13.9 C
Cegléd
2024. április 20. szombat
spot_img

Ceglédi előadó a Cukrász Juniálison

– Hét éve építették a Vörösmarty téren, – a belvárostól viszonylag távol – , a cukrászda nevéhez illő külsővel, igényes belső berendezéssel, különleges minőségi édességekkel a Békebeli cukrászatot. Miért itt, miért éppen így?
– Amikor elterveztük, hogy cukrászdát nyitunk több kritériumot fogalmaztunk meg. Kiemelt szerep jutott a minőségi környezetnek, a parkolási lehetőségnek, és a jó megközelíthetőségnek. Célunk leginkább az volt, hogy a pihenés, a relaxáció jegyében szülessen meg ez a cukrászda, ezért is nem a belvárosba terveztük. Ma már látható, hogy ez egy jó döntés volt, meeting-pont lettünk. Nagykőrös, Kecskemét felé útbaejtik az emberek, egymásnak ajánlják. Amióta pedig megnyitott a termálfürdő, a Békebeli is egy program lett a látogatóknak, összekötve a gyermekes családoknak egy kis játszóterezéssel. Minőségi és különleges kínálatunkban a fagylaltoktól, parféktól, a bonbonokig minden megtalálható. Eközben sós útravalókat is kínálunk.

„…megállítottuk a rohanó időt.”
– Említette, hogy átutazók kedvenc pihenőhelye lett a Békebeli. A ceglédiek felfedezték már maguknak?
– Cegléden is van sok igényes vendég, aki időt szakít arra, hogy délután szusszanjon egyet minőségi környezetben. Új tapasztalatunk, hogy felfedeztek minket a nagypapák-unokák. Jó látni a két generációt együtt, hallani, ahogy a papa elmeséli a csillogó szemű unokának ő gyerekkorában mennyire várta a hétvégi fagyizást, vagy milyen sütemények voltak akkoriban. Ráadásul itt a békebeli ízekkel is találkoznak, a gyerekkorukhoz kötődő indiánert, krémest megkóstolhatják a kisunokával.
– Ismert emberek is szoktak itt vásárolni, rendelni?
– Neveket nem mondanék, de médiából ismert személyiségek, celebek, az üzleti világ, vagy politikai élet szereplői egymásnak ajánják termékeinket. Komoly rajongótábora van például mákos édességeinknek, pohárkrémeinknek és fagylaltjainknak. Nemzetközileg ismert személyiségek is vendégeink, akik valahol találkoztak termékeinkkel, üzleti ajándékként vagy rendezvényen és utána visszajárnak vagy megrendelik a vágyott ízeket.
– 10 éve kezdett cukrászattal foglalkozni és ma már nemzetközileg elismert szaktekintély. Mi a titka?
– Újrakezdő vagyok, valóban egy évtizede, hogy abbahagytam az addigi stesszes felsővezetői munkámat. Ennek elsősorban egészségügyi okai voltak, orvosi tanácsra váltottam életmódot. Amikor eldöntöttem, hogy cukrászattal szeretnék foglalkozni, az volt a következő kérdés, hogyan legyek jó cukrász. Tudtam, hogy ezért külföldre is kell mennem tanulni, mert ha valamit csinálok azt szívvel lélekkel teszem. Magyarországon a szakma legnagyobbjaival vettem fel a kapcsolatot. Fontos volt nekem minőségi cukrászatot vivő mesterektől tanulni, így például a fagylaltkészítést a soltvadkerti cukrászdában tanultam, Szervánszki mestertől, a csokoládéval való bánást pedig a Szamos Marcipán csokoládémesterétől Borbély Bélától. Szakmai vásárokon, kiállításokon jártam külföldön és sok érdekes emberrel találkoztam. Roger Geerts  a Chocolate Wold, a legjelentősebb  kézműves csokoládéval foglalkozó szakmai csoport  szakemberének tanácsára 2008-ban Belgiumban végeztem el a Csokoládé Akadémiát. Emellett társműhelyi kapcsolataink vannak Olaszországban és Ausztriában, amelynek lényege, ha továbbképzésen veszünk részt, annak tanulságait megosztjuk egymással. A szakmai munkában közös nevezőnk a minőség nyelve, valódi marcipán, csokoládé, tejszín stb. – vagyis jó minőségű alapanyagok – felhasználásával, kímélő eljárással feldolgozott egészséges termékek előállítása.

„… desszertjeink ízvilágának gazdagsága, felhasznált alapanyagaink kiváló minősége, különleges kulináris élvezetet kínál vendégeink részére.”
– Az egészséges életmód jegyében műalapanyagokkal, porokkal dolgozó light-nak titulált, egyenízű termékeket előállító cukrászatokkal ellentétben, a Békebeli minőséget kínálja. Miben jelenik ez meg?
– A már említett tényező, az alapanyagok jó minősége mellett, az is fontos, hogy táplálkozás élettanilag értékes termékeket hozzunk létre, kímélő eljárásokkal. Külföldön ez már nagyon fontos alapelv. A mérvadó francia cukrászdák 50 %-ban reformtermékeket adnak el. Reformtermék alatt magas gyümölcs-, vitamin- és fehérjetartalmú, valódi alapanyagokkal készült, mézzel vagy nyírfacukorral édesített terméket értek. (Nyírfacukor: cukrot helyettesítő, cukorbetegek diétájába is illeszthető édesítő) Ma már sajnos tény, hogy egyre több a táplálkozás élettani anomália, táplálékallergia, sokan diétára kényszerülnek. Nekik is kínálunk egészséges és finom desszerteket.
– Lapunk már többször adott hírt a Bátori úti óvodával való kapcsolatukról, a városi ünnepségeken pedig rendre meglepik a ceglédieket valamilyen finomsággal, például Kossuth nevével fémjelzett édességgel.
– Kossuth-hoz több süteményt is köt a szájhagyomány, mi a Kossuth kedvence nevűt a ház süteményének választottuk. A kávé mellé minden vendég kap ízelítőt belőle, sokan meg is jegyzik jó ízlése volt Kossuthnak. Március 15-re mindig sütünk Kossuth-kiflit és rábukkantam két régi a nagy államférfihez köthető tortareceptre is, amit szintén bemutatunk majd.
– Milyen szakmai sikerre büszke?
– Hét év alatt sok magyar kolléga is elismeri, hogy minőségi cukrászatot viszünk, és magukat továbbképezni jönnek hozzánk, megtanulni hogyan kell bemutatni a tradicionális termékeket együtt a legújabb trendekkel. Érték és mértékadó lett a munkánk. Együtt van itt a múlt és jövő, tradíció és innováció. Eredeti receptúrák alapján készítjük a hagyományos termékeket, például a franciakrémest és az aprósütemények jó részét. Emellett itt vannak a párizsi és olasz riviérán is megtalálható ínyencségek, a külföldi cserekapcsolatok, tanfolyamok hozadékaként a legújabb trendek is. Arról nem beszélve, hogy Magyarország és Cegléd jó hírét visszük el, azokkal a tradicionális receptekkel, amelyeket Svájcban, Olaszországban osztunk meg a kollégákkal és általuk is kedvelt süteménnyé válik a Dobos torta, vagy Kossuth kedvence.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Ápolókat díjaztak

A Magyar Ápolók Napja kapcsán február 17-én Budapesten a...

Autót rongált és rabolt

A Nagykőrösi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen,...

Nemzetiségi választási konferencia

Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos volt a vendége...

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...