12.5 C
Cegléd
2024. április 19. péntek
spot_img

Bem-es diákok sikeres szereplése az országos Széchenyi emlékversenyen

Gróf Széchenyi István születésének 230. évfordulója alkalmából a Széchenyi-család arra szerette volna felhívni a figyelmet, hogy a Kárpát-medencében soha nem volt még akkora szükség a szellemi összefogásra, mint napjainkban.
Csatlakozva az emlékévhez, a Hebe Kft. emlékversenyt hirdetett, amelyben a történelem, a reformkor és a legnagyobb magyar iránt érdeklődő diákok elmélyülhettek Széchenyi István életében és alkotásaiban. Jómagam mindig is figyelemmel viseltettem a gróf élete, illetve gyakorlati tevékenysége iránt, és intézményünk tanulóiban is szerettem volna elültetni az érdeklődés magvát.
Tavaly ősszel csatlakoztunk az egy hónapig tartó projektversenyhez, a 9-12. osztályos korcsoportban, három 10. osztályos tanulóval csoportosan, és egy 11. osztályos tanulóval egyéniben. Összesen hét feladatot kellett megoldaniuk a tanulóknak. Ezen feladványok kidolgozásához számos szakirodalmat ajánlottam. Különösen a gróf naplóbejegyzései keltették fel a diákok figyelmét.
A versenyzők találkoztak képelemzéssel kapcsolatos kérdésekkel, továbbá megismerhették a gróf életének fontosabb helyszíneit. Betűrács, keresztrejtvény és internetes videó keretében tárhatták fel Széchenyi István életének legmeghatározóbb történéseit.
Mindenkinek önállóan kellett „jegyzői” szerepkörben egy vitát irányítania Széchényi István és Kossuth Lajos között. Végül pedig a legnagyobb magyar egy utazásának tervét kellett elkészíteniük, mely szoros összefogással, illetve az információs és kommunikációs technológiáknak az igénybevételével zajlott.
Nem volt könnyű a személyes találkozókat, konzultációkat összehangolni a járványhelyzet idején, de a lányok kitartó lelkesedése nem hagyott alább, melynek köszönhetően iskolánk két országos I. helyezéssel, és életre szóló élményekkel lett gazdagabb.
A közös munkánk tovább fog folytatódni, ugyanis a csapattagokkal beneveztünk a Hebe Kft. által meghirdetett egyik újabb megmérettetésre. További sok sikert kívánok a tanulmányi versenyeken induló tanulóinknak!

A cikket összeállította: Halasi Nelli oktató

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Ápolókat díjaztak

A Magyar Ápolók Napja kapcsán február 17-én Budapesten a...

Autót rongált és rabolt

A Nagykőrösi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen,...

Nemzetiségi választási konferencia

Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos volt a vendége...

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...