12.9 C
Cegléd
2024. március 29. péntek
spot_img

Fakivágások a Kőrösi úton

Több olvasónk kereste meg lapunkat azzal, hogy a hétvége óta Cegléd és Nagykőrös közötti kerékpárút építése miatt vágják az útba eső hatalmas fákat. B. Csaba olvasónk azt írta: „mind meg van jelölve piros “x” jelzéssel, tehát kivágásra vár. Egyet pedig meg már ki is vágtak. Ez legalább 100 terebélyes fát jelent. Véleményem szerint a bicikliút kényelmesen elférne mellette… Nem beszélve arról, hogy így majd árnyék nélkül, tűző napon lehet kerekezni arrafelé a nyáron. (…) A bicikliút sávja ki van már karózva rózsaszín jelzésekkel és a vele egy sávba eső fák (ez tulajdonképpen az összes fa!) mind meg vannak jelölve. Mivel a kijelölt nyomvonal elég távol esik az autóúttól, így véleményem szerint egy kis nyomvonaleltolással szinte az összes fa kivágása elkerülhető lenne. (…) ezt a nagy mértékű természetrombolást meg kellene akadályozni!” – írta olvasónk.

A leendő kerékpárút egy szakasza a KRESZ park oldalán halad majd a Déli útig és kanyarodik az Alszegi út felé. Nem csak a Kőrösi úton, hanem a Déli úton is több fát érint tehát a nyomvonal.

A vágások megkezdése előtt május közepén dr. Csáky András polgármester egyeztetésre hívta a kerékpárút tervezőinek és kivitelezőinek képviselőit. Akkor a ceglédi polgármester elmondta:  az engedélyeket már 8 éve véglegesítették, tehát 2014-ben született meg a nyomvonal, arra pedig a napokban derült fény, milyen sok növényt érint az építés. Az egyeztetésen arra igyekeztek megoldást találni, hogy minél kevesebb fát kelljen kivágni. A kivágott fák helyett egyébként újakat ültetnek – hangsúlyozta a polgármester és hozzátette: bár igyekeznek menteni, ami menthető és ragaszkodnak ahhoz, hogy „a lehető legkevesebb fa kerüljön kivágásra, de jó pár fa az építési engedély kiadása után lett ültetve. Ezekre a fákra az a jellemző, hogy általában engedély nélkül ültetik és nem megfelelő fafajtákat ültetnek.”

Valaki a tuskókra festette, hány évet éltek az útmenti fák?

Dr. Csáky András elmondta: „Korábban kellett volna erre gondolni, amikor jóváhagyták ezeket a terveket, hogy nem biztos, hogy ezen a nyomvonalon kellett volna hozni. De ha itt a 441-es út mellett akarjuk vezetni, márpedig korábban ez volt a szándék, akkor teljesen mindegy, hogy melyik oldalon megyünk, mindenhol fákat érint a beruházás.” – fogalmazott a polgármester, aki a lakosság megértését kérte, hangsúlyozva, hogy ugyan fontosak a fák, de nagyon fontos a kerékpárút is.

 

 

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Kilenc bajnoki meccs

A Ceglédi KK SE Kék Cápák hat korosztálya et...

Csáky András újabb csapata

Bemutatta jelöltjeit a Ceglédi Lokálpatrióta Klub Egyesület is, melynek...

Nagykőrösi szélhálmos

Egyelőre nem tudni, milyen ítélet várhat arra a nagykőrösi...

Jubiláló munkatársait köszöntötte az Infineon Technologies Bipoláris Kft.

A vállalat az elmúlt évek hagyományaihoz hűen március 21-én...

Hogyan lehetsz személy- és vagyonőr?

  Az egyik legkeresettebb szakma manapság a személy- és vagyonőr....