1.1 C
Cegléd
2024. április 26. péntek
spot_img

Sokba kerülhet a telefonbetyárkodás

December 11-én 08:50 perckor tűzjelzés érkezett a Pest megyei műveletirányításra. A bejelentő elmondása alapján, Cegléden, a Nyír utca 12 szám alatt kigyulladt egy melléképület. Mivel pontos információ nem derült ki az épület nagyságáról, illetve, hogy a lángok pontosan mit veszélyeztetnek, az épületben van-e bent ember, ezért a helyszínre a Ceglédi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság 1-es és 2-es tűzoltógépjárműve került riasztásra. A tűzoltók átvizsgálták az érintett utcát, a 12-es számot nem találták, mert csak 9-ig vannak házszámok, de az utcában sem tüzet sem pedig füstre utaló nyomot nem találtak és a megadott telefonszám sem volt azonos a bejelentő személyével. Mivel a bejelentés valótlan adatokat és helyszínt tartalmazott, így a jelzést a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szándékosan megtévesztő jelzésnek vette, ezért az igazgatóság megteszi a feljelentést az ismeretlen telefonálóval szemben. – tájékoztatta lapunkat Csámpai Attila, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megyei szóvivője.

Sokba kerülhet, ha valaki puszta szórakozásból hívogatja a segélyhívó számokat. A tűzvédelmi törvény értelmében a tűzoltással, műszaki mentéssel és ezek jelzésével kapcsolatosan keletkezett költségek megtérítésére köteles az, aki a beavatkozást igénylő eseményt szándékosan okozta, vagy szándékosan megtévesztő jelzést adott tűzesetről, balesetről, akár ötezertől háromszázezer forintig terjedő bírsággal, elzárásra vagy közérdekű munkára is kötelezhető az elkövető.
A Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ebben az évben ez idáig 39 esetben kényszerült szabálysértési feljelentést tenni ismeretlen személyekkel szemben, akik a 112-es segélyhívószámon tűzesetről tettek bejelentést, azonban a helyszínre kiérkező tűzoltók a jelzett helyen sem tüzet, sem arra utaló nyomot nem találtak. A valótlan és a szándékosan megtévesztő hívásokat követően a katasztrófavédelem minden esetben szabálysértési feljelentést tesz az illetékes rendőrkapitányságnál, akik a legtöbb esetben sikerrel derítik fel az elkövetők kilétét, akik majd a bíróság előtt felelhetnek a tetteikért. Az ilyen szándékosan megtévesztő jelzések igazi veszélye abban áll, hogy míg a tűzoltók az alaptalan segélyhívásban jelzett helyre mennek, addig érkezhet valódi, tényleges segítségkérés, melyhez a valótlan jelzés miatt így később érkeznek ki az egységek, mely – akár néhány perces késedelem is – beláthatatlan következményekkel is járhat.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...