5.1 C
Cegléd
2024. április 25. csütörtök
spot_img

Térségi körkép – Abony

Idén márciusban egy éves lapunk a Dél-Pest Megyei Panoráma térségi körképben mutatja be a településeket, azok első embereivel készített interjú-sorozatunkban. Abony polgármestere, Pető Zsolt nemcsak az abonyi járványügyi helyzetről, de a beruházásokról, fejlesztésekről és jövőbeli terveiről is beszámolt lapunknak.

– Hogyan élték meg Abonyban az elmúlt évet a járvánnyal összefüggésben?

–  Ahogyan az országot, úgy Abonyt is eddig ismeretlen feladatok és kihívások elé állította a koronavírus járvány. A helyi védekezést a jogszabályok és az operatív törzs útmutatásainak szigorú betartásával szerveztük meg. Kiemelten fontos helyen kezeltük a védekezési intézkedések maradéktalan betartását, a szociális segítségnyújtást és a lakossági kommunikációt. Tapasztalatom szerint az abonyiak betartották a szabályokat és segítő kezet nyújtottak a városnak és egymásnak. A példátlan mértékű összefogásnak köszönhetően pénz és élelmiszer, valamint használati eszköz adományok érkeztek az önkormányzathoz, melyeket önkéntesek segítségével juttattunk el a rászorulóknak. Ebben a nehéz időszakban a digitális oktatásra való áttérésben is tudtunk ingyenes internet és eszközök biztosításával segíteni az abonyi diákoknak. A rövid nyugalommal teli időszak után ősszel már jelentős tapasztalatokkal rendelkeztünk a védekezés és a szociális segítségnyújtás területén. Feladatainkat jelenleg is zökkenőmentesen teljesítjük.

Adományt kapott Abonyból a Ceglédi Mentőállomás

– Jelenleg milyen a járványhelyzet Abonyban?

– Az országos tendenciához hasonlóan Abonyban is emelkedőben van a fertőzöttek és a kontakt miatt karanténba kerülők száma.  A februári 10-20 fő közötti létszám mind  a fertőzöttek, mind a kontakt személyek esetében is 40 fölé emelkedett napjainkra.

– Milyen elemek voltak a programjában, amit megválasztásakor szeretett volna elérni, de a pandémia közbeszólt?

– A képviselő-testület a tavalyi évben elfogadta a Szeretlek Abony programot, ami a polgármesteri programra épülő ciklusprogram. A program teljes egészét hátráltatja a jelenlegi vírushelyzet. Szándékosan használtam a hátráltatja kifejezést, mert úgy hiszem, hogy sikeres védekezéssel hónapokon belül túl leszünk a nehezén és újra előtérbe kerülhetnek a várva várt fejlesztések.

Tervezés alatt az intézmények energetikai korszerűsítése

– Milyen beruházásokat, fejlesztéseket sikerült viszont megvalósítani? 

–  A Belügyminisztérium támogatásának köszönhetően lépésről-lépésre haladnak az útfelújításaink. Pályázati támogatásból megújult az Egészségmegőrző Központnak helyet adó Sivó-kúria, szintén pályázati forrásból korszerűsíthetjük víziközműveinket. A támogatás mellett saját forrásból is képesek voltunk kisléptékű fejlesztéseket végrehajtani, ezen belül elkészült a Parkerdő alapinfrastruktúrája, így újra látogatható a közkedvelt létesítmény. A lakosság bevonásával sikeres járdaépítési programot folytatunk. Sok beruházásunk előkészítési fázisban van. Várjuk az új uniós ciklusban megnyíló pályázati lehetőségeket.

– Milyen tervei vannak a közeljövőre és hosszabb távon? Miben látja Abony kitörési pontjait?

– A helyi gazdaságfejlesztés a kiemelt cél. Még több jól működő vállalkozásra és sok-sok új helyi munkahelyre van szükség. A helyi gazdaság erősödése biztosíthat többletbevételt a város számára és ez adhat nagyobb mozgásteret a mindenkori városvezetés számára. A helyi munkahelyek számának bővülése az abonyi polgárok számára teremthet anyagi biztonságot és kényelmi lehetőséget. Ezzel összhangban szeretnénk több önkormányzati fejlesztést megvalósítani, így többek között a piac korszerűsítését, üzleti park bővítését, terménypiac csarnok építést és kisvállalkozói inkubátorház építését.

Egyeztetés a város jövőjéről Földi László parlamenti képviselővel

– Sokszor halljuk, hogy a kormány nem támogatja eléggé a független vezetésű városokat. Ön mit tapasztal? Hogyan tud együttműködni a térség parlamenti képviselőjével, Földi Lászlóval?

– Az elmúlt év a járvány elleni védekezésről szólt, és ahogyan korábbiakban is elmondtam, teljes együttműködésre törekedtünk a sikeres helytállás érdekében. A fejlesztéseket tekintve folyamatos egyeztetést folytatunk Földi László képviselő úrral. Az abonyi terveknek összhangban kell lenni a térségi elképzelésekkel és a jövőbeni támogatási lehetőségekkel, ezért fontos a közös gondolkodás. Az együttműködésünket példaértékűnek ítélem és bízom benne, hogy ennek köszönhetően számos olyan fejlesztés valósulhat meg a jövőben, amely még szebbé és vonzóbbá teheti Abonyt.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...