5.2 C
Cegléd
2024. április 19. péntek
spot_img

Kidobált kutyák Cegléden

Kamera is rögzítette, amint december 27-én egy ismeretlen hölgy egy dobozban kiskutyákat helyez el a ceglédi állatmenhely előtt.

A ceglédi Állatmenhely Nyílt Alapítvány így kommentálta a rendszeresen előforduló esetet a közösségi oldalán: „Ezeknek a kutyusoknak a karácsony az állatmenhelyen ért véget. Ma reggel egy dobozban tették ki őket a menhely előtt, anya és védelem nélkül. A felügyelet mindent rögzített, de mit lehet tenni? Mi már örülünk, ha a kicsik nem az árokban kötnek ki… Most az utolsó fűtött kennel tele van olyan kutyusokkal, akik először orvosi ellátásra szorulnak, oltva, chippelve, szedve. A kamera rögzítette, de nem sok értelmét látjuk megtenni a feljelentést, hiszen már megtettük egy párszor, sajnos a rendőrség állásfoglalása az volt, hogy nem történt állatkínzás, mivel a menhely elé dobták ki őket, ahol mi gondoskodunk róluk!” Az állatvédők a kamerán látható személyt is megszólítják: „Csomagot kaptunk. Szerinted ez nem állatelhagyás??? Mert egy menhely elé teszed le a nemkívánt szaporulatot? Évente hányszor csinálod vagy fogod csinálni? Arra nincs eszed, hogy ivartalanítsd az anya kutyát!? A törvényben nem, de a sorsban bízunk! Az majd rendezi a számlát!”

Az állatvédők írásában is szerepelt az állatelhagyás kifejezés, amely állat elűzését, elhagyását, kitételét jelenti és büntethető az Állatvédelmi törvény szerint. „Aki gerinces állatát vagy veszélyes állatát elűzi, elhagyja vagy kiteszi, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha az állatkínzás az állatnak különös szenvedést okoz, vagy több állat maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza.”

Az állatmenhelyt üzemeltető alapítvány vezetője Soltész Lászlóné lapunknak elmondta, a jogi alap ugyan meglenne a felelőtlen állattartók elleni fellépéshez, de sajnos a törvény betűje nem valósul meg a gyakorlatban.
– Huszonöt éve az állatvédelemnek élek és nem az a feladatunk, hogy a mások által szaporított kutyákat, macskákat neveljük és gondozzuk. Nincs helyünk a felelőtlen állattartók mulasztásait helyrehozni. Napi szinten hozunk be kutyákat, amelyek állatkínzás, harcoltatás áldozatai, vagy kóbor kutyák, heti 20-40 kutya kerül a menhelyre. E felett egyszerűen nem tudjuk megoldani az elhelyezést. Sajnos, nincs igazán jó megoldás a nemkívánt szaporulat elhelyezésére, inkább a megelőzésre kellene koncentrálni. Ha valakinek anyagi oka van, hogy nem tudja ivartalanítani az állatát, abban tudunk segíteni és az örökbeadásban is. Hosszú távon talán az lenne a megoldás, ha szigorúbban ellenőrizné a hatóság az állatok tartásának körülményeit és következetesen bírságolna, illetve kötelező és ingyenes lenne az ivartalanítás, aki pedig nem ivartalanítja a kutyáját az fizessen ebadót. Így talán vissza lehetne szorítani az állatok kínzását, elhagyását, ami országos probléma.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...

Hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről

Tisztelt Ingatlantulajdonosok!                                 Az alábbiakban tájékoztatjuk a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről: A...

Cegléd pártján – A Ceglédért Független Egyesület jelöltjei

A június 9-ei önkormányzati választáshoz közeledve a Ceglédért Független...

A Fidesz-KDNP bemutatta a képviselőjelöltjeit

A FIDESZ ceglédi szervezete is bejelentette a június 9-ei...