15.4 C
Cegléd
2024. március 5. kedd
spot_img

Csak a szavazatunk kellett

Leszúrást kapott elismerő szó helyett Jakab István a Ceglédi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke a testület 2020. évben végzett munkájáról szóló napirend tárgyalásakor dr. Csáky András polgármestertől a képviselőtestület szeptember 22-i nyilvános ülésén. A polgármester egyedüliként a szavazástól is tartózkodott. A nemzetiségi vezető ezután fordult a sajtóhoz, hogy nyilvánosságra hozza a városvezető és közte lévő problémákat. A Cegléd Rádióban elhangzott beszélgetés után a Köd jelenti oldalon jelent meg interjú Csak a szavazatunk kellett? címmel.
Lapunkban évek óta többször írtunk arról, hogy milyen áldozatos és odaszánt munkát végez a Ceglédi Roma Nemzetiségi Önkormányzat, nemcsak a romák érdekképviselete, de hagyományaik életben tartása, rendezvények és jótékonysági akciók, rendszeres karitatív megmozdulások révén is. Jakab István megválasztása óta tesz azért, hogy fő céljukat, a romák és többségi társadalom közötti biztonságos és előítéletektől mentes együttélést biztosítsák a városvezetéssel, az intézményekkel, civil szervezetekkel és a rendőrséggel való együttműködés segítségével.
A polgármester azonban bezárta ajtaját a roma vezető előtt – így fogalmazott Jakab István, aki elmondta politikailag semlegesen végezték munkájukat, de megválasztása óta az ellenzéki pártok támogatásával megválasztott polgármester elutasította az együttműködést, leveleire nem válaszol és nem tud vele személyesen egyeztetni, mert nem fogadja.
„Dr. Csáky András polgármester úr a város felé folyamatosan a romák elleni demonstrációt képviseli. Ami miatt az említett fő iránycsapásunkat csak nehezen tudjuk megvalósítani, mert azt gyakran keresztülhúzza az önkormányzat első embere. Nagyon súlyos ténynek tartom, hogy a polgármester mindennemű közeledésünket elutasítja. Felháborító, hogy míg a magánszemélyek felkereshetik a problémáikkal a hivatalában, addig a városban élő jelentős roma közösség ügyeiben nem tudunk személyesen beszélni egymással. Tisztában vagyok azzal, hogy Hegedűs Ágota alpolgármester asszony a kijelölt kapcsolattartónk, ám felháborító, hogy még a mindannyiunk számára nagyon fontos ügyekben sem jutok be a polgármester színe elé. Országosan ismerjük a roma vezetőket és pontosan tudjuk, hogy a ceglédi helyzet páratlan hazánkban. Dr. Csáky András személyében egy tipikus kétszínű vezetőt ismertem meg. El vannak nekem mentve, hogy az önkormányzati választás idején hányszor írt rám, keresve a társaságomat, kikérve a véleményemet. Megválasztása után 180 fokot fordult. Bocsánatot kérek, én nem vagyok egy túliskolázott ember, de nálunk az ilyet kétszínűségnek hívják. Úgy látszik, hogy neki csak a romák szavazatai kellettek.” – fogalmazott Jakab István az interjúban.
A roma vezető elmondta: a Covid-járvány idején a városvezető magára hagyta a romákat, hiába szerették volna felvenni vele a kapcsolatot, elzárkózott ettől, ezért a Roma Önkormányzat tagjai saját pénzükön vásároltak maszkokat és kézfertőtlenítőt a legrászorultabbak számára.

Cegléd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete szeptember 22-i ülésén

Éppen ezért háborította fel Jakab Istvánt, hogy a nemzetiségi önkormányzat 2020-as beszámolójának tárgyalásakor a jegyzőkönyv szerint a következő kijelentést tette a polgármester: „Dr. Csáky András: kritikai megfogalmazása lenne. Nehezen élték meg, hogy tavaly, amikor a legnagyobb Covid járvány volt, és mindent megtettek annak érdekében, hogy akinek szüksége van rá, az élelmiszerhez jusson, és a roma önkormányzat segítségét kérték abban, hogy a kisebbségek körében az élelmiszer szétosztásában vegyenek részt, akkor ezt nem vállalták. Ezt nehezen élte meg, ezért tartózkodni fog a szavazásnál.”
Jakab István elmondta: „már a tervezett önkormányzati akció kezdete előtt felhívta Hegedűs Ágota alpolgármester figyelmét arra, hogy rossz vért szülne, ha csak néhány tucat roma család számára adnánk élelmiszercsomagot, mert a rászorultak százas nagyságrendben vannak. Ezzel a szűkmarkú megoldással kárt okoznánk a roma önkormányzatnak is, mert akiknek nem jutott a csomagból, azok jogosan fordulnának ellenük.”
A roma vezető számára teljesen érthetetlen és megalázó, hogy az igazságtalan bírálaton kívül egy elismerő szót sem kaptak a múlt évben kifejtett sokrétű, áldozatos munkájukért.
„Tudomásom szerint Dr. Csáky András „szögletes látását” rajtunk kívül több olyan benne csalódott személy kifogásolja, aki a választáskor még támogatta, de mára kihátrált mellőle, mi több még ellene is fordult. Ezek dacára mi sokadjára baráti kezet nyújtunk dr. Csáky Andrásnak nyilvánosan, a médián keresztül. A roma önkormányzat hajlandó minden sérelmét, és mellőzését félretenni, mert van Ceglédnek annyi problémája, hogy civódás helyett azok megoldására kell fordítani az energiánkat. Ezért választottak meg mindkettőnket a bennünk bízó emberek.” – fogalmazott Jakab István.

Hasonló hírek

1 hozzászólás

  1. Èn csak annyit szeretnék,hozzá szólni hogy ,Pista egy jó lelkű ember,egy jó vezető aki sokat tesz minden ,emberèrt.Aki nem így gondolja tèved.En kívánok neki ès kedves családjának minden jót az úr áldjon benneteket.Tovabbi sikert èrjen el az èletben ,mert megèrdemli további szép napot kívánok.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Négyből három győzelem

Négyből három győzelem a 12 fordulóban az asztaliteniszezőknél! Pest Vármegye...

Ipari park botrány

Rendkívüli testületi ülés, sajtótájékoztató, elbocsátás, rendőrségi feljelentés - tovább...

650 millió forint a semmiért?

Dr. Csáky András polgármesternek köszönhetően szinte az ürességtől kong...

Nem mindennapi jelenség Cegléden

Az INFOSTART oldala is beszámolt róla, magas pollentartalom okozta...

A képviselői munka kulcsa: bizalom és kommunikáció

Az önkormányzati választások felé közeledve jelen lapszámunkban Takátsné Györe...