15.6 C
Cegléd
2024. március 5. kedd
spot_img

Koronavírus-hatás Cegléd ingatlanpiacán

Az idei évben számos váratlan helyzettel kellett szembenéznünk a gazdaságban. Az egyik ilyen nehezítő tényező koronavírus megjelenése volt. A COVID19 megannyi változást kényszerített ki a gazdaságunkból, amelyből az ingatlanpiac sem maradhatott ki. Ebben a cikkben Cegléd ingatlanpiaci árainak változását vesszük szemügykre. Emellett megmutatjuk azt is, hogy a megyében más településeken miként alakultak az árak az elmúlt 10 hónap alatt. Az ismertetett átlagárak minden esetben az áralku nélküli, azaz a kínálati árakat tükrözik.

Koronavírus-hatás Cegléd ingatlanpiacán

Az ingatlannet.hu elemzése alapján egyértelműen látszik, hogy a koronavírus hatására Cegléden az egyes ingatlantípusok átlagos árai meglehetősen eltérően alakultak. A legnagyobb változás a téglalakásoknál volt. Az év első hónapjait egy lassú áremelkedéssel indították, majd a pandémiás időszak eljövetelével zuhanni kezdtek az árak.  A második negyedévvel egy mérsékelt növekedés vette kezdetét az eladási árakban, amit a második hullám sem tört meg ezidáig. Októberben így 418 ezer Ft/m²-ért lehetett téglalakást vásárolni Cegléden.

A használt panellakások átlagos eladási árai a koronavírus hatására nagyon hullámzóan alakultak. A járvány első időszakában az év előrehaladtával folyamatosan volt a csökkenés. Bár a nyár végével elindult az áremelkedés, amit a felerősödött pandémiás időszak ismét megrekesztett. A harmadik negyedév közepére a januári átlagárakhoz közel azonosan 320 ezer Ft/m²-ért lehetett ceglédi panelhez jutni.

A családi házak átlagára az 10 hónapban végig 220 ezer Ft/m² körül stagnált. Tehát a koronavírus-hatás ez esetben nem érvényesült.

Így alakultak a környéki ingatlanárak

Általában ugyanazért az összegért a kisebb városokban nagyobb és jobb állapotú ingatlanokhoz juthatunk, mint a nagyobb településeken. A pénz mellett a járványhelyzet is elgondolkodtatja az embereket a vidékre történő költözésen. Mióta megjelent a koronavírus hazánkban, azóta felértékelődtek a zöld övezetek, így sokkal inkább megnőtt a kereslet a családi házak irányába.

Családi házat Cegléden októberben 220 ezer Ft/m²-es átlagáron vásárolhattunk. Ehhez képest Pilisen átlagosan 10 ezer forinttal volt magasabb a házak négyzetméter ára. A vizsgált városok közül idén októberben Szolnokon kínálták eladásra a legborsosabb, 300 ezer Ft/m²-es átlagáron a házakat. Ezzel szemben Albertirsán és Abonyban igen kedvező áron, négyzetméterenként átlagosan 155 ezer forintért juthattunk családi házhoz.

Akárcsak Cegléden, úgy szomszédos településeken sem voltak nagy kilengések a családi házak átlagáraiban. Úgy tűnik, a koronavírus elkerülte ezt a környéket.

Eljött a családi házak ideje

Cegléd ingatlanpiacán keresztül láthatjuk, hogy mennyire eltérőek az egyes ingatlantípusok közötti négyzetméter árak.  Legkedvezőbb átlagáron a családi házak vásárolhatók meg, melyeknél az ár mellett a kert is motiváló tényezőként jelenik meg. A kormány 2021. január 1-jén hatályba lépő otthonfelújítási programja ráadásul most még vonzóbbá teszi őket. A támogatást maximum 3 milliós keretösszegig lehet igénybe venni, egyszeri alkalommal, már meglévő tulajdonba lévő otthonra. A támogatás összegében az anyagköltség, illetve a vállalkozói díj 50-50%-os arányban szerepelhet. A feltételek között szerepel a köztartozás-mentesség, továbbá legalább egyéves, folyamatos társadalombiztosítási jogviszony.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Négyből három győzelem

Négyből három győzelem a 12 fordulóban az asztaliteniszezőknél! Pest Vármegye...

Ipari park botrány

Rendkívüli testületi ülés, sajtótájékoztató, elbocsátás, rendőrségi feljelentés - tovább...

650 millió forint a semmiért?

Dr. Csáky András polgármesternek köszönhetően szinte az ürességtől kong...

Nem mindennapi jelenség Cegléden

Az INFOSTART oldala is beszámolt róla, magas pollentartalom okozta...

A képviselői munka kulcsa: bizalom és kommunikáció

Az önkormányzati választások felé közeledve jelen lapszámunkban Takátsné Györe...