9 C
Cegléd
2024. április 24. szerda
spot_img

Extrém hideg

Úgy tűnik, alaposan felkészültek a szokatlanul hideg téli időjárásra a Cegléd környéki illetékesek, mert rendkívüli esemény nem történt. Az előrelátó szervezésnek és az összehangolt munkának köszönhetően minden krízishelyzetet el tudtak hárítani. De a lakosság is – talán a fokozott médiafigyelemnek köszönhetően is – óvatosabb, felkészültebb volt – derül ki körképünkből.
A megyében Cegléd és környéke a leginkább veszélyeztetett terület, ezért szombaton városunkba látogatott dr. Tarnai Richárd a Pest Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja, a Pest Megyei Védelmi Bizottság elnöke, aki részt vett a Helyi Védelmi Bizottság ülésén, amelyen megelőző döntéseket hoztak.
A rendkívüli ülésen elhangzott beszámolókból kiderült Ceglédet is felkészülten érte a havazás, nem okozott komoly fennakadást a Ceglédi Kistérségben élők számára a szokatlan mennyiségű és rendkívüli hideggel párosuló havazás. A megbeszélésen elhangzott, hogy az időjárás két területen jelenthet komoly veszélyeket a lakosságra; egyrészt a hideg miatt veszélyben lehetnek azok, akik nem tudnak fűtött helyen tartózkodni, másrészt a hó közlekedési és szállítási akadályokat jelenthet.
Földi László polgármester, a helyi védelmi bizottság elnöke az ülést követően kijelentette: ,, Cegléd Város Önkormányzata nem tervez szünetet elrendelni az általa fenntartott intézményekben, de ha az időjárási helyzet rosszabbra fordul megtesszük a szükséges intézkedéseket és a lakosságot időben értesítjük. Tápiószőlős polgármestere már jelezte, hogy a helyi óvodában és iskolában a tanítás szünetelni fog.”
A rendkívüli időjárás okozta kihívásokról lapunknak nyilatkoztak a mentők, a rendőrség, tűzoltóság, a hajléktalanellátás illetékesei is.
– Az utak állapota miatt lassabban érünk a helyszínekre, a járművek terheltsége nagyobb, – nyilatkozta lapunknak Lovas Ottó, a Ceglédi Mentőállomás mentőtisztje, – de szerencsére eddig nem volt kihűlés, fagyás, sem közterülten, sem lakáson.
– A rendőrségre ezidáig tucatnyi bejelentés érkezett. – tudtuk meg a rendőrség illetékesétől, Czigány Jánostól – főként utcán veszteglő, hazajutni nem tudó személyekről van szó. A másik jellemző probléma, amikor tüzelő híján kérnek segítséget a lakosok. A rendőrség és a Máltai Szeretetszolgálat együttműködése révén juttattunk fát a rászorulóknak.
A Ceglédi Tűzoltóparancsnokság sem találkozott rendkívüli eseménnyel, gyakorlatilag éjjel-nappal dolgoznak viszont a Vöröskereszt Hajléktalanszállóján.
– Eddig minden jelzésnek eleget tudtunk tenni a kistérségből is, pedig ilyen forgalom, ennyi ellátandó még nem volt a szállón. – mondta el Halla Ferenc, az intézmény vezetője. – Sokkal nagyobb a létszám a megengedettnél, a földön is fekszenek, de minden szükségessel ellátjuk őket. Takarókkal, élelmiszerekkel felszerelt autónkkal hoztuk be az embereket, de a rendőrség, mentők is ideirányítják őket, sőt maguktól is jönnek.
Tegnap például egy várandós kismama jelent meg a szállón két óvodáskorú gyermekkel, mert kitették őket az utcára. Bár hivatalosan nem lehetne, de az életveszélyre tekintettel elszállásolták őket is. Új jelenség, hogy több olyan lakos is segítséget kért, aki nem hajléktalan csak nem tud fűteni és kihűlés fenyegeti.
A hajléktalanszálló a krízishelyzetben szorosan együttműködik a rendőrséggel, katasztófavédelemmel, mentőkkel és a kórházzal.
– Mindenki egy emberként dolgozik azért, hogy senki ne maradjon ellátatlan. Az elmúlt három évben senki sem hűlt ki és halt meg a hideg miatt Cegléden, remélem ez az idén is így lesz. – tette hozzá Halla Ferenc.
A térségben a havas, jeges utak, ha lassan is, de járhatók.
– A média kellőképpen felhívta az autósok figyelmét a fokozott óvatosságra, így bár voltak árokba csúszások igazán komoly baleset nem történt. – nyilatkozta lapunknak Kovács Ferenc autómentő vállalkozó.
A városi kezelésű utak, járdák hóeltakarítása és síkosságmentesítése továbbra is Elastic ’91 Kft. feladata. A szerződés szerint vállalt egyszeri sózás azonban a nagy hideg esetén hasztalan és csak a főbb közutakon kell síkosságmentesítést és hóekézést egyaránt végezniük. A magánházak előtti járdaszakaszok tisztítása már az ingatlan tulajdonosának feladata.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint bár a havazás megszűnik azért a hét végéig tartós hidegre van kilátás, néhol akár mínusz 25 fokig is csökkenhet a hőmérséklet. A tél tehát marad.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...