11.5 C
Cegléd
2024. április 25. csütörtök
spot_img

Mi jellemző most a ceglédi lakáspiacra?

A magyar használtlakás-piacon az évek óta tartó folyamatos drágulás volt a jellemző trend, azonban 2019 második felében az árak természetes mérséklődésének lehettünk szemtanúi. A tavalyi évben megjelent koronavírus-járvány a feje tetejére állította a világot, így az árak mérséklődését a pandémia a magyar ingatlanpiacon csak tovább erősítette. Írtunk már átfogó elemzést a ceglédi ingatlanpiacról a koronavírus-járvány alatt. Az ingatlannet.hu elemzésében most arra keresi a választ, hogy milyen tendenciák jellemzik a ceglédi használtlakás-piacot, és mi várható a 2021-es év hátralévő részében?

A második hullám sem fékezte a téglalakások drágulását

Ami a ceglédi téglalakásokat illeti, már a járvány első hulláma alatt egy nagyobb árcsökkenés volt tapasztalható. Tavaly márciusban az átlagos négyzetméterár meghaladta a 400 ezer forintot a ceglédi lakáspiacon. 2020. március és május között a csökkenés mértéke közel 12%-ra volt tehető, majd a nyári hónapok beköszöntével a téglalakások négyzetméter árai újra felfelé kúsztak. Augusztusra az egy négyzetméterre jutó átlagár csaknem elérte a márciusi szintet. A nyári hónapok és a szigorítások lazítása során a négyzetméter árak több, mint 12%-kal ugrottak meg. Ezt követően az őszi hónapok és a járvány második hullámának beköszöntével sem maradt abba a téglalakások árának drágulása. Szeptemberben újabb áremelkedés volt érezhető, ez alkalommal a drágulás mértéke megközelítőleg 3% volt. A járvány tombolása sem fékezte a drágulást, októberben újabb 1,8%-os áremelkedés történt. A 2020-as év hátralévő részében –október és december között – a téglalakások egy négyzetméteréért 419 ezer forintot kértek a lakástulajdonosok. Az új év további drágulást hozott, januárra 1,9%-ot, míg februárra további 1,5%-ot nőttek a kínálati árak.

Hullámzó tendencia jellemzi a panelek piacát

A panelek négyzetméter árait a márciusban kitörő világjárvány az első hullám alatt valamelyest érintette, az árak három hónap alatt csupán 4%-ot csökkentek. Júniusban – a téglalakásokkal ellentétben – nem élénkült fel a kereslet a panellakások iránt, az egy négyzetméterre jutó ár további 8,4%-ot esett vissza. Ezzel szemben a nyár folyamán megindult az árak drágulása, de az átlagos négyzetméterár nem érte el az első hullám előtti szintet. Míg tavaly márciusban a panellakások átlagos négyzetméter ára 320 ezer forint volt, addig augusztusban ez 3,2%-kal kevesebb. A panellakások esetében a nyár végi fellendülést nem tudta megtörni a járvány második hulláma, legalábbis szeptemberben nem. Egy hónap alatt csaknem 11%-ot ugrott az átlagár, így egy négyzetméter már 344 ezer forintot ért. Ezt követően – az október és december közötti időszakban – valamelyest visszaestek az árak, de az átlagos árszint már az év eleji szintnek felelt meg. Az ingatlannet.hu statisztikái szerint az új év a panelek piacán is drágulást hozott, januárban már 358 ezer, februárban pedig 354 ezer forint volt az átlagos  négyzetméterár.

Mit tartogat az idei év a lakáspiacon?

Szakértők szerint az új év várhatóan a stagnálást hozza el a hazai lakáspiacra, azonban a kilátások még bizonytalanok a járvány következtében. A gazdaság helyreállásának gyorsaságától és a járvány alakulásától függően a lakásárak átlagos változása -2 és +4 százalékos sávban mozoghat az idei évben.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...