7.7 C
Cegléd
2024. április 27. szombat
spot_img

Házak átlagfizetésből

Mutatjuk hány havi átlagfizetést kell félretenni egy ház megvásárlásához

 Az utóbbi időben hazánkban országszerte növekedett a havi átlagfizetés, viszont emellett az ingatlanárak is drasztikusan emelkedni kezdtek. Az évek előrehaladtával, így ugyanannyi pénzért kisebb ingatlant lehetett megvásárolni. Az Ingatlannet.hu elemzése által megtudhatjuk, mire elég az átlagfizetés Cegléden és környékén.

A megyei viszonyok

Jász-Nagykun-Szolnok megye ingatlanárai nagy mértékben megdrágultak az elmúlt évek alatt. Már egyetlen négyzetméter megvásárlásáért is jókora összeget kell letenni az asztalra. A befektetők számára sokszor lehetetlennek is tűnik a nulláról indulva saját házhoz vagy akár lakáshoz jutni.

Az ingatlanok átlagos kínálati árai mellett az átlagbérek is növekedtek, azonban közel sem ugyanolyan mértékben. A KSH adatai szerint 2018 harmadik negyedévében 176 ezer forint volt a havi átlagos nettó kereset Jász-Nagykun-Szolnok  megyében, a legutóbbi – 2020. III. negyedévi – adat pedig 215 ezer forintot mutat. Ezen időszak alatt így 22 százalékkal növekedett a Jász-Nagykun-Szolnok  megyében elérhető nettó átlagfizetés.

Ha az átlag négyzetméter árak változását figyeljük meg az észak-alföldi régióban, akkor azt mondhatjuk, hogy mintegy 30-60 százalékkal drágultak meg a családi házaik átlag négyzetméter árai 2018 decembere és 2020 decembere között.

A 215 ezer forintos havi nettó bérrel és a decemberi átlag négyzetméter árakkal számolva, így egy 100m²-es családi ház megvásárlásához az észak-alföldi régió egyes városaiban mint például Nagykőrösön 8 évnyi, Cegléden és Jászberény 9 évnyi, Szolnok pedig több, mint 11 évnyi fizetés volt szükséges. Ekkor pedig még nem is beszéltünk a megélhetésről, hiszen számításainkban a havi bér teljes összegének megspórolásával kalkuláltunk.

Átlagfizetésből mindenhol nehéz házat vásárolni

A megyeszékhelyeken se sokkal jobb azok helyzete, akik átlagfizetésből spórolnak saját lakásra. Egerben, ha Heves megye havi átlagbérét és a megyeszékhely családi házainak decemberi átlag négyzetméter árát tekintjük, akkor a havi átlagkereset nem is elég ahhoz, hogy egy négyzetmétert meg lehessen vásárolni. Eger városán kívül jóval túlmutat a helyi átlagbéreken a házak átlag négyzetméter ára Szegeden, Debrecenben, Kecskeméten és Budapesten is. A vizsgált megyeszékhelyek közül egyedül Békéscsaba eladó házainak négyzetméterre bontott átlagára nem haladja meg a megyében mutatott nettó havi átlagkeresetet.

Kormány általi támogatás a családalapításhoz

2020-ban megjelenő koronavírus a mindennapi életünk, gazdaságunk mellette az ingatlanpiacot is teljesen megreformálta. A kormány a pandémiás időszakban több olyan döntést is hozott, amellyel a már meglévő vagy alapítás előtt álló családok életét megkönnyítheti. Ezek a rendeletek a következők: otthonteremtési program, falusi csok, kamattámogatott lakáshitel, babváró hitel, áfa visszaigénylés, lakásfelújítási támogatás és lakásfelújítási hitel.  Bárki találhat számára megfelelő támogatás, bár semmi sem ilyen egyszerű. Ahhoz, hogy bármelyiket is igénybe lehessen venni, nagyon sok kritériumnak kell megfelelni. Éppen ezért mindennek nagyon aprólékosan utána járni, különben a végén mi járjunk pórul.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...