12.5 C
Cegléd
2024. április 19. péntek
spot_img

Honfoglaló hollandok

A Honfoglaló hollandok címmel írt cikket a Szabad Föld karácsonyi számába Borzák Tibor újságíró, aki miközben a Cegléd környéki tanyavilágba települt hollandok nyomába eredt megdöbbenésére saját gyökereit fedezte fel.
„Szívbemarkoló volt, amikor Kocsér határába invitált Dirk, a hajdani holland kamionos, akiről csak a helyszínen derült ki, hogy nagyszüleim valamikori tanyájában lakik. Nos, ilyenek a véletlenek… Ami nekem egy életre szóló élményt jelentett. Több mint ötven év után visszatérhettem abba a tanyába, ahol utoljára kisgyerekként jártam… Ha nem veszi meg egy külföldi, akkor már rég eltűnt volna a föld felszínéről. Így viszont megőrizte a múltamat.” – számolt be az újságíró.
A riportban kiemeli: „az utóbbi tíz-tizenöt évben egymás után költöztek a ceglédi tanyavilágba a nyugat-európai országokból érkező külföldiek, leginkább Hollandiából. Az alföldi mezőváros harminc-negyven kilométeres körzetében mintegy háromszázan vásároltak itt tanyát. Lenyűgözte őket a csöndbe borult táj, kilépve a nagyvárosok zsúfoltságából, fellélegezhettek a végtelen területek láttán, mindazonáltal rátaláltak a régóta hiányolt nyugalomra. Nem is vágynak innen vissza, életük hátralévő részét a világtól elvonulva szeretnék leélni.”
A riporter a ceglédi Holland Ízek Házában beszélget Sárik Zsuzsannával és holland párjával, majd
a csemői tanyájáról érkező Dé Jw Jonkmannal, akit DJ Dé néven is ismernek a környéken. Látogatást tesz a mikebudai Búbosbanka tanyán is, ahol Maria Douwes író éli mozgalmas hétköznapjait immáron nyolc éve.

A cikk a Szabadföld oldalán olvasható itt…

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Ápolókat díjaztak

A Magyar Ápolók Napja kapcsán február 17-én Budapesten a...

Autót rongált és rabolt

A Nagykőrösi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen,...

Nemzetiségi választási konferencia

Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos volt a vendége...

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...