12.5 C
Cegléd
2024. április 19. péntek
spot_img

Miért szükséges állati fehérjéket fogyasztani?

 

 

Már ovis és kisiskolás korban megtanuljuk, hogy a tej élet, erő, egészség, ezért szinte mindennap a reggeli vagy tízórai része valamilyen tejtermék. Kamaszként, majd felnőttként, amikor sokan komolyabban sportolni kezdenek, megnövekszik a szervezet tápanyagigénye.

 

Ennek köszönhetően még több fehérjére van szükségünk, amit leggyakrabban tejjel pótolunk. De mutatunk jobb megoldást, amely mindig kéznél lehet, bárhova magaddal viheted, mert hűtőben sem kell tárolnod. Ez a tejsavóból készült fehérje italpor.

 

De miért is van szüksége a szervezetnek fehérjére? Miért kifejezetten hasznos a sportolók számára? Hogyan kell a fehérjeporokat fogyasztani? Mutatjuk!

 

Mit tud a fehérje?

 

Az állati vagy növényi eredetű fehérjék az egészséges táplálkozás elengedhetetlen összetevői. A BodySelect Premium Supplements whey protein porait a kemény edzést folytató sportolóknak találták ki, hiszen biztosítják mindazokat az értékes fehérjéket, amelyekre az izomépítéshez és regenerációhoz szüksége van a szervezetnek.

 

A fehérjék vagy görög nevükön a proteinek az emberi szervezet 14-16%-át alkotó építőkövei, amelyek fontos és szerteágazó funkcióik révén szinte minden, a szervezetben végbemenő folyamatban részt vesznek, így nemcsak az izomzat, hanem a kötőszövet, a szőrzet, de az immunrendszer felépítésében is, továbbá biztosítják a szervezet folyadék- és sav-bázis egyensúlyát, fenntartják az érrendszer rugalmasságát, valamint az enzimek és hormonok alkotórészei. 

 

Az állati fehérjék szerepe a táplálkozásban

 

Az állati fehérjéket régóta fogyasztjuk a kiegyensúlyozott étrend részeként, hiszen ezek nagyszerűen hasznosulnak a szervezetben. A húsok, a tojás és a tejtermékek kiváló fehérjeforrások. 

 

A tej kétféle fehérjeforrást tartalmaz, a kazein és a savófehérjét. Utóbbi a sajtgyártás melléktermékeként ismert, és újabban fehérjeporokat gyártanak belőle magas tápanyagtartalma miatt. Különböző ásványi anyagokban, továbbá olyan aminosavakban gazdag, mint a BCAA, a glutamin és az arginin. A sportolók számára mindezek kiemelt jelentőséggel bírnak, hiszen az izomtömeg növelésében játszanak szerepet, ezért is elterjedtek körükben a savófehérje porok. 

 

A tejsavó fehérjeporok fajtái

 

A sajtgyártás folyamán a tejből visszamaradó savóból kivonják a vizet, így jön létre a tejsavó fehérje por. Ennek két fajtája ismertebb, leginkább a koncentrátum és az izolátum. 

 

A tejsavó fehérje koncentrátum az izolátummal összehasonlítva fehérjében kevésbé gazdag, azonban több zsírt, szénhidrátot, valamint laktózt tartalmaz. Emiatt viszont laktózérzékenyek számára nem ajánlott a fogyasztása. Előnye, hogy gyorsan felszívódik, kedvező az ára, továbbá sokféle izgalmas ízben kapható. 

 

A tejsavó fehérje izolátum magasabb fehérje tartalommal rendelkezik, lebontása gyorsabb, így közvetlenül edzés, valamint ébredés után is fogyasztható. Verseny előtti felkészüléshez is kiváló. 

 

A tejsavó fehérje sokféle ízesítéssel kapható tiszta fehérje forrás, így nemcsak sportolók, hanem diétázók számára is ajánlott.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Ápolókat díjaztak

A Magyar Ápolók Napja kapcsán február 17-én Budapesten a...

Autót rongált és rabolt

A Nagykőrösi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen,...

Nemzetiségi választási konferencia

Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos volt a vendége...

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...