9.4 C
Cegléd
2024. március 29. péntek
spot_img

Mit jelent a teljesítményszorongás?

 

 

Sokan azt hiszik, hogy egy rosszul sikerült érettségivel az egész életnek vége szakad. Nem lehet semmit tenni, nem vesznek fel sehova, nem visszük semmire. Pedig ez közel sem így van, ráadásul a bűntudat nem fog segíteni, hogy helyre rakjuk magunkat. A teljesítményszorongás manapság már sokaknál előfordul, főleg fiatalkorban, amikor még nem bízunk magunkban és abban, amire képesek lehetünk egyedül. Ebben a cikkben eláruljuk, hogy mit jelent a teljesítményszorongás és hogy mit tehetünk ellene. 

 

Mi okozza a problémát?

 

A jó tanulmányi eredmény nem feltétlenül a jövő záloga, hiszen még ez sem jelenti azt, hogy azonnal felvesznek az egyetemre és onnan pedig szabad utat kapunk valamilyen neves céghez. A Rubicon Történelem Érettségi Mesterkurzuson résztvevők szeretnék a lehető legjobb eredményt elérni, de még az esetükben sem biztos, hogy ne alakulna ki a teljesítményszorongás. Ez a legtöbb esetben gyermekkorban jelentkezik, amikor olyan szinten elvárjuk magunktól az eredményt, hogy attól teljesen befeszülünk. 

 

Sok esetben a szülők állnak a háttérben, akik folyamatosan az érettségiről papolnak, rendszeresen tanulásra kötelezik a gyerkőcöket, akik aztán bűntudatot éreznek, ha valami nem sikerült. Hiába a segítség, hiába a rendszeres készülés és tanulás a Rubicon Történelem Érettségi Mesterkurzus támogatásával, ha folyamatosan szorongás tör a tanulóra. Arra kellene bíztatni őket, hogy legyenek bátrak, próbáljanak ki új dolgokat, pihenjenek, hiszen ezek nélkül lehetetlen jól teljesíteni. 

 

Nem csak itt van a gond!

 

Foghatjuk a szülőkre, de azért valljuk be, nem csak ők lehetnek a hunyók. A teljesítményszorongás kialakulásához nem elég egy rosszul nevelő szülő. A háttérben jóval több minden van, mint azt gondolnánk. Hiába tehát az érettségi előtti felkészülés, ha a diák olyan terheket cipel, amikkel nem tud megbirkózni pár héttel vagy hónappal a megmérettetés előtt. 

 

Igen sok minden múlik az oktatási intézményen, ami mostanában eléggé átalakult, túl sokat követel a fiataloktól, akik amúgy is túlterheltek. Egész nap a padban ülnek, majd elvárják tőlük, hogy még otthon is tanuljanak és házit írjanak. Az érettségi előtt persze nagy segítség lehet a Rubicon Történelem Érettségi Mesterkurzusának előre elkészített vázlatai, amik összegyűjtik a legfontosabbakat, azért ezeket is csak meg kell tanulni valamikor. 

 

Mit tehetünk egy szorongó gyermekkel?

 

Az utolsó pillanatokban tehát nem győzködni kell, hogy egész nap a tanulással foglalkozzon, hanem inkább segítsünk neki. Érdemes megbeszélni vele a félelmeit, hogy mennyire izgul, mitől tart. Ez nagy megkönnyebbülés lehet a számára, hogy nem ezzel a teherrel indul érettségit tenni. Biztatni kell, elmondani neki, hogy ne foglalkozzon a környezetének elvárásaival, csak saját magára és a tudására hagyatkozzon. Ez egy nehéz időszak, így semmiképpen ne terheljük túl, főleg ne egy teljesítményszorongásban szenvedő diákot.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Kilenc bajnoki meccs

A Ceglédi KK SE Kék Cápák hat korosztálya et...

Csáky András újabb csapata

Bemutatta jelöltjeit a Ceglédi Lokálpatrióta Klub Egyesület is, melynek...

Nagykőrösi szélhálmos

Egyelőre nem tudni, milyen ítélet várhat arra a nagykőrösi...

Jubiláló munkatársait köszöntötte az Infineon Technologies Bipoláris Kft.

A vállalat az elmúlt évek hagyományaihoz hűen március 21-én...

Hogyan lehetsz személy- és vagyonőr?

  Az egyik legkeresettebb szakma manapság a személy- és vagyonőr....