12.4 C
Cegléd
2024. március 28. csütörtök
spot_img

Munkájuk alapja a bizalom

 

– Cegléden több szervezet is végez házi segítségnyújtást, például a Máltai Szeretetszolgálat és a Kistérségi Szociális Szolgáltató is. Miben nyújt mást, többet a Fehér Gyolcs Alapítvány?
– Nem vagyok kompetens megítélni melyik szervezet milyen színvonalon végzi munkáját, inkább egymás mellett dolgozunk az állami, a civil, vagy egyházi vonalon, hiszen az ellátottak köre is nagyon széles. Az azonban mindenképp jót tesz a szolgáltatások színvonalának, ha kialakul egy egészséges verseny, ezen az ellátottak csak nyernek. A Fehér Gyolcs Alapítvány talán két dologban egyedi. Egyrészt, hogy az állami normatívából gazdálkodva ingyenesen nyújtjuk a szolgáltatásokat, a másik pedig az a rugalmasság, ami az intézményi háttérünk alkalmazkodóképességéből fakad, így munkatársaink a törvényi keretek között az ellátottak igényeihez igazodhatnak.
– A szolgáltatások igénybe vehetők átmeneti időre is – mondjuk, ha egy család nem tudja megoldani idős hozzátartozója felügyeletét 2-3 hétre -, vagy csak hosszútávra?
– A szolgáltatásokat megállapodás alapján biztosítjuk, melyben szerepel a határozott vagy határozatlan időre kötés lehetősége is. Az ilyen eseteket is rugalmasan, emberközpontúan kezeljük.
– A házi segítségnyújtás igénybevétele hogyan történik, mit kell tennie egy idősnek? Orvosi szakvéleményhez kötött-e az igénybevétel?
A szolgáltatásokra az igényt a hét minden napján lehet jelezni, a szociális gondozóknál, segítőknél, vezető gondozóknál és szolgáltatásvezetőnél személyesen hétfőtől, péntekig 8-16 óra között Cegléden a Szabadság tér 7. szám alatt. A Ceglédi Kistérség vezető gondozója: Chugyikné Bónus Gabriella Tel.: 06/20/994 8300. A kérelem kitöltése mellett a háziorvosi igazolás is szükséges arról, hogy az igénybevevőnek valóban szüksége van a szolgáltatásra.
– A mai világban a bizalom egyre kevesebb, az idősek különösen kiszolgáltatottak. Hogyan védik az ő érdekeiket?
– Egyrészt azzal, hogy helyben alkalmazunk gondozókat, sokan már eleve ismerik, akit el fognak látni. Természetes, hogy a privát szféránkba beengedni valakit bizalmi kérdés. A szolgáltatási megállapodásban mindkét fél jogai és kötelezettségei rögzítésre kerülnek. A gondozókkal kötött szerződésben pedig kikötjük, hogy semmilyen ajándékot, juttatást nem fogadhatnak el az ellátottól, az Alapítvány sem köt a szerződéssel „kvázi eltartási szerződést”, tehát a szolgáltatás valóban ingyenes. Emellett a munkatársak titoktartási kötelezettséget is vállalnak az ellátottak személyes és egészségügyi adatait illetően.
– Lehet-e még jelentkezni gondozónak és milyen végzettséggel kell rendelkezniük?
– A három kistérségben összesen 2100 fő ellátására kaptunk engedélyt, egyelőre van még keretünk. Ceglédi telephelyünkön, a Szabadság tér 7. szám alatt lehet jelentkezni felvételi beszélgetésre. A végzettség a jogszabályi előírások szerint legalább szociális gondozó-ápoló végzettség, de – ha valaki egyébként alkalmas a feladatra – lehet vállalni a munkaszerződésben azt, hogy öt éven belül megszerzi a megfelelő végzettséget.
A gondozók feladata komplex, sokrétű munka, mind szakmailag, mind emberileg alkalmasnak kell lenni rá. Jelenleg a ceglédi kistérségben az első körben több mint 30 gondozót vettünk fel, a második turnusra 60 fő jelentkezett, sokan már ellátotti körrel együtt. Elmondhatom, hogy rövid idő alatt mind a munkatársi, mind az ellátotti kör gyorsan gyarapodik. Szeretettel várunk minden érdeklődő elkötelezett, humánus hozzáállású leendő munkatársat!

 

Házi segítségnyújtás keretében szakképzett munkatársak gondoskodnak azokról az időskorú személyekről, akik otthonukban önmaguk ellátására saját erőből nem képesek, valamint azokról a pszichiátriai betegekről, fogyatékos személyekről, valamint szenvedélybetegekről, akik állapotukból adódóan az önálló életvitellel kapcsolatos feladataik ellátásában segítséget igényelnek, de egyébként önmaguk ellátására képesek, azokról az egészségi állapotuk miatt rászoruló személyekről, akik ezt az ellátási formát igénylik, illetve bentlakásos intézményi elhelyezésre várakoznak. A gondozók segítséget nyújtanak az ellátást igénybevevőknek a szükségletnek megfelelő időtartamban, legfeljebb napi 4 órában alapvető gondozási, ápolási tennivalók elvégzésében, személyi és közvetlen környezeti higiéné megtartásában, bevásárlásban, ügyintézésben, az orvosi ellátáshoz való hozzájutáshoz, a gyógyszerek beszerzésében, a napi életviteli tennivalók ellátásához, a környezetével való kapcsolattartásához, az alapvető mentális gondozásban. A Fehér Gyolcs Alapítvány házi segítségnyújtás szolgáltatása jelenleg térítésmentesen vehető igénybe.
Az étkeztetés során, olyan szociálisan rászoruló emberek részére biztosítják a napi egyszeri meleg étkezést a hét minden napján, akik koruk, egészségi állapotuk, fogyatékosságuk, pszichiátriai-, illetve szenvedélybetegségük miatt, vagy hajléktalanságukból adódóan, tartósan vagy átmenetileg nem képesek biztosítani ezt. Az étkeztetés igénybe vételéért térítési díjat kell fizetni, melyet jövedelemvizsgálat alapján az 1993. évi III. törvény és a 29/1993. (II.17.) Kormány rendelet előírásai szerint állapítanak meg. Az Alapítvány ingyenes ellátásban részesíti azt az ellátottat, aki jövedelemmel nem rendelkezik.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Kilenc bajnoki meccs

A Ceglédi KK SE Kék Cápák hat korosztálya et...

Csáky András újabb csapata

Bemutatta jelöltjeit a Ceglédi Lokálpatrióta Klub Egyesület is, melynek...

Nagykőrösi szélhálmos

Egyelőre nem tudni, milyen ítélet várhat arra a nagykőrösi...

Jubiláló munkatársait köszöntötte az Infineon Technologies Bipoláris Kft.

A vállalat az elmúlt évek hagyományaihoz hűen március 21-én...

Hogyan lehetsz személy- és vagyonőr?

  Az egyik legkeresettebb szakma manapság a személy- és vagyonőr....