7.4 C
Cegléd
2024. április 16. kedd
spot_img

Színponpás leanderek

A növények nevelése, gondozása igazán egyszerű feladat! A kertészeti áruházban megvásárolt növényt érdemes nagyobb kaspóba, cserépbe ültetni. Az ültetéshez a legjobb a mediterrán növények számára kifejlesztett földet használni. Érdemes már ekkor a földbe belekeverni a műtrágyát, ami a növény gyors fejlődéséhez, dús virágzásához elengedhetetlen. A leander mediterrán növény, ezért a napos meleg helyeket kedveli, öntözni naponta egyszer kell, de akkor bő vízzel. Igen ellenálló növény, de a tetvesedésre sajnos hajlamos. Ha észleljük, hogy a növényen megjelentek a bogarak, akkor permetezéssel gyorsan és hatékonyan távolíthatjuk el őket. Fontos, hogy ne csak a beteg növényt, hanem a körülötte lévő többit is permetezzük be, nehogy a rovarok „csak átköltözzenek” egyik növényről a másikra. A leander nagyon gyorsan nő, ezért a nyár folyamán akár több alkalommal is meg lehet metszeni, így a kívánt alakú és méretű növényt lehet belőle nevelni. A metszésnek köszönhetően sűrűsödni is fognak az ágak. Szintén fontos, hogy fagyérzékeny, tehát a téli hónapok alatt fedett helyen (nappali, garázs) kell teleltetni világos helyen, 10-15 fog közötti hőmérsékleten, ilyenkor öntözni is ritkán kell, kéthetente elég. A teleltetést követően fokozatosan szoktassuk a naphoz a növényeket, így először csak félárnyékba tegyük őket, majd később helyezzük át őket a végleges helyükre. A tavaszi nagyobb mennyiségű tápanyagról (műtrágya, tápoldat) ne feledkezzünk meg és ekkor bátran metsszük vissza 15-25 cm-t is levághatunk az ágakból!
Ha valaki szereti a különlegességeket, akkor javaslom, hogy vásároljon két- három különböző színű leandert és egy nagyobb balkonládába ültesse össze őket. Tapasztalatom, hogy ajándéknak is kiváló, nagy sikere van az ismerősök körében. Tehát mindenki kísérletezzen bátran! Ahogy az évek során színpompás dzsungellé nőnek össze a növények úgy fog tűnni, mintha egy növény lenne a ládában –  háromszínű virággal.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről

Tisztelt Ingatlantulajdonosok!                                 Az alábbiakban tájékoztatjuk a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről: A...

Cegléd pártján – A Ceglédért Független Egyesület jelöltjei

A június 9-ei önkormányzati választáshoz közeledve a Ceglédért Független...

A Fidesz-KDNP bemutatta a képviselőjelöltjeit

A FIDESZ ceglédi szervezete is bejelentette a június 9-ei...

15 éves a Nia játékbolt

Idén 15 éves a Nia játékbolt Cegléden, ahol csaknem...

Válogatottságért küzdöttek

Hétvégén rendezték az U17-es korosztály második válogató versenyét. Szombaton...