4.5 C
Cegléd
2024. április 19. péntek
spot_img

Kiállítások nyíltak Cegléden

Jászolkiállítás

“Az én betlehemi jászolom” címmel nyílt kiállítás a Kossuth Művelődési Központ pályázati felhívására érkezett alkotásokból, melynek megnyitóját és díjátadó ünnepségét tartották november 19-én. Három kategóriában: óvodai, kisiskolás és egyéni csoportok jelentkezését várták; főbb szempontok a természetes alapanyagok felhasználása, valamint a hagyományok előtérbe helyezése voltak. A zsűrit Apáti-Tóth Sándor fotóművész, Kozmáné Ildikó, a Ceglédi Galéria munkatársa és Terstyánszkyné Nyíri Margit szervező, a pályázat ötletgazdája alkották. A díjátadó ünnepségen a Ceglédi Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola tanárai és növendékei működtek közre. A tárlat december 23-ig tekinthető meg a Kossuth Művelődési Központ kamaragalériájában.
Idén mintegy 145-en élték át a közös alkotás élményét s készítették el a legkülönbözőbb alapanyagokból – csuhéból, gyapjúból, újságpapírból, tűzzománcból, vert- és kötött csipkéből… – betlehemi jászolukat. A kiállítást 28 alkotásból állították össze.

Kiállítás a Kossuth Múzeumban

“Szép asszonyt magáért, rossz kocsit vasáért pártolják” – ezzel a címmel nyílt kiállítás november 19-én a Kossuth Múzeumban. A sokszínű tárlat az „újrahasznosítást” hivatott bemutatni a paraszti kultúrában és napjaink társadalmában. A kiállítást Benedek Csaba néprajzkutató, a kiállítás rendezője, a szolnoki Damjanich János Múzeum muzeológusa nyitotta meg, aki egyúttal bemutatta a témában készült könyvét is.


A paraszti háztartásban a minimálisan keletkező hulladékot vagy tönkrement tárgyat egy kis leleményességgel ötvözve, számtalan formában újragondolták és új funkcióval látták el. Nakjainkban, mikor oly sokszor esik szó az újrahasznosítás fontosságáról és a fenntarthatóságáról, elég csak néhány évtizedet visszatekinteni a múltba és számtalan ötletet meríthetünk a Kossuth Múzeum új időszaki kiállításából is. Az intézmény múzeumi órákat és múzeumpedagógiai foglalkozásokat is tart a kiállításhoz kapcsolódva a diákoknak.
A kiállítás január 30-ig tekinthető meg.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Ápolókat díjaztak

A Magyar Ápolók Napja kapcsán február 17-én Budapesten a...

Autót rongált és rabolt

A Nagykőrösi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen,...

Nemzetiségi választási konferencia

Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos volt a vendége...

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...