17.6 C
Cegléd
2024. március 29. péntek
spot_img

Városi pedagógusnap

A ceglédi pedagógusokat köszöntötték június 6-án a Kossuth Művelődési Központ színháztermében a Városi Pedagógusnapi rendezvényen. Átadták Cegléd Város Pedagógiai díjait, miniszteri elismerő okleveleket, díszokleveleket, pedagógus szolgálati emlékérmeket és az év szakmai tanára díjat. A rendezvényen beszédet mondott dr. Csáky András polgármester, Fodor Gábor tankerületi igazgató és Földi László országgyűlési képviselő.

A polgármester beszédében így fogalmazott: „A pedagógusok munkája talán soha nem szólt ennyi küzdelemről, alkalmazkodó készségük, türelmük valószínűleg soha nem állt ki annyi próbát, mint napjainkban. Többek között ezért is tartom különösen időszerűnek és indokoltnak azt, hogy pedagógusnapkor fejet hajtsak Önök előtt. Társadalmunk anomáliái, megoldatlan problémái megoldásra váró feladatként mind-mind ott tornyosulnak pedagógusaink előtt. A pedagógus lét azonban nem csupán munkát jelent, hanem szellemiséget és egész életre szóló elhivatottságot. Az örök értékek továbbadása, vagy ha úgy tetszik átmenekítése a következő generációkra a legszebb vállalások egyike, amit ember tehet. (…) Az az óvónő, tanító vagy tanár, aki egyszerre a nemzet napszámosa, gyémántcsiszoló és lámpás. Mit jelentenek ezek a meghatározások? Vas Gerebentől ered „a nemzet napszámosa” kifejezés, amely a pedagógust elsősorban az alapvető ismeretek átörökítőjének tartja. A Németh Lászlótól származó „gyémántcsiszoló” megnevezés a tehetséggondozást emeli ki. A Gárdonyi kisregénye nyomán elterjedt „lámpás” pedig még többre becsüli: értékhordozóként és értékátadóként tekint reá.”

 

Fodor Gábor tankerületi igazgató köszöntőjében kifejtette: „A pedagógusokat, és a köznevelési intézmények minden dolgozóját komoly erőpróba elé állította ez a most záródó tanév. Nem lehetett felkészülni egy olyan tanévre, amelyet a pandémia keretez. Nem lehetett használni a régi rutinokat, a bevált módszereket, az ismert technikákat. Újra kellett gondolni mindent, újra kellett gondolni a kapcsolattartást, az értékelést, a magyarázatot, számonkérést.
Nagyon más lett ez a tanév. Egy erőpróba, hogy ki miként tudja átkeretezni eddigi pedagógusi tevékenységét, úgy hogy megőrizze annak értékeit, és megtervezze annak – a digitális térben is működő – hatékonyságát.”

Földi László országgyűlési képviselő megköszönte a pedagógusok kitartását a rendkívüli időszak kihívásaiban: „Ez a siker az önöké. Ezt a sikert senki sem veheti el önöktől. Egy egész nemzedék fog újra és újra köszönettel visszagondolni mindazokra, akik 2020-ban és 2021-ben tanították, nem ismerve a lehetetlent. Gazdag nyelvünkben sincs rá megfelelő minőségű szó, hogy az egész nemzet nevében méltóképpen kifejezzem ezért a nagyrabecsülésem és a hálám.”

Apáczai Csere János-díj miniszteri kitüntetésben részesült az Emberi Erőforrások miniszterétől Téren Gizella Gyöngyi az Ugyeri Tagóvoda tagintézmény-vezetője.
Cegléd Város Pedagógiai Díja adományozható a Cegléden lévő nevelési-oktatási intézményekben dolgozó pedagógusoknak, akik kiemelkedő eredményt értek el az óvodai, iskolai oktató-nevelő munkában, a tehetséggondozás területén, magas fokú pedagógiai és szakmai felkészültségük alapján élen járnak az újszerű és hatékony pedagógiai módszerek kidolgozásában és alkalmazásában, valamint példamutató magatartást tanúsítanak a közösségi és magánéletben.

Cegléd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete, a Humán Bizottság javaslatát figyelembe véve, 2021-ben “Cegléd Város Pedagógiai Díja” kitüntetést adományozott: Czigány Károlyné Szent Kereszt katolikus Általános Iskola és Óvoda Magyarok Nagyasszonya Katolikus Óvoda – tagóvodavezető-helyettes óvodapedagógusnak, Etédiné Kovács Mária a Ceglédi Táncsics Mihály Általános Iskola biológia-földrajz szakos tanárának, és Czinege Imrének a korábbi Bem József Műszaki Szakközépiskola és Szakmunkásképző nyugalmazott igazgatójának.


A Ceglédi Szakképzési Centrum az Év Ceglédi Szakmai Tanára díjat kapott Kovács Piroska okleveles közgazdász, közgazdásztanár a Ceglédi SZC Unghváry László Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola pedagógusa.
A Díszokleveleket azok a nyugdíjas pedagógusok kapják, akik diplomájukat 50, 60, 65, 70 évvel ezelőtt szerezték meg. Idén díszoklevelet kapott Tóth Lászlóné (Raj Mária) (Vas oklevél – 65), Balog Lászlóné (Arany díszoklevél – 50), Dr. Farkasné Kalocsay Ágnes (Arany díszoklevél – 50), Nagy István (Arany díszoklevél – 50).
Pedagógus szolgálati emlékérmet azok a pedagógusok kaphatnak az Emberi Erőforrások Minisztériumától, akik nyugállományba vonulnak, és legalább 25 évet töltöttek el a pedagógus pályán. Érmet vehettek át Czigány Károlyné a Magyarok Nagyasszonya Katolikus Óvoda óvodapedagógusa, Czinege Józsefné a Szent Kereszt Katolikus Általános Iskola német nyelvtanára. Kecskeméti Edit Deák Utcai Tagóvoda, Prohászka Andrásné óvodapedagógus Széchenyi Úti Óvoda, Szabó Jenőné óvodapedagógus Deák Utcai Tagóvoda, Váradi Ida Széchenyi Úti Óvoda Budai Úti Tagóvoda pedagógusa, Hajduné Gaál Mária Losontzi István EGYMI, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és Kollégium pedagógusa. Lakosné Szebeni Lídia, Soósné Angyal Erzsébet, Takács Győzőné a Táncsics Mihály Általános Iskola pedagógusai.
Cegléd Város Önkormányzata Elismerő Oklevelet azok az önkormányzat fenntartásában működő köznevelési intézményben jogviszonnyal rendelkező közalkalmazottak kaphatnak, akik a munkájuk során huzamosabb időn keresztül átlagon felüli teljesítményt értek el, vagy az adományozás évében kiemelkedő érdemeket szereztek.
Elismerést kapott Kissné Kocsi Mária Lövész utcai óvoda Szép utcai tagóvoda-vezető, Petrányiné Simon Gabriella Pesti Úti Óvoda Köztársaság Utcai tagóvoda,
Szabó Jenőné óvodapedagógus.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Kilenc bajnoki meccs

A Ceglédi KK SE Kék Cápák hat korosztálya et...

Csáky András újabb csapata

Bemutatta jelöltjeit a Ceglédi Lokálpatrióta Klub Egyesület is, melynek...

Nagykőrösi szélhálmos

Egyelőre nem tudni, milyen ítélet várhat arra a nagykőrösi...

Jubiláló munkatársait köszöntötte az Infineon Technologies Bipoláris Kft.

A vállalat az elmúlt évek hagyományaihoz hűen március 21-én...

Hogyan lehetsz személy- és vagyonőr?

  Az egyik legkeresettebb szakma manapság a személy- és vagyonőr....