16 C
Cegléd
2024. április 26. péntek
spot_img

Akiről utat neveztek el

Társnemesítőként 21 államilag elismert paprika fajtát (!) mondhatott magáénak, melyek közül az elsőt – javaslatára – „Soroksári hajtató”-nak nevezték el. Ebből az állományból szelektálták a későbbiekben két évtizeden át országosan vezető helyre került fehérhúsú hibridpaprika egyik szülőpartnerét. A mai napig használjak egyes hibridkombinációk előállításakor.
Biztos szemű, jó érzékű, eredményes nemesítő volt. Munkatársaival a paprika hibridmag előállítását talán a világon is egyedülálló módon szervezte meg. Az eljárás szabadalmi oltalomban részesült.
Szakíró tevékenységét a közérthetőségre való törekvés, a gyakorlati fogások leírása és megtanítása jellemezte. Több mint száz népszerűsítő cikke jelent meg, sok könyvrészlet, szakkönyv jelzi sokoldalúságát. A „Kertészet fólia alatt” című volt az első olyan mezőgazdasági szakkönyv, amelyből százezernél is több példányt vásároltak. Nívódíjjal jutalmazták érte. Erre, valamint a munkásságáért kapott Munka Érdemrendre mindig büszke volt.
A Zöldségtermesztési Tanszék Soroksári Kísérleti Tere fogalommá vált. Nem csak az egyetemi hallgatók, hanem a helyszínen tartott sok szakmai előadás és bemutató alkalmával idelátogató, esetenként több száz szakember is lenyűgözve hallgatta a Tanár Urat.
Soroksár hírnevét több nemzetközi rendezvény megszervezésével is öregbítette. Ezek között is kiemelkedik az 1972-ben megtartott „Műanyagok a mezőgazdaságban” című tudományos tanácskozás, melynek szinte Európa valamennyi országából volt részvevője. A szomszédos országokból gyakorlatilag mindennaposak voltak az érdeklődő látogatok.
„Örökre megszüntetném az értelmes szavakból, mondatokból mesterien fogalmazott semmit mondás betegségét, a szakmámban csak azt a tevékenységet tartom fontosnak, amely a kertészet ügyét érezhetően előre viszi.” Ez volt dr. Túri István hitvallása. 1999. július 10-én, 66 éves korában halt meg, s a szigetszentmiklósi temetőben pihen.
*
Volt munkatársai, barátai és tisztelői hónapokkal ezelőtt a XXIII. kerületi önkormányzatnál kezdeményezték, hogy nagyhírű tudós nevét viselje a „Tangazdaság felé vezető út”. A döntés megszületett az önkormányzatnál, 2012. május 31-én nagyszámú vendég és a kerületi polgármester, Geiger Ferenc jelenlétében a ceglédi születésű paprikanemesítő nevét vette fel a közeli út. A laudációk után az ünnepségen olvasható lett az emléktábla szövege is. „Új paprika hibridjei korai és nagy termőképességük, egyszerű termeszthetőségük miatt gyorsan elterjedtek a hazai és a külföldi kertészetekben, ezzel is öregbítve a magyar paprika nemzetközi hírnevét. Hatékonyan közreműködött a fólia alatti zöldséghajtatás gyors elterjedésében, fejlesztésében. Több szakkönyv írója, társszerzője. Egyetemi és felnőtt hallgatói humoros, nagy tudású tanárként, lebilincselő előadóként ismerték és tisztelték. Meghatározó szerepet játszott a Kertészeti és Szőlészeti Főiskola Zöldségtermesztési Tanszékének Soroksáron történő létrehozá­sában, kísérleti terének fejlesztésében. Dr. Túri István a nemesített paprikafajtákban, könyveiben és szellemiségében él tovább.” – tegyük hozzá a ceglédiek szívében is…
*
Az emléknapon az ünnepi szónokok mind a tudós Növényalkat c. munkájának korszakos voltát hangoztatták, de méltó módon egykor elismerés csupán egy ceglédi ember tollából jelent, Dr. Túri István örömére szaklapban. A neves ceglédi nemesítő a halhatatlanságból most a Ceglédi Pantheonba is készül…
ESDÉ

kép Dr. Túri István portréja
kép A nemesítő emlékműve
kép Az utcanév tábla megváltozott

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...