4.5 C
Cegléd
2024. április 20. szombat
spot_img

Pán Péter és barátai a kibervilágban

Az internet elterjedésével alapjaiban véve formálódtak át a jól megszokott szociális rendszerek és kommunikációs eszközök. Elég, ha csak abba gondolunk bele, hogy a fiatalok a nap végeztével a Facebookon vitatják meg, hogy mi is történt az iskolában vagy mikor írnak témazárót. Mindennapi életük részévé vált az internet használata, azonban nem mindegy hány órát töltenek el a számítógép előtt. Egy hazai kutató felmérést végzett a fiatalok internetezési szokásaira vonatkozóan, mely szerint a tipikus internet használó 20-30 év közötti, a netet munkaeszközként használó személy. A kóros internetezők 50%-a pedig 20 év alatti fiatal, akik csak befejezett általános iskolai tanulmányokkal rendelkeznek. Ők általában nem információszerzésre és levelezésre használják a világhálót, hanem kedvelt időtöltésük a csevegés és a játék. A legújabb PC játékokban már nem csak önmagában a játék folyik, hanem lehetővé vált eközben a társakkal való kapcsolattartás. Sok esetben ez azt a veszélyt rejti magában, hogy a ”valódi” barátokra fordított idő kevesebb lesz. A fiatalok átlagosan 3,5 éve használják az internetet, naponta átlag 5,2 órát. Az online közösségek biztosítják mind az érdeklődési körnek megfelelő partnereket, mind az intimitást és a „valahová tartozás” érzését.
Azonban az a fiatal, aki túl sok időt tölt a kibervilágban, elveszítheti realitásérzékét, elhanyagolhatja barátait, feladatait és kötelességeit is. Az ezzel járó mozgásszegény életmód következményei sem elhanyagolhatók. Pán Péter módjára pedig lehetősége van belépni a virtuális térbe, ahol megfeledkezhet a valódi világ kihívásairól. 
A túlzott internethasználat negatívan hathat a serdülők személyiségére, ez esetben különböző pszichés problémákra gondolhatunk: elmagányosodás, depresszió, beilleszkedési nehézségek, szociális értékek háttérbe szorulása. Az internetes álomszerű világ nem állít kihívásokat és megoldandó helyzeteket a kamasz elé, ezért gyakori a társas helyzetekben való ügyetlenség és a problémamegoldó képesség fejletlensége.
A családnak kiemelt szerepe van abban, hogy felismerje a kóros internethasználat jeleit, mint az alvási ritmus felborulása, állandó fáradság, érdektelenség, vagy a szokásos tevékenységek elhanyagolása. Érdemes a gyermek internethasználatát feltételekhez kötni, illetve közösen megállapodni abban, hogy mennyi időt tölthet el a számítógép előtt. Bátorítsuk őt arra, hogy délutánjait a barátaival vagy sportolással töltse, azonban szükség esetén javasolt szakember tanácsát kérni.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Ápolókat díjaztak

A Magyar Ápolók Napja kapcsán február 17-én Budapesten a...

Autót rongált és rabolt

A Nagykőrösi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen,...

Nemzetiségi választási konferencia

Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos volt a vendége...

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...