9.4 C
Cegléd
2024. március 29. péntek
spot_img

A virágok királynője

Vevőink leggyakrabban a metszéssel kapcsolatban tesznek fel kérdéseket. A bokor- és parkrózsák általános kora tavaszi metszésétől ne féljünk, az erős, egészséges ágakat bátran vágjuk vissza 2-3 fejlett rügyre, a gyenge, fejletlen hajtásokat pedig tőből távolítsuk el. Ennek optimális időpontja március vége, április eleje. Ezek után őszig már csak az elvirágzott virágszárakat kell felére visszavágni.
Fontos odafigyelnünk a növényvédelemre! Azt javaslom, ha bármilyen elváltozást tapasztalnak a növényen, azonnal forduljanak a kertészeti áruház szakeladójához. Ha egy beteg levélkét is bevisznek az üzletbe, még biztosabban tud vegyszert ajánlani az eladó.
Ha viszont idegenkedünk a permetszerektől, ültessünk a rózsaágyásunk közelébe levendulákat. A levéltetvek messzire elkerülik virágainkat, mert utálják a levendula illatát.
A rózsa azonban nemcsak illatával, látványával gyönyörködtet, de finom is. Hallottak már a rózsalekvárról? Nagyon egyszerű elkészíteni csak egy vödör rózsaszirom, fél kiló cukor, egy evőkanál citromsav és egy csomag 3 az 1-ben zselésítő kell hozzá. A rózsaszirmokat a cukorral lassú tűzön kb. 40 percig főzzük. (Ha nem akarnak a szirmok szétesni, akkor botturmixal rá lehet segíteni.) Ha már kellően szétestek a szirmok, akkor jöhet a citromsav és a zselésítő, ezekkel együtt kb. 2 percig főzzük, majd befőttesüvegbe rakjuk. (Ha az üveget a tetejére állítod 5 percig, akkor a lekvár nem fog megromlani!)
Végül egy szépségtipp a rózsák világából: rózsaecet a ráncok ellen. Kell hozzá 10 dkg rózsaszirom, 2 dl almaecet, 1dl desztillált víz. A rózsaszirmokat rétegesen helyezzük egy üvegedénybe, majd öntsük rá az almaecetet és 2 napig légmentesen lezárva hagyjuk állni. Ha elkészült, leszűrjük az ecetet, a szirmokat pedig kipréseljük és hozzáadjuk a desztillált vizet. Ezzel a rózsaecettel megőrizhetjük bőrünk simaságát.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Kilenc bajnoki meccs

A Ceglédi KK SE Kék Cápák hat korosztálya et...

Csáky András újabb csapata

Bemutatta jelöltjeit a Ceglédi Lokálpatrióta Klub Egyesület is, melynek...

Nagykőrösi szélhálmos

Egyelőre nem tudni, milyen ítélet várhat arra a nagykőrösi...

Jubiláló munkatársait köszöntötte az Infineon Technologies Bipoláris Kft.

A vállalat az elmúlt évek hagyományaihoz hűen március 21-én...

Hogyan lehetsz személy- és vagyonőr?

  Az egyik legkeresettebb szakma manapság a személy- és vagyonőr....