12.9 C
Cegléd
2024. március 29. péntek
spot_img

„Mit érdemel, aki ítélkezni mer…

– Mindannyian elismert zenészek vagytok, más-más zenekarban futottatok be szép karriert, ma is sokszor álltok a színpadon. Az „idősebb” közönségetek jól ismeri életetek, munkásságotok minden állomását, a fiatalabbaknak azonban lehetnek homályosabb pontok. Mit lehet tudni rólatok?
– Ha hivatalos adatokra vagy kíváncsi, Benkő László  Liszt Ferenc-díjas zenész, billentyűs, zeneszerző, az Omega együttes egyik alapítója. A zenekar tagjai közül ő alkotott és játszott legtöbbet önállóan, illetve más produkciókban. 1980-ban mutatták be a Planetáriumban az Űroperát, aminek a zenéjét írta, 1982-ben megjelent első szólóalbuma (Lexikon). Benkő László zenei talentumának különleges ötvözetét hallgathatjuk az idén megjelent Másik világ című instrumentális albumon, amelynek a zenei anyaga tökéletesen beleilleszthető a legigényesebb nemzetközi filmzenék közé, hiszen minden szerzemény képes képszerűen életre kelteni a dalcímeket. Az album a zenei igényesség mellett a modern stúdiótechnikát kihasználva rendkívül populáris és változatos. Igazi csemege mindazoknak, akik szeretnek zenét hallgatva álmodozni, néha egy idegen világba csöppeni, vagy egy kellemes autóúton végtelenítve hallgatni valami nagyon színes és izgalmas zenei kalandot. A szerző azonban gondolt azokra is, akik egy finom pohár bor, konyak mellett csak egymagukban, a hétköznapok diktálta mókuskerék jelenségből szeretnének egy rövid időre kiszakadni.
– Mit kell tudnunk Jankai Béláról?
– A legrövidebben úgy mutathatnánk be: előadóművész, zeneszerző. Az 1980-as évek sikeres zenekarában, a Prognózisban tűnt fel mint billentyűs és zeneszerző. A zenekar feloszlása után több, mint 100 hanglemez készítésében vett részt mint hangszeres, zeneszerző, vagy mint hangmérnök. 1990-ben saját stúdiót alapított, mely a mai napig működik. Zenész élete mellett a média világában is komoly munkát végez, az A3-ban szerzett tapasztalatot, majd az Msat és a Szív TV után a Satelit TV programigazgatója lett. Számtalan, főleg könnyűzenei műsor rendezője, de munkája reklámfilmeken és játékfilmeken is látható. Jelenleg a Dinamit, Boxer, Omega, Zenehadtest és a B-project zenekarokban játszik.
– A csapatban két vezetéknév azonos. Jankai Valentin – nem nehéz kitalálni – Jankai Béla fia, az egészen fiatal nemzedék képviselője…
– 2008 óta a Blind Myself dobosa. 2009 óta szólólemezeket készít, ahol minden hangszeren ő játszik és énekel. 2011 óta az ACTUS tagja, mint dobos. Számos európai és egy amerikai turnén vett részt, több nagylemezen játszott vagy közreműködött mint dobos, gitáros, producer, hangmérnök. – foglalja össze röviden, tömören Kálmán György, – már ennyiből is látszik, hogy fiatal kora ellenére nem vesztegette az idejét.
– Járdány Béláról tudjuk, hogy abonyi születésű…
– Igen, ott is nőtt fel, ott is érettségizett 1994-ben a Kinizsi Gimnáziumban, majd Debrecenben végzett az egyetemen matematika-fizika szakos tanárként, ezek után visszatért egykori iskolájába, ahol két évig tanított. De tíz évvel ezelőtt ő is pályaelhagyó lett, kezébe vette a basszusgitárját és azóta – civil élete mellett – számtalan koncert, lemez elismert közreműködője.
– Kálmán György 2009-től a Dinamit énekese. Minden tribute-muzsikusnak legmerészebb álma, hogy egy csapatban játszhasson tiszteletének alanyaival. Számodra elég hamar beteljesedett ez az álom.
– Ha tíz év elég egy álom beteljesüléséhez, akkor tényleg gyorsan eljött az idő, hogy a Dinamitban énekelhessek. – nevet – 1999-ben Nagy Zoli dobos barátommal hoztuk létre a P.Box, Dinamit és egy-két P.Mobil számot játszó Pandora zenekart. Amolyan baráti-buli csapatnak indult, aztán elég hamar csatlakozott hozzánk Lovas Jani, aki nagyszerű gitáros. Inkább a Dinamit-P.Box vonalat vittük, mert az ő nótáikat egyrészt senki sem játszotta, de a legfőbb ok mégis csak Vikidál Gyula, aki mindhárom formációnak frontembere volt. A zenekarok arculatát Gyula énekhangja határozta meg, nekem a mai napig példaképem.
– Ma pedig itt van a B project.
– Benkő László 2002-ben alapította meg a B-Project együttest. Azóta járjuk az országot, játsszuk a közönség legnagyobb megelégedésére az egykori Omega-Dinamit-Prognózis slágereket, és természetesen vannak saját számaink is. Nem régen érkeztünk haza egy amerikai koncertkörútról, ahol minden dicsekvés nélkül mondhatom, hogy nagy sikert arattunk. Reméljük, hogy 12-én, pénteken este hasonló forró hangulatú koncertet adhatunk Cegléden is, és sokan éneklik velünk együtt a régi dalokat.
– Én is remélem, szeretettel várunk Benneteket!

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Kilenc bajnoki meccs

A Ceglédi KK SE Kék Cápák hat korosztálya et...

Csáky András újabb csapata

Bemutatta jelöltjeit a Ceglédi Lokálpatrióta Klub Egyesület is, melynek...

Nagykőrösi szélhálmos

Egyelőre nem tudni, milyen ítélet várhat arra a nagykőrösi...

Jubiláló munkatársait köszöntötte az Infineon Technologies Bipoláris Kft.

A vállalat az elmúlt évek hagyományaihoz hűen március 21-én...

Hogyan lehetsz személy- és vagyonőr?

  Az egyik legkeresettebb szakma manapság a személy- és vagyonőr....