4.5 C
Cegléd
2024. április 19. péntek
spot_img

Gonda János velünk marad…

A ceglédi jazz hatvanas évek végi fellendülésében Gonda Jánosnak egyedülálló érdemei vannak: a Garai Attila által szervezett, rendszeressé váló Róna Jazzrandevúk (jam session-ok) gyakori szereplőjeként egyrészt rangot adott a rendezvénysorozatnak, másrészt nagyszerű leleménye volt az, hogy a magyar és külföldi jazztanszakos diákoknak is adjunk nyilvános fellépési lehetőséget, rendezzünk nemzetközi ifjúsági jazzfesztiválokat.

Sajnos, csak két ilyen eseményre került sor, 1969-ben Nagykőrösön a következő évben pedig Cegléden. Mindkettőnek nagy szakmai és közönségsikere volt. Az előbbit az Európai Jazzföderáció tanári kara kihelyezett jazzpedagógiai konferenciájának elismerése váltotta ki, az utóbbit pedig a sok helyi jazzkedvelő, valamint az élő rádió- és tévéközvetítés.

Gonda János (jobbról a második) ceglédi zenészekkel a Ceglédi Jazz Esték rendezvényén 2008-ban

Gonda János elképzelését a későbbiek igazolták. A ceglédi fesztivál legjobb szólistája Zbigniew Seifert hegedűs később felnőttként a világranglistát is vezette. A nyertes zenekar, a nürnbergi Marizikosch együttes pedig ma is működik, a zenekar három tagja annak idején Cegléden is jelen volt.

Gonda János a későbbiekben is gyakran járt nálunk. Például ő nyitotta meg a ma már nemzetközi hírnevet szerzett Dobmúzeumot, vagy különböző felállásokban (többek között Berkes Balázzsal, Kőszegi Imrével, Kruza Richárddal) nem egy alkalommal örvendeztette meg ceglédi híveit és barátait.

Számomra felejthetetlen élményt jelentett, mikor az egyik jam session alkalmával – egy korty Hennessy után elegáns nyakkendőjét és tanáros komolyságát meglazítva – „beszállt” a Garai Attila, Csík Gusztáv és az Amerikából éppen hazatérő (akkor még nem Szakcsi) Lakatos Béla vetélkedőjébe. Nem mindennapi produkció volt. Hogy Cegléd városában ma is szól a jazz, azt jelentős mértékben Gonda Jánosnak is köszönhetjük. Ceglédi jazz-zongorista tanítványai: András Tamás, Bori Viktor és Sárik Péter muzsikájában, inprovizációiban az ő szellemi öröksége mindig jelen van, bennünk tovább él és örökre velünk marad. HE

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Ápolókat díjaztak

A Magyar Ápolók Napja kapcsán február 17-én Budapesten a...

Autót rongált és rabolt

A Nagykőrösi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen,...

Nemzetiségi választási konferencia

Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos volt a vendége...

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...