3.5 C
Cegléd
2024. április 20. szombat
spot_img

Új bölcsőde épül Cegléden

Elindult a közbeszerzés, így 2023-ban már egy új, négy csoportszobás korszerű bölcsődét szemlélhet meg a Dózsa szobor a Nefelejcs utcánál. 2019 nyarán döntött az önkormányzat arról, hogy pályázati támogatást igényel a bölcsőde építésére. A pályázat sikeres volt és a kiviteli tervek is elkészülhettek. – számolt be közösségi oldalán Szebeni Dávid, a Ceglédi Városfejlesztési Kft. volt ügyvezetője.

A korábbi ügyvezető posztjából kiderül, hogy „Cegléd városszerkezetéből adódóan az elmúlt évtizedekben csak nyugati irányban tudott számottevően terjeszkedni. Így alakult ki az Öregszőlő-Kertváros ma ismert képe, ahol a 70-es években még szőlők és présházak váltogatták egymást. Ez az egyik városrész, ahol egyre több gyermekes család él, ám a környező infrastruktúra ezt nehezen tudta lekövetni. Valódi, nagy játszótér a városrészben nem található, ahogyan óvoda és bölcsőde sem. E problémák megoldásának egyik fontos, de nem egyedüli lépése a bölcsi megépítése.”

Beszámolt arról is, hogy milyen lesz a Nefelejcs utcai bölcsőde: „A tervezett épület földszintes, észak-kelet – dél-nyugati tájolású. Az építési telek alapterülete 7123 m2, a fő épülettömeg méretei: 12,40 m x 45,80 m.

Fő részei a csoportszobák és azok kiszolgáló helyiségei két épületszárnyban kialakítva, a központi épületrészben a személyzeti helyiségek és a melegítőkonyha ill. annak kiszolgáló helyiségei. Az épület és a játszóudvar 56 gyermek és 10-12 fős személyzet részére készül.

A személyi és gépjármű bejárat a Harang utcai oldalon található. A személyi bejárattól és a gépjármű parkolótól térkő burkolatú járda vezet az észak-nyugati főhomlokzaton elhelyezett bejáratokhoz. A 2 db, 2-2 csoportszobából álló gondozási egységet külön-külön bejáraton keresztül lehet megközelíteni. Az előtér-babakocsi tárolókból közvetlen az öltözőkbe lehet jutni, onnan elérhetőek a csoportszobák és kiszolgáló helyiségeik. A két oldalsó épületrészben kapnak helyet a gyermekeket kiszolgáló helyiségek (csoportszobák, öltöző, fürdő, raktárak, kerti mosdó-WC), a középső részben pedig a személyzeti (irodák, takarítószer raktár-mosoda, teakonyha, öltöző-vizesblokk) és konyha-helyiségek.

A középső épületrészben a gyermekek és szülők, a konyhai személyzet és a gondozói személyzet által használt helyiségcsoportokat egy hosszanti folyosó köti össze, ill. választja el.

A csoportszobákból közvetlenül megközelíthetők a 2-2 csoportszoba részére közös, részben fix, részben mobil fedésű teraszok. A teraszokról közvetlenül a játszóudvarba lehet jutni; a játszóudvar mind a négy csoportszobát kiszolgálja, összterülete 560 m2.”

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Ápolókat díjaztak

A Magyar Ápolók Napja kapcsán február 17-én Budapesten a...

Autót rongált és rabolt

A Nagykőrösi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen,...

Nemzetiségi választási konferencia

Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos volt a vendége...

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...