14 C
Cegléd
2024. április 20. szombat
spot_img

Püspökszentelő Nagykőrösön

Nagykőrösön szentelték a Dunamelléki Református Egyházkerület püspökévé Balog Zoltánt, aki korábban az emberi erőforrások minisztere volt. Az ünnepségen részt vettek a magyarországi történelmi egyházak vezetői, lelkészek kérték Isten áldását hatéves munkájára. Az Országgyűlés és az állam nevében Kövér László elnök köszöntve az új püspököt.

Földi László parlamenti képviselő oldalán osztotta meg a hírt: „Balog Zoltán egy borsodi bányászfalu református parókiájának világából indult, hogy aztán a felelősségvállalás egyre magasabb őrhelyeire álljon. A kis református közösségtől egészen az egyetemes magyarság sorsának alakításáig jutott, hogy most ismét visszatérjen egyházához.” Dr. Czira Szabolcs polgármester az ünnepség házigazdájaként köszöntötte a lelkészi elnököt: „Hálás szívvel köszönöm az Úrnak ezt a napot, köszönöm, hogy ma Nagykőrösön együtt lehetünk és osztozhatunk ebben a szeretetben! Hálát adok az Úrnak, hogy Nagykőrösnek olyan erős református közösséget adott, mely évszázadok óta építi, gazdagítja városunkat. Eleink nyomdokain járva, a Jóistentől kapott erővel és szeretettel szolgáljuk mi is városunkat.”

Balog Zoltán korábbi emberi erőforrások minisztert tavaly novemberben választotta meg a Református Egyház a Dunamelléki Református Egyházkerület püspökévé és január 25-én iktatták be a hivatalába. A Református Egyház új összetételű Zsinata új lelkészi és világi elnököt választott február 17-én, mely Balog Zoltán személyéről határozott, hogy a lelkészi elnökség tisztét betöltse. Nagykőrösre azért esett a választás, mert a református hit és kultúra bástyája és a templom egy több száz fős gyülekezet otthona. További érdekesség, hogy Balog Zoltán – aki az egyházkerület 31. püspöke – ugyanazon a térdeplőpárnán vette fel az áldást, mint Török Pál, aki 1860-tól haláláig, 1883 októberéig volt Dunamelléki Református püspök.

A püspökszentelésen nagy számú gyülekezeti tag és közéleti személyiség vett részt. Kövér László, az Országgyűlés elnöke mellett jelen volt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Nagy István agrárminiszter, Novák Katalin tárca nélküli miniszter és Lévai Anikó asszony, a miniszterelnök felesége.


Szabó Gábor lelkipásztor köszöntötte az ünneplő gyülekezetet és a közgyűlés tagjait, majd Kató Béla, az Erdélyi Egyházkerület püspöke tartotta meg a felszentelő igehirdetést. Erőt kért a szolgálatban lévő és lépő püspöknek és hangsúlyozta, hogy egyedül keserves a szolgálat, de a Szentlélek kiáradásával megerősödve lehet szolgálni.

A 125. Genfi Zsoltár után Balog Zoltán felvette az áldást Kató Bélától, majd az esperesek és a püspökök is megáldották az új püspököt. Balog Zoltán székfoglalójában legfontosabb feladataként a minden egyes emberért való küzdelmet határozta meg.

Forrás, további részletek: Baon.hu

 

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Ápolókat díjaztak

A Magyar Ápolók Napja kapcsán február 17-én Budapesten a...

Autót rongált és rabolt

A Nagykőrösi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen,...

Nemzetiségi választási konferencia

Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos volt a vendége...

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...