9 C
Cegléd
2024. április 24. szerda
spot_img

Munkaerő-piaci fórum és Állásbörze Cegléden

Csete László, a TÁMOP 1.1.4 program projektvezetője előadásában kifejtette: a ceglédi kistérségben 15 százalékos a munkanélküliség, amivel – értelemszerűen – rosszabb a helyzet, mint a megye Budapesthez közelebb eső területein. A program keretében a hátrányos helyzetűek: vagyis az alacsony iskolai végzettségűek, a pályakezdők, a GYES-ről, GYED-ről visszatérők, és az 50 év fölöttiek álláshoz segítésére 2,3 milliárd forint uniós keret áll rendelkezésre a megyében. Körülményeit tekintve minél kisebb eséllyel találna valaki munkát saját erőből, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy bekerül a programba. A résztvevőknek állásinformációkkal, mentorálással, bértámogatással, bérköltség támogatással, az önfoglalkoztatóvá válás segítésével, utazási költség támogatással, sőt akár a bébiszitter költségének az átvállalásával segítenek a munka világába való be-, illetve visszajutásban.
Magyarországon a 6,8 millió foglalkoztatási korú emberből mintegy 2,5 millióan inaktívak, ami döbbenetesen nagy szám – mondta Fekete László, a Nemzetgazdasági Minisztérium Foglalkoztatási osztályának vezetője. Kiemelt célja a kormánynak, hogy új munkahelyeket teremtsen. Ennek érdekében többek között módosították az egyszerűsített foglalkoztatás feltételeit, illetve az új munkajogi szabályok bevezetésével rugalmasabbá tették a munkaerőpiacot. A szociális ellátórendszert úgy alakították át, hogy az munkára ösztönözzön, az adórendszert pedig úgy módosították, hogy az elősegítse a munkateljesítmény növelését. Amíg azonban nem áll rendelkezésre megfelelő számú munkahely, a közfoglalkoztatásban kínálnak tennivalót a rászorulóknak. Fekete László eredményekről is beszámolt: 1,3 százalékkal nőtt a versenyszférában alkalmazottak száma, míg a közszféra dolgozóié – a kormányzati szándéknak megfelelően – 4,9 százalékkal csökkent. A mezőgazdaságban 7,7 százalékkal, az iparban 1,1 százalékkal, a szolgáltatásban 0,2 százalékkal bővült a foglalkoztatás 2011-ben, és 6,4 százalékkal több diplomás jutott munkához, mint az azt megelőző időszakban. Az egyszerűsített foglalkoztatás szabályai változásának köszönhetően a mezőgazdasági szezonban 50 százalékkal többen jutottak munkához a statisztika szerint.
Munkahelyteremtő és –megtartó programra 2012-ben 10 milliárd forint áll rendelkezésre, ez ötször annyi pénz, mint 2010-ben. A részletekről a www.munka.hu oldalon lehet tájékozódni – mondta el az osztályvezető.
Azok a cégek, amelyeknél az átlagbér nem éri el a bruttó 215 ezer forintot, vállalják, hogy megtartják a 2011-es foglalkoztatotti létszámot, és végrehajtották az elvárt mértékű béremelést, pályázhatnak bérkompenzációra – tájékoztatott Hágen Tímea, a munkaügyi központ osztályvezetője. A támogatás az ötszázalékos vállalati önrészből legfeljebb 3 százalék megtérítésére terjed ki. A pályázati kérelmet a www.komp.munka.hu oldalon kell kitölteni, és két példányban kell postai úton elküldeni a területileg illetékes munkaügyi központba.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...