4.2 C
Cegléd
2024. április 19. péntek
spot_img

Célegyenesbe fordult az ellenzéki előválasztás

Szeptember középen kerül sor az ellenzéki előválasztásra. A hat ellenzéki párt (DK, Jobbik, LMP, MSZP, Momentum, Párbeszéd) közötti 2022-es országgyűlési választáson való együttműködésről született megállapodás értelmében közös listát és mind a 106 választókerületben közös jelöltet állítanak. A jelöltek, illetve a miniszterelnök-jelölt személyét előválasztáson fogják eldönteni.

A Cegléd központú, Pest megyei 12. választókerületben a jelenlegi információk alapján két nagykőrösi önkormányzati képviselő indul pártszínekben: László Ferenc az MSZP, Zágráb Nándor pedig a Jobbik támogatásával. Korábban Kökény Gábor szintén nagykőrösi önkormányzati képviselő is bejelentette indulását a DK színeiben, de őt pártja visszaléptette. A Momentum aspiránsaként Kollár Zoltán állt volna a rajtvonalra, ám pártja az ő jelöltségét visszavonta. Függetlenként méretteti meg magát Sipos Mihály, akit a korábbi hírek szerint az LMP biztosított támogatásáról.
A kormányoldalról egyelőre még nem érkezett hivatalos bejelentés, de 2022-ben minden valószínűség szerint Földi László Fidesz-KDNP-s országgyűlési képviselő újrázhat. A politikus 2010 óta a térség parlamenti képviselője.


Az ellenzéki előválasztás menetrendje szerint az indulók augusztus 23-tól vehetik fel a jelöltségükhöz szükséges aláírások gyűjtőíveit, melyeket szeptember 6-án délelőttig kell leadniuk. Az előválasztás első fordulóját szeptember 18. és 26. között rendezik, ekkor választják meg az országgyűlési egyéni választókerületi, illetve a miniszterelnök-jelölteket. A hatpárti ellenzéki együttműködés azt indítja a 2022-es tavaszi országgyűlési választáson az adott választókerületi mandátumért, aki a képviselőjelölt-jelöltek közül a legtöbb szavazatot kapja. Amennyiben a miniszterelnökjelölt-jelöltek közül senki nem szerzi meg a voksok abszolút többségét (vagyis a leadott szavazatok 50 %-a + 1 szavazat), akkor második forduló lesz, melyet október 4. és 10. között tartanak meg.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Ápolókat díjaztak

A Magyar Ápolók Napja kapcsán február 17-én Budapesten a...

Autót rongált és rabolt

A Nagykőrösi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen,...

Nemzetiségi választási konferencia

Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos volt a vendége...

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...