4.6 C
Cegléd
2024. március 6. szerda
spot_img

In Memoriam – OSVÁTH TIBOR

(1935 – 2020)

Elhúzódó betegsége után, életének 86. évében elhunyt Osváth Tibor testnevelő tanár és edző, a ceglédi férfi kézilabdasport kiemelkedő személyisége.
Cegléden született, majd tanulmányainak befejezését követően 1957-1965 között a Táncsics iskola tanára volt. Ezzel egy időben a kézilabda sportágban alkotott maradandót és emlékezeteset az emberek számára.
A Ceglédi Építők kézilabda csapatában játszott és elévülhetetlen érdemeket szerzett a sportág ceglédi meghonosításában és népszerűvé válásában. Alapképességeit kihasználva rendkívül gólerős játékos volt, sokban múlott rajta, hogy a sportág széles népszerűségre tett szert és máig őrzi nimbuszát Cegléden. Az egykori, gimnázium melletti, szabadtéri pályán sokszor 1000-1500 szurkoló örömét váltotta ki csapata és az ő ötletdús játéka.
1962-ban nagy részt vállalt abban, hogy a Ceglédi Építők csapata megnyerte a megyei bajnokságot és feljutott az NB II-be, utána pedig később elért egészen a legmagasabb osztályig. Az elmúlt fél évszázadban a város férfi kézilabda csapata tartósan a legnagyobb közönség szórakoztató eseménye a sportágak kiteljesedett helyi rendszerében.
Osváth Tibor az aktív játék mellett az edzői feladatok ellátásában is jeleskedett. A tehetségek kiválasztásában, az iskolai sport minőségi fejlesztésének megvalósításában is sikereket ért el. A ceglédi, felnövekvő generációk között is többen az ő irányításával kedvelték meg a sportágat, kaptak szerepet a felnőtt csapatában.
Sokoldalúságát mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy kiváló atlétikai eredményeket is fel tudott mutatni fiatal korában. Így 1962-ban a CVSE versenyzőjeként Pest megye távolugró bajnoka volt és a rövidtávok futószámaiban is jeleskedett.
Szakmai kihívásai és családi körülményei korán elszólították Ceglédről, de kapcsolataiban végig hű volt szülővárosához. Családi kötődései is sikeres sportteljesítményekkel boldogították, örömmel töltötték el a ceglédi kézilabdázó szereplései és rendszeres résztvevője volt Szenior Atlétikai Találkozóknak a sportmúzeumban.
Emlékét örökre emlékezetébe zárja széleskörű ismertsége és sikeres munkássága.
Nyugodjék békében.
Magyar László

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Négyből három győzelem

Négyből három győzelem a 12 fordulóban az asztaliteniszezőknél! Pest Vármegye...

Ipari park botrány

Rendkívüli testületi ülés, sajtótájékoztató, elbocsátás, rendőrségi feljelentés - tovább...

650 millió forint a semmiért?

Dr. Csáky András polgármesternek köszönhetően szinte az ürességtől kong...

Nem mindennapi jelenség Cegléden

Az INFOSTART oldala is beszámolt róla, magas pollentartalom okozta...

A képviselői munka kulcsa: bizalom és kommunikáció

Az önkormányzati választások felé közeledve jelen lapszámunkban Takátsné Györe...