12.4 C
Cegléd
2024. március 28. csütörtök
spot_img

Tűzgyújtási tilalom

A hűvös, csapadékszegény időjárás miatt 2022. március 5-től újabb öt megyére, – köztük Pest és Jász-Nagykun-Szolnok megyére is – kiterjeszti a hatóság a tűzgyújtási tilalmat. A korábban elrendelt korlátozás változatlanul érvényben marad hazánk hat megyéjében.
A hűvösebb időjárás és a szórványos csapadék mellett számottevő, országos csapadék továbbra sem volt. Nem segíti a tűzkockázat csökkenését az élő biomassza kifejlődése, valamint a holt biomassza 10 százalék alatti nedvességtartalma sem, ezért – a meglévőkön kívül – Magyarország további öt megyéjében indokolt a fokozott tűzveszély kihirdetése és a tűzgyújtási tilalom életbeléptetése.
A Nébih, a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának egyetértésével, 2022. március 5-től elrendeli a tűzgyújtási tilalmat Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok, Pest, Somogy és Veszprém megyékben is. Ezenkívül a hatóság fenntartja a régebben elrendelt tűzgyújtási tilalmat Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Heves, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben.
A tűzesetek nagy részét a gondatlan és szándékos emberi gyújtogatás okozza, ami első lépésben nádasokat, gyepterületeket érint, de ezek a tüzek ugrótűz formájában akár az erdőterületekre is könnyen átterjedhetnek. Különösen a fiatal erdőfelújítások és erdőtelepítések veszélyeztetettek. Az aktuális tűzgyújtási tilalomról és a tűzgyújtási szabályokról az www.erdotuz.hu vagy a www.katasztrofavedelem.hu honlapon elhelyezett térképen tájékozódhatnak.

Forrás: portal.nebih.gov.hu

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Kilenc bajnoki meccs

A Ceglédi KK SE Kék Cápák hat korosztálya et...

Csáky András újabb csapata

Bemutatta jelöltjeit a Ceglédi Lokálpatrióta Klub Egyesület is, melynek...

Nagykőrösi szélhálmos

Egyelőre nem tudni, milyen ítélet várhat arra a nagykőrösi...

Jubiláló munkatársait köszöntötte az Infineon Technologies Bipoláris Kft.

A vállalat az elmúlt évek hagyományaihoz hűen március 21-én...

Hogyan lehetsz személy- és vagyonőr?

  Az egyik legkeresettebb szakma manapság a személy- és vagyonőr....