13.8 C
Cegléd
2024. március 6. szerda
spot_img

Festészet percei

A megjelenés hetében országos kiállítás sorozat veszi kezdetét, de ami ennél is fontosabb: mi ceglédiek is csatlakozunk, idén először.

Közben nem maradunk fényképészet híján, mert az öt éve elhunyt Tóth István életművére emlékezhetünk a KMK emeleti Kamaragalériájában, Művészportrék címmel. A kiállítást a fotóművész fia, Apáti Tóth Sándor fotóművész nyitja meg. Olyan XX. századi nagyságok „műhelyeibe” pillanthatunk be, mint Czóbel Béla, Barcsay Jenő, Bernáth Aurél a festészet, vagy Illyés Gyula, Déry Tibor a literatúra művelői közül.

A műfajközi kalandozást folytatva: A Zene Világnapja alkalmával kihirdette a zeneiskola vezetősége az elmúlt számban beharangozott egy-egy zeneszerző ihletésével készült festménypályázat nyerteseit. Horváth Klára, Kovács Edit Hedvig, Oláh Tibor, Sütő Gábor és jómagam örülhettünk a zeneiskola tanárai ajándék-szerzeményeinek és játékának. A hangversenyteremből visszakerültek a folyosókra e munkák, ahol – Kulcsár Kristóf tanár úr ötlete alapján, reményeink szerint – motiválhatják az ifjú muzsikusokat. A Dobos Gála 25 éves történetét dokumentáló tárlata látható Kármán Sándor rendezésében 15-ig a Ceglédi Galériában a múlt hétvégi világhírű jubileumi rendezvény kísérőjeként.

A Ceglédi Alkotók Egyesülete több mint húsz éve fogja össze a város ipar- és képzőművészeit, valamint irodalmárait. Éves kiállításaink erősen inspirálták az alkotó munkát, de talán még jobban ösztönöz, hogy a jórészt festőket tömörítő Képzőművész szekció is kapcsolódik a Festészet napi programokhoz a Ceglédi Galériában október 18-án, hétfőn 18 órakor kezdődő tárlatával. Hegedűs Ágota alpolgármester köszöntőjével és Zakar József keramikusművész megnyitójával a most felvett egyetemi hallgató, a nyugdíjas rajzkörös, az amatőr alkotó, a befutó festő, a rajztanár és a nemzetközi hírű mester egy, közös térben mutatja be az elmúlt két év termésének javát. Az alkotás legtöbbször magányos tevékenység, a járványhelyzet erre bőven adott alkalmat. Van olyan művésztársunk, aki két kiállításra való festményt készített az elmúlt másfél évben, ezért ez a csoportos bemutatkozás reményeim szerint „csak” a kezdet, követhetik egyéniek is.

A Kossuth Gimnáziumban fél évtizede rendezzük meg a DÖK segítségével a tehetségkutató- és gondozó Gimizuvizu kiállítást. A fenti okok is közrejátszhattak, hogy az idén közel kétszer annyi pályamű érkezett be, mint tavaly.  Makett, szobor, használati tárgy, fotó, (PC) grafika, film mellett a festészet még mindig a legnépszerűbb. Ebben szerepe lehet, hogy ennek a műfajnak is lett napja, hete. S aki ezzel él: hónapja, éve…, képünkön Tóth István Tóth Menyhért portréja talán ezt erősíti.

P.R.G.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Négyből három győzelem

Négyből három győzelem a 12 fordulóban az asztaliteniszezőknél! Pest Vármegye...

Ipari park botrány

Rendkívüli testületi ülés, sajtótájékoztató, elbocsátás, rendőrségi feljelentés - tovább...

650 millió forint a semmiért?

Dr. Csáky András polgármesternek köszönhetően szinte az ürességtől kong...

Nem mindennapi jelenség Cegléden

Az INFOSTART oldala is beszámolt róla, magas pollentartalom okozta...

A képviselői munka kulcsa: bizalom és kommunikáció

Az önkormányzati választások felé közeledve jelen lapszámunkban Takátsné Györe...