9.3 C
Cegléd
2024. április 23. kedd
spot_img

Műhelymunka karanténban

Újra karanténhelyzet… Sajnos, ez elég szomorú, főleg az alkotó embernek, aki időnként megmutatná, hogy mit is alkot. Apró megoldások azért vannak, például a Bern Kávéházban minitárlatok, jelenleg „Karanténportré” kiállítás, amelyet a „Bábprojekt” kiállítás követett volna. A „Bábprojekt” megvalósult, de a kiállítás megrendezését jelenleg nem vállalják a Benedek Péter Rajzkör tagjai, a kockázatos járványügyi helyzet miatt.

Képzeljük el, hogy virtuálisan mégis bekukkantunk a Bábprojekt” munkálataiba!

Az ötlet az volt készítsünk bábokat. Mi, festők! Legyen ez egy gyakorlat, ötletelés, hogy milyen alapanyagokból, technológiákkal, művészi indíttatással tudnánk bábokat készíteni. Persze a feladat hozadéka az alkotás közbeni vázlatkészítés, ezáltal ujjgyakorlat, foglalkozás a helyes arányokkal, rajz és rajz és rajz…. Eközben nincsenek valóságos szakköri foglalkozások, vagyis, csakis az internetes online kapcsolatok, bejelentkezések tudják előbbre vinni az alkotó munka fejlődési folyamatát.

Folyamatosan érkeztek a fotók rajzokról, kész bábokról. Egyikünk fából kifaragta, másikunk a hungarocellt választotta, volt, aki textilhulladékból megvarrta. Eredeti ötlet volt, hogy egyikünk drótból emberfigurát hajtogatott és ragasztószalagból tekergette rá a testrészeket. Olyan is akadt, akit egy marionett báb ihletett meg, és volt, aki a saját álomvilágából vitt vászonra bábszerű figurákat. Mások pedig megmutatták az online térben, hogy milyen nagy munkákon dolgoznak, és ha vége lesz a karanténhelyzetnek, akkor mindjárt előbújnak „műhelyükből” és a valóságban megmutatják, hogy belőlük mit hozott elő a bezártság, a „magány varázsa”. A diákok, gimisek és művészeti iskolások is bekapcsolódtak a „bábőrületbe”. Jó gyakorlat volt ez az elrugaszkodásra a valóságtól, hiszen most a valóság nem túl optimista kisugárzást nyújt az alkotó ember számára.

Hogy mi lesz a következő? Mintegy folytatásként, ahogy a bábok felnőnek és megérkeznek a valóságba, emberalakokat rajzolunk, krokizunk (5 perces rajz), vázlatolunk. A nagy mesterek ugyanis azt vallják és tanítják, hogy aki emberi alakot tud helyesen, arányosan rajzolni-festeni, az elég jól el tud igazodni földi környezetünk élőlényei és tárgyai ábrázolásvilágában. Hát, hajrá Alkotók! Ez a feladat és nem is kevés!

KM

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...

Gyányi-Túri díj

Az idei tanévben is megrendezésre került dr. Túri József...

Báger Dorina kivívta az Európa-bajnoki indulás jogát

Hétvégén két nemzetközi versenyen is szőnyegre léptek a ceglédi...

Ezeket a parkolási hibákat követik el legtöbbször a magyarok

A ceglédi rendőrség egy videóban foglalta össze az öt...