12.3 C
Cegléd
2024. március 6. szerda
spot_img

Térségi körkép: Nagykőrös

Térségi településeket bemutató sorozatunkban ezúttal Nagykőrös polgármesterével, Dr. Czira Szabolccsal beszélgetünk fejlesztésekről, generációk közös munkájáról, lehetőségek megragadásáról.

– A járvány idején is egymást érik Nagykőrösön a beruházások, egyet átadnak és kettő kivitelezése indul. Minek köszönhető ez a lendület?

– A COVID-19 járvány sajnos Nagykőrös életére is hatással van! Mi mindenkitől a védekezés érdekében hozott szabályok fegyelmezett betartását kérjük, és eddigi tapasztalataink szerint a lakosság döntő többsége ésszerű, felelős döntést hoz napról napra. Az ésszerű, felelős, jó gazda magatartást követjük Nagykőrösön. Ebbe beletartozik, hogy védekezünk a vírussal szemben és beletartozik, hogy az életet éljük, merítünk az elődeink és saját tapasztalatainkból, gondolunk a jövőre és megragadjuk a lehetőségeket. Minket az vezet, hogy szeretjük Nagykőröst. Nem négy-öt évre tervezünk soha, hiszen nem négy-öt évig vagyunk nagykőrösiek. Nagykőrös több mint 650 éve városi rangú település, fejlett intézményrendszerrel, természeti és épített örökséggel. Mégis vallom, a legnagyobb kincsünk a nagykőrösi ember. Nagykőröst kulákvárossá nyilvánították az előző rendszerben, mert a szorgalmas kőrösiek tették a dolgukat és gyarapodtak. A kuláküldözés idején családokat roppantottak meg, embereket gyilkoltak meg, de nem tudták megölni a nagykőrösi lelkületet. Ez él ma is! Ez visz előre minket. Miként a Hősök terén álló emlékművön is olvasható: Erőnk erejükből fakad! Hiszünk a nagykőrösi emberekben, hiszünk a nagykőrösi családokban és szeretjük Nagykőröst!

– A város semmiképpen nem mondható sereghajtónak. Miben látja személyes szerepét, felelősségét az elmúlt évek sikere, illetve a jövő kihívásai tekintetében?

– A sikerekért, fejlesztésekért mindig hálát adunk a Jóistennek. Nagykőrösön az elmúlt évek során egy értékteremtő közösség jött létre. Mindenki a maga helyén, a saját területén teszi a dolgát. 2014-ben én a polgármesteri szolgálathoz kértem tovább az emberek bizalmát, és meg is kaptam újra, de ez nem jelenti azt, hogy korábbi, országgyűlési képviselőként létrejött emberi, szakmai kapcsolatok elvesztek volna. Rólam mindenki tudja, hogy nem vagyok egy mindenkivel bazsalygó típusú ember. Engem úgy neveltek, az embernek legyenek elvei, ami mentén él és ezekért álljon is ki. Ez időnként konfliktusokkal jár, de azt tapasztaltam, hogy így lehet haladni. A partneri, emberi kapcsolatoknak ez megerősítést ad, mert tudják, nem fordulunk úgy, ahogy a szél fúj. Ilyenek vagyunk mi, nyakas kálvinisták. Ez teszi stabillá az értékteremtő közösségünket is. Az elmúlt évek során 100 százalékos lett a város szennyvízhálózata, modern szennyvíztisztító épült, fejlesztettük az ivóvíz hálózatot és a csapadékvíz hálózat fejlesztése érdekében jelenleg is egy több mint 400 millió forintos beruházás folyik. Megújult a városközpont, a vasútállomás előtti tér, a Cifrakert, a B. Tóth szobor környezete, építettünk piaccsarnokot, foci klubházat, kerékpárutakat, belterületi utakat, vásártéri kiszolgáló épületet, utóbbi jól szolgálja az országos hírű vásárainkat, megújultak templomaink, a múzeum, számos oktatási intézményünk, nagyszerű könyveket adtunk ki a városunkról. Az idei évben a járvány miatt több rendezvényünk elmaradt, de bizakodva tekintünk előre, hagyományos rendezvényeinknek őrizzük lelkületét, és hozzátesszük, amit a kor technikai lehetőségei kínálnak. Kezdeményezéseink, mint a Városi Polgárrá Fogadó Ünnepség vagy a Möggyfesztivál, mára kiállták a próbát és nagy népszerűségnek örvendenek, erősítik a Nagykőröshöz való kötődését a helyieknek, hozzánk látogatóknak. Hosszú a sor, hiszen az önkormányzati projekteknek sem értünk a végére, de a nagykőrösi emberek szorgalmát mutatják az egyházi, vállalkozói vagy éppen civil fejlesztések, kezdeményezések is és ezekből is van bőven. Személy szerint azt igen fontosnak tartom, hogy eredményeinkről rendre kapunk szakmai visszajelzést is. A Hild-díj, a Virágos Magyarországért verseny sikere, majd az Entente Florale Europe verseny elnöki díja – és a sor itt sem teljes – mind-mind visszaigazolások. Amikor polgármester lettem, üres fiókok fogadtak, a fejlesztésekhez nemcsak a pénz hiányzott, de a tervek is. Mára leküzdötte a város az infrastrukturális elmaradását, értékeinket őrizzük, gyarapítjuk. Végzem a dolgom, amire az emberektől bizalmat és felhatalmazást kaptam. Szeretem a szülővárosomat, s amit lehet mindent elkövetek, hogy az utánunk jövők olyan erős alapot kapjanak, ami nem csak jelenüket szolgája jól, de ugródeszkát is jelent a jövőjükhöz.

– Egyedi karaktert ad a városnak, hogy a vezetésben generációk dolgoznak össze, a polgármester ambiciózus fiatalokkal veszi magát körül. Hogyan működik, mik az előnyei, esetleges hátrányai ennek a vezetési modellnek?

– Nem gondolom, hogy egyedi lenne, szerintem ez a természetes. Különböző generációk más-más szemszögből látják a dolgokat. Az előttünk álló kihívásokra úgy tudjuk a legjobb választ adni, ha minél jobban átlátjuk. Nyilván a döntés súlya mindig a vezetőn van, de számos ma hozott döntés évtizedekre kihat. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy csak az életkor nem jellemez senkit. Találkoztam én olyan 90 éves emberrel, akit, amikor szépkorúként köszöntöttem, arról érdeklődött miként lehetne a gazdaságát fejleszteni, ugyanakkor számos olyan fiatal van, aki nem találja a célját. Fontos, hogy a generációk között meglegyen a kapocs, úgy a családoknál, mint egy település életében. Ez a kapocs úgy nem alakulhat ki, ha csak egymás mellett élnek, együtt kell élni, együtt megoldani a feladatokat és együtt kell tudni örülni a sikereknek. Ez a kapocs a közös lelkület, melynek alapjai a város szeretete, egymás megbecsülése, a kölcsönös bizalom, a feladatok felvállalása és legjobb tudásunk szerinti elvégzése. Nagykőrösön a munka tekintetében egyenlőség van, mindenkinek el kell végezni a saját feladatát. Ez nem csak az életkor, de a nemek szerinti egyenlőséget is jelenti. Mi keresztény konzervatív gondolkodásúak vagyunk, ami egyszerűsíti a helyzetet, hiszen a mi világképünk szerint, Isten férfit és nőt teremtett, Ádámot és Évát. Számunkra természetes, hogy sokszor más-más szempontok kerülnek előtérbe egy-egy feladat elvégzésekor a hölgyek és a férfiak részéről, így fogunk teljes képet kapni. A kor és a nem szerinti különbségeket tehát jól eggyé olvasztja a közös lelkület, a kapocs, a szív, mely egy irányba visz.

– Ha már a közös irány került szóba, nagyobb városok (Kecskemét és Cegléd) szomszédságában miben látja Nagykőrös fejlesztési irányát, kitörési pontját, jövőjét?

– Nagykőrös egy olyan élhető, zöld város, amely számos tekintetben túlmutat méretein. Fejlesztéseink, az egyes területeket célzó progamjaink, mint a lakótelep fejlesztési program, a közterület megújítási program, intézményfejlesztések, az önkormányzat városi közösségekkel való együttműködése, de említhetném az Ön által is felvetett vezetési modellt is, ez mind-mind abba az irányba mutatnak, hogy Nagykőrös egy békés, a családok számára értékes, egészséges életteret kínáló város lehessen. Megbecsüljük a vállalkozásainkat, az egyéni vállalkozóktól a világcégekig. Az Arany kultusz ma is erősen él városunkban. Oktatási palettánk a bölcsődétől egészen a főiskolai karig terjed. A Károli Gáspár Református Egyetem Tanítóképző Főiskolai Kara egyre erősödik, az idén ősszel induló tanévtől, már kecskeméti képzési helye is van. Éppen a napokban tárgyaltunk a nagykőrösi új épületszárny építéséről a kar és az egyetem vezetőivel. A turisztika területe nem a legnagyobb erősségünk, ezen a területen szeretnénk előre lépni meglévő értékeink megmutatása és új attrakciók életre hívása által. Istennek hála Nagykőrös ma egy erős város, erős értékteremtő közösséggel, kiváló szakemberekkel, erős hittel, stabil pénzügyi háttérrel. Nyugodt szívvel vállaltuk fel a jövőre megépülő Nagykőrös – Nyársapát – Cegléd kerékpárút építésének gesztorságát. Várjuk, hogy a Földi László országgyűlési képviselővel közösen elért eredmények, a városunktól az M5-ös autópálya felé vezető 4601-es és 4608-as út, a Pesti út megújulása milyen feladatot ró ránk. Készülünk Pest megye fővárostól való különválására, s bízunk benne, hogy a megfelelő források rendelkezésre állnak majd, hogy valamennyi tervünket meg tudjuk valósítani.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Négyből három győzelem

Négyből három győzelem a 12 fordulóban az asztaliteniszezőknél! Pest Vármegye...

Ipari park botrány

Rendkívüli testületi ülés, sajtótájékoztató, elbocsátás, rendőrségi feljelentés - tovább...

650 millió forint a semmiért?

Dr. Csáky András polgármesternek köszönhetően szinte az ürességtől kong...

Nem mindennapi jelenség Cegléden

Az INFOSTART oldala is beszámolt róla, magas pollentartalom okozta...

A képviselői munka kulcsa: bizalom és kommunikáció

Az önkormányzati választások felé közeledve jelen lapszámunkban Takátsné Györe...