csurgai Ferenc szobrászművésznek. Az ülés elején gratuláltak Rimóczi Sándorné óvodapedagógusnak Brunszvik Teréz-díjához, valamint Téren Gizella Gyöngyi óvódapedagógusnak az Emberi Erőforrások minisztere Elismerő Okleveléért. Ugyancsak itt köszönték meg az önkormányzat nevében dr. Füle Lóránt csecsemő- és gyermekgyógyász, címzetes főorvosnak az egészségügyi alapellátásban végzett közel öt évtizedes munkáját.

Pályázatot nyújt be a város az illegális hulladéklerakók felszámolására. A Belügyminisztérium pályázati felhívást tett közzé az önkormányzatok számára környezetünk megóvása, egészséges életmódunk megőrzése, valamint tájvédelmi és tájképvédelmi szempontból is kiemelten fontos illegális hulladéklerakók okozta talaj-, víz-, és levegőterhelés megszűntetése, csökkentése érdekében. A város „Illegális hulladéklerakók felszámolása Cegléden” című megnevezéssel pályázik 12 millió forintra.

Elfogadták a képviselők Cegléd Város Középtávú Sportfejlesztési Koncepcióját. A sportkoncepció feladata, hogy célokat fogalmazzon meg, amiknek köszönhetően a sport támogatására fordított anyagi források hatékony felhasználása mérhetővé válik. Ezért Cegléd Város Önkormányzata a sportkoncepcióval szabályozza az elkövetkezendő öt év legfontosabb tennivalóit, amelyeket anyagi lehetőségeinek függvényében maximális mértékben igyekszik véghezvinni. A sportkoncepció célokat fogalmaz meg, és javaslatokat tesz az egyes feladatok még jobb ellátása, illetve az új ötletek megvalósíthatósága érdekében, valamint meghatározza a versenysport támogatási mértékét. A napirendi pontnál döntöttek arról is, hogy az átfogó anyag előzetes változatát véleménykérés szándékával megküldik a ceglédi sportszervezetek részére is. A koncepció a későbbiek során újra a testület elé kerül – hangzott el az ülésen.

Elfogadták a képviselők a Városi Könyvtár és a Kossuth Múzeum szervezeti és működési szabályának módosítását.

Hatályon kívül helyezték az önkormányzat avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó helyi rendeletét. Az intézkedést az tette indokolttá, hogy időközben erre született egy törvényi szabályozás, ami miatt a helyi rendelet okafogyottá vált. Az országos szabályozás 2021. január 1-én lép hatályba.

Döntöttek az Öregszőlőben található közterületek elnevezéséről is. A Központi Címregiszterben történt összehasonlítás és adategyeztetés alapján megállapítást nyert, hogy vannak utak, amik nincsenek elnevezve a jogszabályokban előírt formában, így nem szerepelnek a város címnyilvántartásában sem. Az érintett ingatlanok út, közút besorolásúak, így elnevezésük a Képviselő-testület hatáskörébe tartozik. A döntéskor figyelembe vették a beérkezett lakossági javaslatokat, továbbá a korábbi években ezen a területen megkezdett közterület elnevezéseket.

Kísérleti jelleggel sebességcsökkentő küszöböket helyeznek ki a Puskaporos utcán és a Szolnoki úton. A Puskaporos utca és a Szolnoki u. 43-47. ingatlan előtti közterület sebességcsökkentő küszöb kihelyezésével történő sebességkorlátozását a Képviselő-testület az előző, szeptemberi ülésén tárgyalta. Mind a két esetben lakossági kérelem érkezett az önkormányzathoz a fekvőrendőrök elhelyezésével kapcsolatban. A képviselők elfogadták a javaslatot azzal a kikötéssel, hogy megvizsgálják a jövőben az milyen hatással lesz a forgalomra.

Módosították a köztisztasági feladatok ellátására irányuló szerződést. Az idei esztendőben elkészült és a forgalom számára átadásra került az M4 gyorsforgalmi út Cegléd-Abony közötti szakasza. Szintén a 2020. esztendőben fejeződött be a Pesti úti kerékpárút, valamint a Külső-Kátai úti kerékpárút fejlesztése. Aszfaltburkolatot kapott a Kossuth Lajos utca Béla utca és Kossuth köz közötti része is. A köztisztasági szerződésbe vonták be a mostani utakat kiegészítésként.

Közel 1.9 milliárd forint adóbevétele keletkezett a városnak szeptember végéig – a 2019-es évhez képest ez 93%-os arányt mutat. Az ülésen elhangzott: a pénzügyi helyzet rendben van, a kifizetések folyamatosak. Dr. Csáky András polgármester elmondta: ezen forrásoknak márciusig, a következő adófeltöltési határidőig kell kitartaniuk. Tájékoztatást adott továbbá arról, hogy a város visszakapta a Gál József Sportcsarnok felújítására szánt 500 milliós kormányzati támogatást.

Az ülés végén bejelentették, hogy Dr. Nyikos Tamást nevezték ki a Ceglédi Járási Hivatal vezetőjévé.

A testületi ülés előterjesztéseiről, döntéseiről bővebben a www.cegled.hu oldalon tájékozódhatnak.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Négyből három győzelem

Négyből három győzelem a 12 fordulóban az asztaliteniszezőknél! Pest Vármegye...

Ipari park botrány

Rendkívüli testületi ülés, sajtótájékoztató, elbocsátás, rendőrségi feljelentés - tovább...

650 millió forint a semmiért?

Dr. Csáky András polgármesternek köszönhetően szinte az ürességtől kong...

Nem mindennapi jelenség Cegléden

Az INFOSTART oldala is beszámolt róla, magas pollentartalom okozta...

A képviselői munka kulcsa: bizalom és kommunikáció

Az önkormányzati választások felé közeledve jelen lapszámunkban Takátsné Györe...