13.4 C
Cegléd
2024. március 28. csütörtök
spot_img

Október 4. az Állatok világnapja

A halálát követő második évben, 1228-ban szentté avatták, de a 20. század derekán VI. Pál pápa a környezetvédők védőszentjévé is felavatta. Éppen ezért október 4-én világszerte nemcsak a ferences rendi szerzetesek emlékeznek meg rendalapítójukról, hanem az állatok világnapja rendezvényeivel, az állat– és természetvédők is.
Magyarországon 1991-től, elsősorban állatvédő szervezetek és állatkertek rendezésében tartanak rendszeresen Állatok világnapja megemlékezéseket.
Ilyenek vagyunk mi vadászok is. A közhiedelemmel ellentétben a vadászok között van a legtöbb természet és állatvédő. Ugyanis mi nemcsak lelőjük a vadat, de ápoljuk és óvjuk is őket. Csak a beteg, sérült vagy az állományba nem való egyedeket lehet kilőni. Most következik az az idő, amikor a legnagyobb szükség lesz az ápolásukra, a téli etetésükre. Egy tél alatt több mázsa takarmányt viszünk ki a területre, hogy a vadak meg tudják tartani tavaszra a kondíciójukat.
De nemcsak ezeket az állatokat kell szeretni. Szeressük a körülöttünk családtagként tartott házi kedvenceinket is, a cicákat, kutyákat, kecskéket, birkákat, hörcsögöket, halakat is.
Védjük és etessük a szabadban, kertben lévő madarakat. Most kell elkezdeni a madáretetők elkészítését, majd megkezdeni a téli etetést, melynek nagyon fontos szabálya: ha egyszer elkezdtünk etetni, tavaszig nem szabad abbahagyni.
Meglátják, az állatok hűségükkel, ragaszkodásukkal sok örömet fognak okozni, a madarak a téli etetést az év hátralévő hónapjaiban a kártevők elpusztításával hálálják meg.

Fotó: Krizsán Ervin

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Kilenc bajnoki meccs

A Ceglédi KK SE Kék Cápák hat korosztálya et...

Csáky András újabb csapata

Bemutatta jelöltjeit a Ceglédi Lokálpatrióta Klub Egyesület is, melynek...

Nagykőrösi szélhálmos

Egyelőre nem tudni, milyen ítélet várhat arra a nagykőrösi...

Jubiláló munkatársait köszöntötte az Infineon Technologies Bipoláris Kft.

A vállalat az elmúlt évek hagyományaihoz hűen március 21-én...

Hogyan lehetsz személy- és vagyonőr?

  Az egyik legkeresettebb szakma manapság a személy- és vagyonőr....