9.4 C
Cegléd
2024. március 29. péntek
spot_img

Hogyan tedd tartóssá a beépítendő faanyagokat?

 

Bármilyen építési vagy felújítási munkálatot végzel, valamilyen faanyagra szükséged lesz. Azokat a faanyagokat, amelyek tartó, szerkezeti funkciót látnak el, mindenképpen faanyagvédelemmel kell ellátni, azaz impregnálni szükséges. Így ezek a faelemek hosszú ideig meg fogják őrizni az eredeti állagukat, tartósságukat.

Favédelem Bochemit QB Hobby rovarirtó szerrel

A fa impregnálását nagyon egyszerűen megoldhatod a Káplár fatelep egyéb termékei között megtalálható Bochemit QB Hobby rovarirtó szerrel. A folyadékot nem töményen, hanem vízzel a megfelelő koncentrációra hígítva kell alkalmazni.  Ez nemcsak a rovarok, hanem a penészedés és a gombák ellen is véd. 

A jellegzetes zöld színű folyadékkal azonban csak olyan anyagokat lehet kezelni, amelyek nem kerülnek az emberrel közvetlen kapcsolatba, tehát a ház szerkezeti elemei, a tetőtartó gerendák, tetőlécek védelmét szolgálja. A fa impregnálásakor ne legyen a faanyag nedves, mert akkor csak a felületére kerül a vegyszer, a belsejébe nem tud beszívódni, így pedig nem fog hatékony védelmet nyújtani. 

Milyen veszélyeknek van kitéve a fa?

Az időjárási tényezők károsítják azokat a faanyagokat, amelyeket kültéren használunk fel, és ezáltal ki vannak téve az eső, a hideg, az UV-sugárzás hatásainak. Ezek következtében a fa eredeti tulajdonságai megváltoznak, a nedvességtől penészedni, korhadni kezd, az UV-sugárzástól kiszárad, szálkásodni fog.

Az időjárási elemeken kívül a farontó gombák és rovarok is veszélyt jelentenek a fára, hiszen nagy kárt tudnak okozni benne. Az egyik legismertebb farontó bogár a szú, ám nem ő az egyetlen. Ezek a bogarak úgy teszik tönkre a fát, hogy járatokat fúrnak bele, gyengítve a szerkezetét. 

Ha a faanyag felületén apró lyukakat, a lyukak körül faport látsz, nagy valószínűséggel farontó rovarok károsítják azt. Az impregnált fába ezek a rovarok nem mennek bele, illetve elpusztulnak az impregnáló szer hatásának következtében.

Hol ne használd fel az impregnált faanyagot?

Az építkezésből megmaradt faanyagokat sokféleképpen tudod hasznosítani. Azoknak azonban, amelyeket rovarvédő szerrel kezeltél, korlátozottabb a felhasználása. Tehát ezekből a jellegzetes zöld színű fagerendákból, deszkákból ne készíts játékot a gyermek számára, sem kerti bútort, hintát vagy gyerekbútort. Akkor sem, ha lefested vagy más felületkezelésnek veted alá, hiszen a vegyszer beivódott a fa mélyebb rétegeibe is. 

Olyan helyeken se használd, ahol étellel, ivóvízzel vagy bőrrel, takarmánnyal érintkezik. A család kutyájának sem célszerű ilyen maradék faanyagból házat készíteni. Tehát ezeket a kezelt faanyagokat csak a megfelelő célra használd fel, ezért érdemes pontosan kiszámolni, hogy csak a szükséges mennyiséget impregnáld.

Ha nem szeretnéd otthon elvégezni a vegyszeres impregnálást, a Káplár fatelepen választhatod a már előre lekezelt faanyagokat is. 

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Kilenc bajnoki meccs

A Ceglédi KK SE Kék Cápák hat korosztálya et...

Csáky András újabb csapata

Bemutatta jelöltjeit a Ceglédi Lokálpatrióta Klub Egyesület is, melynek...

Nagykőrösi szélhálmos

Egyelőre nem tudni, milyen ítélet várhat arra a nagykőrösi...

Jubiláló munkatársait köszöntötte az Infineon Technologies Bipoláris Kft.

A vállalat az elmúlt évek hagyományaihoz hűen március 21-én...

Hogyan lehetsz személy- és vagyonőr?

  Az egyik legkeresettebb szakma manapság a személy- és vagyonőr....