6.1 C
Cegléd
2024. március 8. péntek
spot_img

Nem mindegy mikor vásárolsz

Van 20 millió forintod? – Ilyen ingatlant kapsz érte Cegléden és környékén

Míg a nagyobb városok belvárosi részeiben csak egy kisebb méretű garzonra elegendő 20 millió forint, addig a városok külső részeiben akár egy 60 négyzetméteres ingatlan is vehető ebből az összegből. Vidéken, a kisebb települések esetében ugyanazért a keretösszegért pedig akár több ingatlant vagy egy sokkal nagyobbat lehetne vásárolni. Az Ingatlannet.hu szeptemberi statisztikájára támaszkodva készített egy elemzést arról, hogy mit lehet kapni 20 millió forintból Cegléden és környékén.

Nem mindegy mikor vásárolsz

Az ingatlanpiaci árak időről időre megváltoznak. Sokszor egy külső behatás készteti őket az emelkedésre, vagy éppen csökkenésre, de önmaguktól is változnak, mégpedig természetes folyamatok következtében. Így ingatlanvásárláskor nem elhanyagolható tényező az időpont.

Bár Cegléden a családi házak átlagára nem változott érdemben idén, a lakásárak azért mutattak némi mozgolódást. A házak átlagos négyzetméter árának stagnálása okán mindegy volt, mikor hajtottuk végre a vásárlást, 20 millió forintból mindvégig 90 m²-t kaptunk volna. Téglalakást a januári és a májusi hónapban volt érdemes beszerezni, amikor az átlagos négyzetméter árak alacsonyan voltak. Ezekben az időszakokban az általunk kijelölt keretösszeg egy 60 m²-es téglaépítésű lakást ért. A panellakásokat elnézve az járt jól, aki júniusban vásárolt, ugyanis ekkor 20 millió forint egy 70 m² alapterületű panellel volt egyenlő. Ha például panelt szeptemberben vett az illető, akkor 10 négyzetméterrel kevesebb járt neki.

Kisebb települések vs. nagyvárosok

Ugyanazért a pénzért a kisebb településeken általában nagyobb és jobb állapotú ingatlanokhoz juthatunk, mint a nagyobb városokban. A pénz mellett a koronavírus is elgondolkodtatja az embereket a költözésen. A pandémiás időszak óta felértékelődtek a zöldövezetek, így a kereslet szempontjából előtérbe kerültek a családi házak.

Például 20 millió forint Kecskeméten egy 50 m²-es, Szolnokon egy 70 m²-es házat ér, de már Abonyban 130 m²-t. Viszonylag nagy családi házhoz lehet jutni a keretösszegért Pilisen és Cegléden (90 m²), valamint Nagykőrösön is (110 m²). A lakáspiacra áttérve hasonlóan oszlik meg a kép a nagyobb és kisebb városok között. A két vizsgált megyeszékhelyen – Szolnokon és Kecskeméten – egy 40-60 m² alapterületű lakás vásárlására elegendő a 20 millió forint. Viszont a keretből Nagykőrösön és Cegléden már 50-70 m²-es lakást lehetne kapni.

60 millió forintot is adnál egy ingatlanért?

Nagy összegnek tűnik 60 millió forint, de egyre kevesebbet ér a hazai ingatlanpiacon. A Portfolio megvizsgálta, hogy míg 2012-2013 környékén a keretösszegből luxusotthonokat lehetett kapni, addig ma csak egy átlagos méretű és állapotú ingatlan megvásárlásához elegendő a pénz. Nem csoda, hogy az elmúlt években megnőtt az ilyen nagy értékű ingatlanok kereslete és kínálata is. Cegléden is találhatnak az érdeklődők 60 millió forintért házat, illetve lakást. Általában ezek kiváló állapotban vannak és emellett jól frekventáltak.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Hogyan fejleszti a logikus gondolkodást a pasziánsz?

Az ingyenes online pasziánsz mindig is népszerű választás volt...

8 tipp, hogy az esküvőd életed egyik legszebb napja legyen

Minden bizonnyal görcsbe rándul a gyomrod, ha a közelgő...

Lépcsőzés az egészségért

2024. márciusát kórházi Egészségfejlesztési Irodánk kezdeményezésére a „Lépcsőn járj,...

Lapáttal verte a szomszédját

A Pest Vármegyei Főügyészség emberölés kísérlete miatt emelt vádat...

Újabb beruházási botrány

„150 millió forint támogatásból újulhat meg Cegléden a Török...