3.5 C
Cegléd
2024. április 20. szombat
spot_img

Földrengés Cegléden

Több jelzés érkezett szerkesztőségünkbe, hogy kedden nem sokkal tizenkét óra előtt a város egyes részein Cegléden is észlelték a horvátországi 6,3-as erősségű földrengés jeleit. Volt, ahol csillár lengett ki, falra akasztott tálaló eszközök mozdultak meg, polcon fényképek dőltek el, sok helyen a karácsonyfánkon “táncolni” kezdtek a díszek…
Olvasóink visszajelzései szerint csillárok lengtek ki jól láthatóan, falra akasztott tálaló eszközök mozdultak meg, polcon dőltek el fényképek, karácsonyfákon kezdtek “táncolni” díszek (alább egy Pécsett készült videó erről). Hasonlókat tapasztaltak  Ugyerben, Csemőben, Ceglédbercelen és Abonyban is. A rengés hatása érezhető volt a kórházban, és erősebb hatása volt az emeletes házak felsőbb szintjein. Kecskeméten kiürítették a városházát a földrengés miatt.
“A Buszpályaudvarral szemben, a tízesekben a 7.-en lakom. A konyhában ültünk a barátnőmmel, és éreztük ahogy mozog a ház. Mintha dülöngélt volna.” – írta egy olvasónk.

Angyal Olga részletesen leírja, mit élt át: A Szent Imre herceg utcán is érezhető volt. Mintha egy hajón ringatóznék, ez volt az első furcsa jel. Azt gondoltam, biztosan a déli kávé hiányzik. Az órára néztem, 12:30-at mutatott, és közben beugrott, hogy a napokban volt egy földrengés Horvátországban. Ekkor már szinte biztos voltam benne, hogy ez a furcsa állapot ezzel függ össze. Felnéztem a konyhában a mennyezeti lámpára – lengett, mint az inga. Beszaladtam a szobába, és ott is ugyanezt tapasztaltam. A huzat nem okozhatta ezt a kilengést, hiszen be volt csukva minden ablak. Ez az egész szerencsére csak pár percig tartott. Aztán a 13 órás hírekben már jött is az egyértelmű visszaigazolás arra, amit átéltem. Éreztem, mert olyan volt mintha megszédültem volna. 12:45-50 között. Azt hittem csak az időváltozás miatt, de mások is mondták.”
Hétfőn rázta meg először 5,2-es erősségű földrengés Horvátországot, amit a mai követett. A katasztrófa epicentrumának tekinthető Petrinja városa romokban. A természeti katasztrófának eddig legalább hat halálos áldozata van, sokan megsérültek, és egy fél város lakhatatlanná vált.
A földrengést sok helyen észlelték Magyarországon is, három Baranya megyei településen okozott kisebb anyagi károkat, sérülésről azonban nem érkezett bejelentés, közölte a Katasztrófavédelem honlapja alapján a Telex. Pécsről, Pettendről és Ligetről érkezett bejelentés a Katasztrófavédelemhez, Pécsen leomlott egy kémény.
A BAMA.hu szerkesztőségének sikerült elérnie a szeizmológiai intézet munkatársát, aki elmondta, hogy az egész országból kaptak bejelentéseket, egyedül az északkeleti régióban nem lehetett érezni hazánkban. Utórengésekre lehet számítani akár hetekig, hónapokig is még, de ezek lehet hogy nem is lesznek tapasztalhatóak itthon. Aki magasabb házban lakik, annak fokozatosan felerősödik a rengés, a magasabban épületben lakók ezért ijedhettek meg a leginkább.
Mit jelent, hogy egy rengés 6,3-as erősségű? A Richter-skálán a 6 és 7 közötti rengések erősnek számítanak, évente mindössze 120 ilyet mérnek világszerte. Definíció szerint az erősebb épületek is megrongálódnak az epicentrumtól 50–80 kilométer távolságban is.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Ápolókat díjaztak

A Magyar Ápolók Napja kapcsán február 17-én Budapesten a...

Autót rongált és rabolt

A Nagykőrösi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen,...

Nemzetiségi választási konferencia

Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos volt a vendége...

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...