17.6 C
Cegléd
2024. március 29. péntek
spot_img

Útmutató a grillpartikhoz és a bográcsozásokhoz

 

 

A tavasz már az ajtón kopogtat, ami egyet jelent azzal, hogy közeleg a barátokkal töltött minőségi kikapcsolódás és a hosszúra nyúló grillpartik és bográcsozások ideje. Bár a grillezés és a kinti főzés nem igényel különösebb tudományt, de ha azt szeretnéd, hogy minden flottul menjen, nem árt, ha átgondolsz pár dolgot, mielőtt belevágsz egy ilyen esemény megszervezésébe.

 

Teendők pár nappal az összejövetel előtt

 

Az első és legfontosabb, hogy tervezd meg a menüt, ehhez pedig írd össze a szükséges alapanyagokat és az előkészítés menetét. Ha ugyanis tisztában vagy már azzal, hogy mit fogtok készíteni, akkor könnyebb lesz felmérni, mire lesz szükség az elkészítéshez és a tálaláshoz. 

 

Abban az esetben például, ha gulyás vagy pörkölt lesz a menü, akkor érdemes lesz feltankolnod a Hunpohár Webáruház kerek, mikrózható műanyag dobozai között megtalálható gulyástálak egyikéből. De a kínálatukban találhatsz csomagolt műanyag evőeszközöket és poharakat is, amelyekre szintén nagy szükség lesz. Amennyiben viszont az a terv, hogy beizzítjátok a grillt, akkor a grill alutálcák sem maradhatnak le a bevásárlólistádól.

 

Mekkora mennyiséggel számolj?

 

Egy házigazda legnagyobb félelme általában az, hogy nem sikerül mindenkit jóllakatni. Ezért a legtöbbünk beleesik abba a hibába, hogy túl nagy alapanyag-mennyiséggel számol. Ha szeretnéd ezt a helyzetet elkerülni, akkor javasoljuk, hogy ne mindenből egész adagot számolj, hanem oszd le az étel összmennyiségét a vendégszámra. 

 

Ez általában egy grillpartin vendégenként 200 gramm húst jelent. Természetesen ennél számolhatsz nagyobb mennyiséggel is, de azt ne feledd, hogy nem mindegyik vendéged lesz nagyétkű. Tehát nem valószínű, hogy végigeszi majd a teljes húsválasztékot. Köretből pedig elég lesz kisebb mennyiség is, pláne akkor, ha salátát is felszolgálsz. 

 

A bográcsozás esetében nem lesz ilyen problémád, mivel általában a receptekben leírják, hogy hány főre lett kalkulálva, és ez alapján már neked is könnyebben megy a számolás. 

 

Jöhet az előkészítés

 

A húsok bepácolása és felkockázása, a mártások elkészítése, valamint a zöldségek felvágása a legjobb, ha a parti előtt egy nappal történik. Így az összetevőknek van elég ideje, hogy átjárja például a húsokat. Emellett érdemes még ellenőrizni azt, hogy van-e elég fa, gáz, faszén vagy brikett otthon. 

 

Teendők a vendégek érkezése előtt

 

Javasoljuk, hogy még a tűzrakás előtt rendezd el a helyszínt. Rakd ki az asztalokat és a székeket! Amennyiben pedig nagyobb eseményt tervezel, akkor a sörpadokat. 

 

Ezután jöhet a sütés előkészítése. Fontos, hogy a tüzet időben kezdd el megcsinálni, hiszen az ételek parázson sülnek és főnek a legjobban, amelynek eléréséhez minimum 30 percre szükség lesz. Mindeközben gyűjtsd magad köré a szükséges kellékeket. Ez magában foglalja például a kötényt, a kesztyűt, a húsvillát, a nagyobb fakanalat, az alufóliát, papírtörlőt és természetesen a fűszertartót.

 

Végül nem maradt más hátra, mint megteríteni az asztalokat, megtömni a hasatokat és jól érezni magatokat.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Kilenc bajnoki meccs

A Ceglédi KK SE Kék Cápák hat korosztálya et...

Csáky András újabb csapata

Bemutatta jelöltjeit a Ceglédi Lokálpatrióta Klub Egyesület is, melynek...

Nagykőrösi szélhálmos

Egyelőre nem tudni, milyen ítélet várhat arra a nagykőrösi...

Jubiláló munkatársait köszöntötte az Infineon Technologies Bipoláris Kft.

A vállalat az elmúlt évek hagyományaihoz hűen március 21-én...

Hogyan lehetsz személy- és vagyonőr?

  Az egyik legkeresettebb szakma manapság a személy- és vagyonőr....