8.4 C
Cegléd
2024. április 24. szerda
spot_img

1 nem 7 igen

A nyár kiállítások szempontjából bizakodóan, mégis óvatosan indult, írásom témái ezek lesznek, előrebocsájtom saját szemszögemből.
Igen: A Kossuth Művelődési Központ adott helyet az elmúlt években a Tetz Alapfokú Művészeti iskola csoportjai záró kiállításainak. Ezeket a kirakatban láthattuk az idén. Apáti Tóth Sándor fotótárlata az első, Ceglédi Fotóklub kiállítása az évszak második felében látható a Ceglédi Galéria falán. Utóbbi egy színben és mondanivalóban összehangolt Apáti sorozattal indul (képünk egy darabja), Dr. Jójárt absztraháló triptichonja után Töreki Zsolt táj-változatait, majd Sallai László kárpát-medencei ihletésű látványait, zsánereit láthatjuk, Papp Elek hagyományosból kortárs felé induló emberábrázolásai következnek. Szabó Sándor az épített környezet és természet együttállását is megörökíti, Halminé Jozefa magyarságunk jelképeit mutatja fel, Péli László a szocio’ és a hagyományos portré határán egyensúlyoz, a középső pilléren Balog Zsuzsa virág csendéleteire felelnek Enyedi Attila poénos ételfotói. Egy teljes falat szentelnek a közelmúltban elhunyt Barna Karolin utazásai során készült képeinek és emlékének.


Igen: Itt folytatódik Révi Norbert szolnoki szobrászművész művészettörténeti előadássorozata augusztus 27-én, pénteken 17.30-kor, rejtett összefüggések Brueghel művészetében címmel!
Igen: Szolnokon a megújult művésztelepen júliusban grafikai szimpózium volt, számomra olyan kedves csíkszeredai szereplővel, mint Siklódy Ferenc, de természetesen zömében hazai alkotókkal is. A záró-kiállításuk augusztus végéig látható hétköznaponként 9-18 óra között. Ugyanitt többek között a fenti előadó részvételével rendezték augusztusban első felében a bronzszobrászati szimpóziumot.
Igen: Nagykőrösön, egész héten nyitva a megújult Múzeum és kávézója, melyet nemsokára akár kerékpárral is biztonságosan közelíthetünk meg. Régi idők oskolája és helytörténeti kiállítás hívogat!
Igen: Múlt hónapban Visegrádon, a Palotajátékok ugyan kevesebb látogatóval, de fantasztikus hitelességgel mutatta be korhű ruhákban és eredeti mesterségek bemutatóival a középkori életet. A rekkenő hőségben enyhet adott a palota átriumos udvara, szökőkútból csordogáló vízzel és kaspós növényekkel.
Igen: 30 éves évfordulóját ünnepelte a Tapolca-Diszelen található Első Magyar Látványtár, karöltve a Várfok és a Mission Art Galériákkal. A hagyományoknak megfelelően kortárs, helyenként pikáns, sok műben ezoterikus, mindenesetre sokrétűségében és a szép malomépülettel való összefüggésében a teljesség érzetét keltő tárlat. Még útba ejtettük a salföldi Pálos Kolostor romjaiban a Magdolna napi gregorián misét, hogy aztán hazafelé igen nehezen tudjunk autónkkal átkelni a Művészetek völgyében hullámzó tömegen. Soha nagyobb baj ne érjen!
Igen: a Nemzeti Galériában nyílik augusztus végén a 90 éves Gerhard Richter német művész életmű-kiállítása mely a korai hiperrealista alkotásoktól (képünk), az utóbbi időszak felületképző-nonfiguratívan colorista munkáiig öleli fel munkásságát.
És végül fájdalmamra Nem tudtam megmutatni családomnak a badacsonyi Egry József gyűjteményt, mely egész nyáron zárva volt, amit az sem feledtet, hogy a (Kisfaludy szerelme) Szegedy Róza ház is csak „papíron” volt nyitva. Mindkét helyen rengeteg ember, talán akadt volna egy-egy kíváncsi! P.R.G.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...