6.2 C
Cegléd
2024. április 16. kedd
spot_img

Ukrajnai háború: az ukrán munkakeresőkre vonatkozó szabályozások

 

 

 

 

Az ukrán munkakeresőkre vonatkozó szabályozások ismerete igen fontos lehet manapság. Főleg, ha valakinek vannak menekültként érkező ismerősei, rokonai, vagy csak szimplán szeretne segíteni bárkinek, aki a háború elől menekül.

 

Az ukrán munkakeresőkre vonatkozó szabályozás

 

A kormány megalkotott egy szabályozást, méghozzá a 86/2022. (III. 7.) Korm. rendeletet, mely 2022. március 9-től hatályos. Ez többek között az ideiglenes védelemre jogosultakkal kapcsolatos veszélyhelyzeti szabályokról szól. Vannak benne kifejezetten a munkavállalásra vonatkozó rendelkezések is.

 

Engedélymentes munkavállalás

 

A fenti rendelet szerint az ideiglenes védelemre jogosultak Magyarország területén bizonyos esetekben engedélymentesen jogosultak munkát vállalni. Ehhez a harmadik országbeli állampolgárok hazai foglalkoztatásáért felelős miniszter közleményben határozza meg az érintett foglalkozásokat. Ha valakit esetleg munkaerő-kölcsönzés útján foglalkoztatnak így, arra is vonatkozik az engedélymentes munkavállalás lehetősége.

 

Ha további hasonlóan fontos és aktuális információkat is szeretnél olvasni, kövesd a DreamJo.bs blogját!

 

Engedélyköteles munkavállalás

 

Vannak olyan munkakörök is, melyek nem tartoznak bele az engedélymentesen végezhetők közé. Épp ezért ők továbbra is engedélykötelesek lesznek. Azonban a fenti rendelet gondoskodik arról, hogy ez ne okozzon senkinek sem gondot. Ezt úgy oldja meg a jogalkotó, hogy meghatározza, mely rendelet mely részébe foglalt feltételeket nem kell figyelembe venni az engedélyek kiadásakor. A következő pontokban meghatározott szempontokat nem kell vizsgálni: a 445/2013. (XI. 28.) Korm. rendelet 3. § (2)–(7) bekezdése, az 5.§ (1) bekezdés a) és e) pontja.

 

A 2007. évi II. törvény 71. §-ába foglaltaknak megfelelően kell a menedékes státusszal rendelkező foglalkoztatásának bejelentésére sort keríteni. A menedékes státuszú (függetlenül attól, hogy magyar állampolgár-e vagy sem) lehet közfoglalkoztatott is. 

 

Azokról a magyar állampolgárokról is szól a rendelet, akik Ukrajnában állandó lakóhellyel rendelkeznek. A menedékes számára nyújtott valamennyi kedvezményt és ellátást biztosítani kell nekik is, ha magyar állampolgárként nem részesül még kedvezőbb elbírálásban.

 

Támogatás a munkaadó részére

 

A kormány 96/2022. (III. 10.) Korm. rendeletében nyilatkozik az Ukrajnából érkező ukrán állampolgársággal rendelkezőkről, akik munkavállalását támogatják.

 

Az a munkaadó lesz támogatva, aki ukrán vagy ukrán-magyar kettős állampolgárt foglalkoztat Magyarországon. A támogatási kérelmet a munkaadónak kell benyújtania elektronikus úton, ha megfelel a jogszabályi feltételeknek. A kérelem elérhető a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat honlapján.

 

Mint látható, a háborúra való tekintettel több kedvezmény is életbe lépett hazánkban. Ezzel megkönnyítjük a menekültek hazai munkavállalását.

 

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...

Hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről

Tisztelt Ingatlantulajdonosok!                                 Az alábbiakban tájékoztatjuk a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről: A...

Cegléd pártján – A Ceglédért Független Egyesület jelöltjei

A június 9-ei önkormányzati választáshoz közeledve a Ceglédért Független...

A Fidesz-KDNP bemutatta a képviselőjelöltjeit

A FIDESZ ceglédi szervezete is bejelentette a június 9-ei...

15 éves a Nia játékbolt

Idén 15 éves a Nia játékbolt Cegléden, ahol csaknem...