12.4 C
Cegléd
2024. március 28. csütörtök
spot_img

Ceglédi Sportfejlesztési Rendszer

Óvodai és Általános Iskolai Sportfejlesztési Rendszer címmel indított új programot Cegléd Város Önkormányzata, melyet a Malomtó széli sporttelep lelátóépületében megtartott sajtótájékoztatón mutatott be Kőházi Ádám, Cegléd Város Sportkoordinátora és a programban részt vevő sportágak képviselői. A program keretében négy sportegyesület közreműködésével öt általános iskolában, hat különböző sportággal ismerkedhetnek a város általános iskolásai a testnevelés órák keretében. A sajtótájékoztatón Dr. Csáky András polgármester Cegléd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete nevében Lőrincz Tamás birkózót is köszöntötte, aki a hétvégén szerezte meg a negyedik Európa-bajnoki címét.

Kőházi Ádám városi sportkoordinátor köszöntötte a megjelenteket, valamint Kónya Ágnes önkormányzati képviselőt, a Humán Bizottság elnökét, Fodor Gábort, a Ceglédi Tankerületi Központ igazgatóját, dr. Csáky András polgármestert és nagytiszteletű Hánka Leventét, a Ceglédi Nagytemplomi Református Egyházközösség elnök-lelkészét.

Dr. Csáky András köszöntőjében elmondta: nagy öröm számára, hogy ez a mostani program elindul. Mint mondta: a sporttal kapcsolatban ifjúkori élményei kerülnek előtérbe. „Mind általános- mind középiskolásként hétvégenként mindig vártuk, hogy mehessünk akár egy kosárlabda vagy labdarúgás mérkőzésre, vagy a tavaszi nagy futófesztiválokra. Én aztán középtávfutó voltam versenyszerűen és életem egyik legkellemesebb időszaka volt az, amikor a barátaimmal együtt sportolhattunk, együtt lehettünk. Mint orvos, nem kell mondanom, hogy milyen szerepe van annak, ha valaki rendszeresen sportol. Ez a mostani járvány is félig-meddig bizonyítja azt, hogy aki jó edzettségi állapotban van, az jobban tud védekezni ezekkel a bajokkal szemben.” Hozzátette: több szempontból üdvözlendő ez a kezdeményezés, majd a támogatásáról biztosította az érintetteket.

Fodor Gábor kiemelte: jó az időzítés, hiszen egy hét múlva nyitnak az iskolák reményeik szerint. „A gyerekek visszatérnek, már nem csak az alsó, hanem a felső tagozatosok is az épületekbe és elindulnak a testnevelés órák. Azt láttuk, hogy ez az egy év, amíg a pandémia miatt alig voltak testnevelés órák, milyen kiesést jelentett a gyerekeknek.” Hozzátette: ez az előkészített egyezség egy új gondolkodásmódnak a kezdete is lehet. „Azzal, hogy ismert sportolókkal találkozhatnak, hogy testközelbe kerülnek az új sportágak a gyerekek számára, azt hogy professzionális módon készítik fel őket ezekre a sportokra; az azt jelenti, hogy az utánpótlásban is szerepük lehet ezeknek az óráknak.”

A város tavalyi évtől dolgozó sportkoordinátora a program ismertetésekor elmondta: első tevékenységei közé tartozott, hogy iskolaigazgatókkal és sportegyesületek vezetőivel leült és átbeszélték a sporthoz kapcsolódó ötleteket és tapasztalatokat. „Ezekből szerettem volna összegyúrni egy központi rendszert, amivel előre tudjuk vinni Cegléd sportéletét. Mindkét részről mutatkozott egy igény, hogy jó lenne, ha a sportegyesületek részt vennének az iskolák mindennapi életében. Ez volt az alap tézis, hogy szorosabbra vonjuk a kapcsolatot az iskolák és sportegyesületek között.” – fogalmazott Kőházi Ádám. Hozzátette: emellett a tavalyi évben készült egy felmérés, melyben Cegléd sportoló lakosságát mérték fel. Több mint 500-an töltötték ki és ezek közül közel 60 % körül volt azoknak a száma, akik úgy sportolnak most felnőttként, hogy korábban versenyszerűen sportoltak valamit.

„Tehát akik korábban nem találkoztak a sporttal versenyszinten, azok később sem valószínű, hogy fognak sportolni. Ehhez csatolható az a szakmai tapasztalat, hogy azoknak a fiataloknak a nagy része, akik nem sportoltak korábban semmit, nagyon hiányos a mozgásbázisa. Ezt is szeretnénk elősegíteni ezzel a rendszerrel. Szerettük volna látni, hogy az iskolában tanulók mekkora része az, aki egyesületben, versenyszerűen sportol és mennyien nem sportolnak versenyszerűen. Hiszen nekünk városi szinten leginkább a városi rendezvényekkel őket kell megmozgatnunk, hiszen akik versenyszerűen sportolnak, nekik van erre lehetőségük az edzések útján.” A világjárvány miatt idén ez a felmérés online módon történt – hangzott el az aláírással egybekötött sajtótájékoztatón. „Jó volt a kitöltöttségi arány, 40 %-os. Körülbelül 3200 diák tanul az iskolákban, ezek közül 1298 válaszadó volt. A két legfontosabb adat, hogy 60%-uk nem sportol versenyszerűen és a maradék 40 %-nak a 38%-a nem sportol szabadidejében sem. Ezt szeretnénk fejleszteni többek között ezzel a rendszerrel.”

Az új rendszer a következő tanévben, idén szeptembertől indul majd. 1664 diákot fog érinteni általános 1-4. osztályig. A rendszert egyébként óvodától szeretnék elindítani. A 3. évfolyamba 3 sportágat (kézilabda, kosárlabda, labdarúgás) fognak bevinni, a 4. évfolyamba birkózás, asztalitenisz és ashihara karate lesz választható a diákok számára, amit testnevelés óra keretén belül ki tudnak próbálni. Ezt a képzést az egyesületek és vezetőik térítésmentesen vállalták.

Cegléd Város Önkormányzata, Szokolai Attila sajtóreferens közleménye alapján

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Kilenc bajnoki meccs

A Ceglédi KK SE Kék Cápák hat korosztálya et...

Csáky András újabb csapata

Bemutatta jelöltjeit a Ceglédi Lokálpatrióta Klub Egyesület is, melynek...

Nagykőrösi szélhálmos

Egyelőre nem tudni, milyen ítélet várhat arra a nagykőrösi...

Jubiláló munkatársait köszöntötte az Infineon Technologies Bipoláris Kft.

A vállalat az elmúlt évek hagyományaihoz hűen március 21-én...

Hogyan lehetsz személy- és vagyonőr?

  Az egyik legkeresettebb szakma manapság a személy- és vagyonőr....