4.5 C
Cegléd
2024. március 29. péntek
spot_img

Vörösváry Márton és Ibolya a Hazai Pályán

– Ki ő? – kérdeztem a házigazdánkat, aki mosolyogva büszkélkedett az ifjú művésszel:
– Ő a Marcika, ha a nagymamájánál van, itt szokott gyakorolni. Már a Zeneakadémiára jár…
– A szakközépbe… – javítottam ki, hiszen koránál fogva még nem tudhatta maga mögött a középiskolás éveket.
De mint kiderült, én tévedtem.
– Nem. A különleges tehetségek osztályába vették fel, oda, ahonnan a világsztárjaink kerülnek ki. De nem a zongora a fő hangszere, hanem a hegedű.
Itt elhallgattam… Ha valaki így zongorázik és ez nem az elsődleges, akkor mit tudhat a hegedűn…
Azóta szeretném élőben hallani azt a fiatalembert, akiről időközben az is kiderült, hogy ígéretes zeneszerzői karrier is várhat rá, hiszen 2005-ben – alig 11 évesen – a Fővárosi Szabó Ervin Könytár által meghirdetett zenei pályázat egyéni nyertese volt a 33 oldalas sokhangszeres, többszólamú, Micimackóról írt zeneművel.
Úgy tűnik, három évet kellett várnom, hogy ez a kívánságom is teljesüljön. Július 14-én 20 órakor végre Cegléden, a Kossuth Művelődési Központ színháztermében áll a színpadra és mutatja be a közönségnek lenyűgöző tudását. És mivel a Vörösváry családban mindenkinek bőven jutott a tehetségből,  vele együtt lép fel a nővére is, Ibolya, aki szintén kiváló zenész, ő brácsázik. A műsoron többek között Paganini és Chopin művek is szerepelnek.
Két rendkívüli tehetséggel megáldott ifjú zenészt és három hangszert láthat-hallhat a közönség a Hazai Pálya nyitóelőadásaként, és nyugodt szívvel mondhatom: most nézzük meg őket, mert nem sokáig lesz erre lehetőségünk Magyarországon…
(A Hazai Pálya minden rendezvényére a belépés ingyenes.)

Életrajz: Vörösváry Márton 1994. június 16-án született, ötéves korában kezdett hegedülni az újpesti Erkel Gyula Zeneiskolában, 2004-ben a XI. Országos Koncz János hegedűverseny második helyezettje volt. 2005-ben a VIII. Országos Kodály Zoltán szolfézs- és népdaléneklési verseny III.helyezettje. 2006-ban felvették a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem különleges tehetségek osztályának hegedű szakára, ugyanebben az évben az I. Rados Dezső hegedűversenyen I. helyezést ért el. 2007-ben az Országos Zeneiskolai Ferenczy György zongoraverseny I. helyezettje és különdíjasa volt, 2008-ban pedig a III. Budapesti Nemzetközi Chopin Zongoraverseny harmadik helyezettjeként különdíjat kapott a Bartók-mű előadásáért. 2010-ben a poznani V. Telemann Nemzetközi Hegedűverseny IV.helyezettje, 2011-ben a 17. Fiatal Virtuózok Nemzetközi Hegedűversenyen I. helyezést ért el. Különdíjat kapott a Paganini-etűd legjobb előadásáért és elnyerte a verseny Nagydíját, amelyet Zágráb városa ajánlott fel.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Kilenc bajnoki meccs

A Ceglédi KK SE Kék Cápák hat korosztálya et...

Csáky András újabb csapata

Bemutatta jelöltjeit a Ceglédi Lokálpatrióta Klub Egyesület is, melynek...

Nagykőrösi szélhálmos

Egyelőre nem tudni, milyen ítélet várhat arra a nagykőrösi...

Jubiláló munkatársait köszöntötte az Infineon Technologies Bipoláris Kft.

A vállalat az elmúlt évek hagyományaihoz hűen március 21-én...

Hogyan lehetsz személy- és vagyonőr?

  Az egyik legkeresettebb szakma manapság a személy- és vagyonőr....