2.1 C
Cegléd
2024. március 5. kedd
spot_img

A szakképzés változásai

A 2020/2021-es tanévtől nagy változások történtek a szakképzésben. Megszűnt az OKJ rendszer, az új szakmajegyzékben 176-ra csökkent az alapszakmák száma. Jó néhány régi szakképesítés eltörlésre, mások összevonásra (gépi forgácsoló + cnc gépkezelő → gépi és cnc forgácsoló) vagy átnevezésre (pincér → pincér-vendégtéri szakember) kerültek. Változott az iskolatípusok elnevezése is. A korábbi szakgimnázium a technikum, a szakközépiskola pedig a szakképző iskola nevet kapta. Az átalakítás következtében a kilencedik évfolyamon megteremtődött az átjárás lehetősége a két iskolatípus között, mert az első évfolyamban mindkét képzési formában kizárólag ágazati alapoktatás zajlik. További újdonság, hogy minden szakképzésbe újonnan belépő tanuló, függetlenül a választott szakmától, ösztöndíjban részesül. Az ösztöndíj mértéke a tanulmányi eredmény függvényében változik.
A technikum érettségi bizonyítvány és egyben technikusi oklevél megszerzésére irányuló képzési forma. A tanulók a 10. évfolyam végén ágazati alapvizsgát tesznek. A diákok négy kötelező közismereti tárgyból érettségiznek, melyek közül több tantárgyból előrehozott vizsgát is tehetnek a 12. évfolyam végén. Bizonyítványuk a 13. év végén esedékes technikusi szakképesítés szakmai vizsgájával egészül ki, ez lesz az ötödik érettségi tárgy, így a tanulmányaik végén, a sikeres vizsgát követően érettségi bizonyítványt és technikusi oklevelet is kapnak a tanulók. A nyelvvizsga megszerzésére szintén adott a lehetőség, hiszen ugyanolyan összóraszámban történik a nyelvtanulás, mint a gimnáziumban, de itt egy nyelvből. A technikum képzési ideje tehát összességében 5 tanév.
A szakképző iskola első évében a képzés helyszíne az iskola és az iskolai tanműhely. A tanulók a 9. évfolyamot követő sikeres ágazati alapvizsga megszerzésével folytathatják tanulmányaikat a duális képzésben. Ennek szellemében a tanulók kikerülnek a vállalatokhoz, vállalkozókhoz, ahol a szakma elsajátítása döntő mértékben történik. Az utolsó tanévet kivéve minden évfolyamon összefüggő nyári gyakorlatot kell teljesíteni, amely maradéktalan letöltése feltétel a magasabb évfolyamba lépésnek. A 11. évfolyam végén esedékes szakmai vizsga sikeres letétele esetén a szakképesítés megszerzése mellett megnyílik a lehetőség a tanulmányok folytatására, amit további két tanév után az érettségi vizsga és az érettségi bizonyítvány zárhat le. Ebben az esetben a tanulónak négy kötelező közismereti vizsgatárgyból kell érettségi vizsgát tenni, az ötödik vizsgatárgy a már korábban teljesített szakmai vizsga. A szakképző iskola képzési időtartama tehát összességében 3+2 tanév.
A pályaválasztás előtt álló általános iskolás tanulók és szüleik középiskoláink szakmakínálatáról és az új szakképzési rendszerről részletes tájékoztatást találhatnak az online nyílt napok elnevezésű aloldalunkon: https://ceglediszc.hu/online-nyilt-nap/.
Iskoláink továbbra is nagy hangsúlyt fektetnek a felnőttként tanulni vágyók képzésére, ezért igényeikhez igazodva, délutáni óra leosztással szakmai oktatást szervezünk. Az új szakmajegyzékben szereplő szakmák közül akár kettőt ingyenesen tanulhatnak a hozzánk jelentkezők. Aktuális képzési kínálatunk megtalálható a honlapunkon: https://ceglediszc.hu/felnottoktatas/.
Buncsák Gábor Ceglédi SZC főigazgató

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Négyből három győzelem

Négyből három győzelem a 12 fordulóban az asztaliteniszezőknél! Pest Vármegye...

Ipari park botrány

Rendkívüli testületi ülés, sajtótájékoztató, elbocsátás, rendőrségi feljelentés - tovább...

650 millió forint a semmiért?

Dr. Csáky András polgármesternek köszönhetően szinte az ürességtől kong...

Nem mindennapi jelenség Cegléden

Az INFOSTART oldala is beszámolt róla, magas pollentartalom okozta...

A képviselői munka kulcsa: bizalom és kommunikáció

Az önkormányzati választások felé közeledve jelen lapszámunkban Takátsné Györe...