3.5 C
Cegléd
2024. április 20. szombat
spot_img

Ceglédi konfliktus

– Mi nem cigányellenesek vagyunk, csak a lopást szeretnénk megszüntetni. Negyven éve lakunk itt, de odáig fajult a helyzet, hogy fényes nappal mindent ellopnak. – mondja egy közelben lakó felháborodott asszony. – Nekünk is szétvágták a kerítést, ellopják az állatot, gyümölcsöt, az összes termést. Hát ezért dolgozzunk, termeljünk?! Jelentettük a rendőrségen, a polgármestert is kértük, de nem történik semmi. Ezért hívtuk segítségül a gárdát. – utalt a 14-e keddi “spontán tüntetésre”, amelyet jobbikos részvétellel szerveztek a “cigánybűnözés” ellen.

A keddi tüntetés 17 gárdista résztvevője tért vissza Ceglédre szombaton. A Kékkő utca elején lévő házban “baráti összejövetelen bográcsoztak”, majd az egyik résztvevő elmondása szerint “sétára indultak az utcában”.
– Ahogy sétáltunk, megtámadtak minket a felfegyverzett romák. Voltak vagy 70-80-an, így futásnak eredtünk. Ekkor rendelt el országos mozgósítást mozgalmunk főkapitánya, az ország minden részéről jöttek bajtársak. Most várjuk a tárgyalás fejleményeit, attól függ maradunk-e. – Kérdésünkre, hogy volt-e atrocitás, bizonytalan a válasz: – Valami volt, behajtott valaki közénk egy autóval, de a mieink kihúzták és úgy körbekapták, hogy nem láttam mi történk.
 
A romák máshogy emlékeznek a kezdetekre. – Úgy kezdődött, hogy már egy hete itt járőröznek, vonulgatnak. Aztán tegnap mindenfélét kiabálni kezdtek, hogy nem vagyunk magyarok, menjünk vissza Indiába. Tudtuk, hogy provokálnak, úgyhogy nem csináltunk semmit. Csak amikor a Présház utcában lőni kezdtek, megvertek egy Szűcs-telepi cigány fiút, a testvérem házának ablakán téglát dobtak be és bevizeltek a kislánya szeme láttára a telkükre, akkor mondtuk, hogy elég. 4-5-en megkergettük őket, de más nem történt. – meséli egyszuszra M.J. – Pedig napok óta telefonálunk a rendőrségre, kértük a védelmet, de csak azt mondták bújjunk el. Akkor hívtuk Budapestet és azok már segítettek. Nem tudom miért csinálják ezt a gárdások. Aki lop, azokat irtsák ki, akik nem is idevalók. Mi tősgyökeres ceglédiek vagyunk, az ükapám is itt élt. Mi nem vagyunk magyarok?! Én a hazámban vagyok! Van, aki lop és van, aki normálisan él. Miért kell egy kalap alá venni minden cigányt?! – teszi hozzá feldúltan R. Zs. – Hét eleje óta ez van, a gyerekek félnek, sírnak, nem merjük őket kiengedni a házból, mert a bokrokba bújnak el a gárdások. – szól hozzá egy öregasszony.
 
Az állítólagos lövésről, a roma fiú megveréséről – melyről helyszínen tartózkodók a kurucinfón is beszámoltak – és a felgyújtott három Puttony utcai lakatlan házról az illetékesek hallgatnak. A helyszínen a roma és gárdista vezetőkkel tárgyaló Ambrus Zoltán, ceglédi rendőrkapitány lapunknak nem kívánt nyilatkozni, de a hivatalos augusztus 20-ai rendőrségi közlemény szerint: “A tegnapi napon a határozott rendőri fellépésnek köszönhetően Cegléden rendkívüli eseményre, személyi sérülésre nem került sor. A közrend és közbiztonság fenntartását a rendőrség biztosította. Cegléden és környékén továbbra is jelentős rendőri jelenlétre kell számítani. A Ceglédi Rendőrkapitányság az eset kapcsán csoportos garázdaság miatt indított eljárást ismeretlen tettesek ellen” – áll a közleményben.
 
A rendőrkapitány, Jakab János kisebbségi koordinátor, Jakab István vajda, és Mészáros István az új magyar gárda főkapitány helyettese a helyszínen tárgyaltak a továbbiakról. Lapunk munkatársát hosszú huzavona után engedték be a gárdisták a megbeszélésre. Mészáros István, a mozgalom főkapitány-helyettese a megbeszélés után tájékoztatta lapunkat: – Az Új Magyar Gárda Mozgalom nem félkatonai erőszakszervezet – ahogy a média beállítja. Azért jöttünk, hogy az elmúlt napok történései után gátat vessünk annak, hogy az együttélés alapvető szabályait egyesek megszegik, más javait elorozzák. Mivel sikeres volt a ténykedésünk és konszenzusra jutottunk a probléma megoldásában, így egyes egységeink már ebéd után hazaindulnak. Néhányan viszont a helyiek kérésére még élvezik az itteniek vendégszeretetét. 
 
A megoldás mibenlétéről nem kaptunk bővebb tájékoztatást, Jakab István vajda pedig a következőt nyilatkozta: – Azért jöttem a cigányokhoz, hogy megkérjem őket illeszkedjenek be a magyarok közé és ne legyen konfliktus.Jakab János kisebbségi referens is elmondta, kell hogy dolgozni kezdjenek a probléma orvoslásán: – Biztos, hogy nem véletlen, hogy idejöttek a gárdisták. Más tulajdonát nem szabad elsajátítani.
Tíz roma szervezet azonban közös állásfoglalásban ítélte el a Cegléden kialakult helyzetet. A cigány szervezetek képviselői az Országos Rendőr-főkapitányság előtt virrasztottak, és feljelentést tettek apartheid bűncselekmény elkövetése miatt. Mint közölték: “elvárják, hogy az állam teljes határozottságával, a rendőrség pedig a törvény teljes szigorával járjon el a köznyugalmat, társadalmi békét és emberi méltóságot sértő megnyilvánulásokkal szemben.” 

A kurucinfó beszámolója szerint több Jobbik-os politikus a helyszínen járt, így Szilágyi György, Volner János és Korondi Miklós országgyűlési képviselők. 

 
Földi László, Cegléd polgármestere szerint hamis információk alapján, kifejezetten Szent István ünnepére időzítették megmozdulásukat minden valószínűség szerint Jobbik-szimpatizáns körök – nyilatkozta hétfő délelőtt, a városi ünnepségre igyekezve. – számolt be az MTI. A polgármester beszélt arról is, hogy a külvárosban lakó körülbelül húsz cigány család tagjai között akadnak problémásak is, ám a városvezetés a jogszabályok alapján, a helyi rendőrökkel szoros kapcsolatban állva mindent elkövet, hogy betartassa velük a rendet. Földi László a most kirobbant konfliktus előzményeit boncolgatva úgy fogalmazott: körülbelül három hete elterjedt egy hír, miszerint ő negyven roma családot akar beköltöztetni a vegyes lakosságú külvárosba. Ezt az álinformációt fújhatták fel egyesek, de az is lehet, hogy a magyar-roma összefogást jelképező, a Szűcs-telepen vasárnap felavatott pihenőpark, illetve az ott felállított kereszt csípi egyesek szemét.
Nem akkora a gond Cegléden, mint amekkorára felfújták, fogalmazott Földi László, majd megismételte: a romákat, illetve a kifogásolható életvitelt folytató városlakókat csakis a jogszabályok betartásával lehet a helyes útra terelni.
 

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Ápolókat díjaztak

A Magyar Ápolók Napja kapcsán február 17-én Budapesten a...

Autót rongált és rabolt

A Nagykőrösi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen,...

Nemzetiségi választási konferencia

Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos volt a vendége...

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...