8.8 C
Cegléd
2024. április 24. szerda
spot_img

3 csodás találmány, amit Svájc adott a világnak

 

 

Svájc egy apró, ám annál híresebb európai ország, ami nemcsak gazdagsága és festői tájai miatt lett ismert, hanem a népszerűségéhez hozzájárultak azok a találmányok is, amelyek itt születtek, mára pedig világhírűvé váltak. Hisz ki ne hallott volna már a svájci bicskákról, csokoládéról és karórákról? Nézzük is meg röviden, mit kell tudni róluk!

 

A sokoldalú svájci bicskák 

 

Bár sok utánzata létezik, az eredeti svájci bicskákat ma is a Victorinox cég gyártja. A termékeik hazánkban is elérhetőek, a finnshop.hu szabadidős kései között is több Victorinox Swiss Army kés található. 

 

A svájci bicskák “szülőatyja” Karl Elsener volt, aki 1884-ben nyitotta meg késgyártó műhelyét. Pár évvel később készült el az első kombinált kés prototípusa, ami a pengén kívül egyéb eszközöket (lyukasztó, konzervnyitó, csavarhúzó) is tartalmazott. A svájci hadsereg tisztjeinek igencsak megtetszett ez a praktikus szerszám, így sorra keresték fel Elsener műhelyét, a találmányának pedig hamar híre ment.

 

Néhány évvel később előállt egy továbbfejlesztett változattal, amit le is védetett, így jött létre a ma is létező Swiss Army nevű termékcsalád. Az eredeti svájci bicskák napjainkban is nagy szakértelemmel, prémium anyagokból készülnek, viszont a fejlesztés továbbra sem állt meg, az eszközök lépést tartanak a modern kor elvárásaival.

 

Egy 21. századi svájci bicska modelltől függően már tartalmazhat LED lámpát, MP3 lejátszót, pendrive-ot, hogy csak pár példát említsünk. Illetve ne feledkezzünk el a cég másik nagyszerű termékéről, a Swiss Cardról sem, ami egy bankkártya formájú multifunkciós szerszám! Persze aki maradna a klasszikus bicskáknál, annak sem kell csalódnia a Victorinox jelenlegi kínálatában.

 

Az ellenállhatatlanul finom svájci csokoládé

 

Érdekes, hogy bár az országban nem terem meg a kakaóbab, mégis a világ egyik leghíresebb csokoládékészítőjének számít. Ennek oka, hogy a csokoládé gyártása még gyerekcipőben járt, amikor 1875-ben Henri Nestlé és Daniel Peter kipróbálta, hogy tejport ad a csokoládémasszához. A végeredmény egy igazi krémes finomság lett, amit ma tejcsokoládé néven ismerünk.

 

Ám a svájci csoki hírnevéhez legalább ennyiben hozzájárult Rudolf Lindt is, aki a legendák szerint véletlenül fedezte fel a konsírozást, ami egy finomítási eljárás a csokoládé készítése során. Ismerősnek tűnnek ezek a nevek? Nem véletlen, ugyanis a Nestlé és Lindt nevét viselő vállalatok ma is élen járnak a csokigyártásban.

 

Az elegáns svájci karórák

 

Rolex, Chopard, IWC, Omega… Csak néhány azon luxusmárkák közül, amelyek Svájcban készülnek, viszont szinte a világ minden táján ismerik őket. Ám ahhoz, hogy egy órát svájcinak nevezhessünk, számos szigorú feltételnek meg kell felelnie.

 

Ilyen például, hogy az alkatrészeinek legalább 60%-ának svájci fejlesztésűnek és gyártásúnak kell lennie, a gyártó székhelye Svájc legyen, valamint a kész termék végső ellenőrzése is az országban történjen. Mindez garancia a minőségre.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...