13.8 C
Cegléd
2024. március 28. csütörtök
spot_img

Nem a romáktól, a bűntől kell megtisztítani a várost

A polgármester elmondta: az intézkedési csomag első elemeként egy három-négy tagú, úgynevezett integrációs csoportot hoznak létre. A közösség tagjai “utcabizalmiként” felügyelik majd a rendet. Munkájukért tiszteletdíjban részesülnek, és kötelesek lesznek időről időre beszámolni tapasztalataikról a kisebbségi referensnek és a város vezetőjének. Igazoltatási, hatósági intézkedési jogkört viszont nem kapnak. Kiválasztásuk már a jövő héten elkezdődik – tette hozzá. A tanévkezdés után a csoport a városrészben arra is figyelhet – mondta -, hogy a gyerekek járnak-e iskolába, hiszen a tanulás az egyik alapvető feltétele annak, hogy “a felnövekvő generációk elkerüljék a bűnöző életmódot”.
Földi László kitért arra: problémát jelent, hogy a Csengeri szélen élők jelentős részének nincsen szakképzettsége és munkahelye. A város ezért utazási támogatással segítené a munkába állást és a szaktárca segítségével bővítené a helyi közmunkaprogramot is.
Jelezte, hogy Pintér Sándor belügyminisztertől kérnek segítséget a Csengeri szélen egy a budapesti Józsefvárosban kísérleti jelleggel idén júliusban átadotthoz hasonló, lakókonténerbe telepített mobil rendőri egység, továbbá a városban egy új rendőrőrs felállításához.
A rendőri létszám bővítéséhez kapcsolódó terv az is, hogy az önkormányzat ingatlanokat vásárolna a “kritikus zónában”, ahová a Cegléden újonnan munkába álló rendőröket költöztetnék.
A rendőri jelenlétet erősíteni kell akkor is, ha a következő időszakban helyreáll a köznyugalom a városrészben – mondta a városvezető. Szólt arról is, hogy szorgalmazzák az úgynevezett Szomszédok egymásért mozgalom kiterjesztését és a térfigyelőkamera-hálózat bővítését a településen.
Közölte: a fokozott rendőri jelenlét szerdán éjfélig tart Cegléden, de utána is a korábbinál nagyobb figyelmet fordítanak a területre.
A polgármester tájékoztatója után Korondi Miklós, a Jobbik helyi országgyűlési képviselője is nyilatkozott az újságíróknak. Üdvözölte az intézkedési terv elfogadását, de – mint mondta – “a Cegléd külterületein lakók hosszú ideje rettegésben élnek az elmúlt időszakban oda költözött munkanélküli romák által elkövetett lopások és betörések miatt”.
Hozzátette: az elmúlt két évben több helybeli kereste meg ilyen problémákkal. A panaszok alapján írásban kért segítséget a város vezetőjétől és a ceglédi képviselő-testülettől, érdemi intézkedést azonban nem tapasztalt. Pintér Sándor belügyminiszterhez címzett levelére pedig azt a választ kapta, hogy Cegléden nincsenek ilyen gondok, a rendőrség és a polgárőrség megfelelően ellátja feladatát.
Közlése szerint a környékbeliek ezek után “kénytelenek voltak saját kezükbe venni sorsukat”, és végül kérték az Új Magyar Gárda segítségét, annak tagjai “jelenlétükkel biztosították a köznyugalmat”.
Cegléden augusztus 19-én este mintegy négyszázan gyűltek össze – mások mellett a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai, illetve szimpatizánsai – a romák által lakott utcák közelében, és miután feszülté vált a helyzet helyi romák és nem romák között, a romák házait 70-80 rendőr zárta el az egybegyűltektől.
Tíz roma szervezet közös állásfoglalásában így reagált: a cigány családok egy része rokonaihoz menekült és retteg. “Úgy véljük, e tarthatatlan és minden jogi normának ellentmondó helyzet kialakulásában felelőssége van annak az állam nevében eljáró politikának és rendőri vezetésnek, amely a hasonló szélsőjobboldali cselekményeket eltűrte, tétlenségével bátorította” – írták.

Fotók Kisfaludi Istvántól az eseményről itt… Forrás: MTI

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Kilenc bajnoki meccs

A Ceglédi KK SE Kék Cápák hat korosztálya et...

Csáky András újabb csapata

Bemutatta jelöltjeit a Ceglédi Lokálpatrióta Klub Egyesület is, melynek...

Nagykőrösi szélhálmos

Egyelőre nem tudni, milyen ítélet várhat arra a nagykőrösi...

Jubiláló munkatársait köszöntötte az Infineon Technologies Bipoláris Kft.

A vállalat az elmúlt évek hagyományaihoz hűen március 21-én...

Hogyan lehetsz személy- és vagyonőr?

  Az egyik legkeresettebb szakma manapság a személy- és vagyonőr....